Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Tamron 28-75/2.8

Jak to jest w takim razie? Kupilem tego Tamrona jakis czas temu. Niestety okazalo sie, ze mam lekki BF. Gdy recznie ustawilem ostrosc, zdjecie wygladalo rewelacyjnie (wedlug amatora poczatkujacego ). Odeslalem wiec obiektyw do sprzedawcy i dostalem drugi. Z tym byl taki sam problem, wiec znowu go odeslalem. Zaproponowalem sprzedawcy zeby wyslal go w ramach gwarancji do Tamrona w Kolonii, zeby obiektyw wyregulowali. Poniewaz chcialbym go dostac z powrotem przed Photokina, wiec zadzwonilem do Tamrona, na kiedy moge sie obiektywu spodziewac. Przed Photokina sie nie wyrobia. W takim razie porozmawialem sobie z nimi troche. Okazalo sie, ze moj obiektyw z ich d200 dziala bez zastrzezen i zaproponowali mi, zebym wyslal swoje d70s do niej i oni mi go wyreguluja do puszki.

A moje pytanie brzmi: czy jesli oni mi go do d70s ustawi, to bede go mogl uzywac z analogowym F80 bez problemu?

Wedlug nich obiektyw na analogu bedzie smigal bezproblemowo, bo analogi nie sa tak "czule" na takie cos i nie chciala zebym jej obie puszki podeslal. A do tego opowiadali, ze i Sigma i Nikkory tez tak robia. Ze to bardziej wina puszek niz obiektywow, i ze ich obiektyw jest super hiper git
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

Miałem podobnie.
    Jak sobie wyregulowałem AF pod Tamrona, to robił mi się FF na pozostałych szkłach
    Po testach u sprzedawcy skończyło się tym, że kupiłem sobie Nikkora 35-70, który nie ma takiej przypadłości.

Domyślnie

Jesli dobrze Tamronowcow zrozumialem, to beda regulowac tylko obiektyw pod puszke, a nie puszke pod obiektyw.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

Bylem dzis na Photokinie. Popatrzylem na rozne cuda. Niestety nie moglem podpiac 70-300VR do aparatu . Podpialem za to Sigme 28-70/2.8 i okazalo sie, ze z nia mam identyczny BF jak z Tamronem. Wzialem sie wiec i poszedlem do Tamrona, a tam siedzi pani Krampe, z ktora mialem przyjemnosc rozmawiac przez telefon. Porozmawialismy troche i postanowilim, ze dam jej dzis aparat, a ona mi jutro ustawi obiektyw do niego. Git, ciekawe jaki bedzie wynik

Co do Photokiny. Albo nie znalazlem, albo co, ale nie widzialem u Nikona mozliwosci podpiecia szkiel do korpusu swojego. Stalo mnostwo d80 do obejrzenia (bardzo milo w rece leza), byly d200 z niesamowitymi obiektywami. I byl tez d2Xs, ktorego sobie nigdy nie kupie bo jest tak ciezki, ze nie moglbym nim nic zrobic Za szklem stal moj dlugo oczekiwanz 70-300VR i nawet go nie dotknalem. Czapeczke za to z napisem d80 dostalem. U Sigmy i Tamrona jak juz pisalem obiektywy mozna bylo pomacac, potestowac. Fajowo. U Canona i Fuji mnostwo sprzetu do druku, skanery. Stalo S5 za szybka tez, musialem troche poszukac zeby ja znalezc. Wydawalo mi sie ze bardziej Fuji reklamuje swoje Face Recognition niz nowy aparat.

A najfajniejszy byl telewizor plazmowy Panasonica chyba w systemie HD. O matko jedyna jakie cudo. Ogromniaste, ale ladne kolory i jakosc obrazu (w porownaniu z obecnymi plazmami).

PS: u Tamrona byl tez ten obiektyw do testowania i sprawowal sie z moja puszka bez zarzutu. Ciekawostka.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

Wczoraj dostalem Tamrona i aparat. AF dziala w porzadku Dwa tygodnie trwala naprawa.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawl_s Zobacz posta
    Wczoraj dostalem Tamrona i aparat. AF dziala w porzadku Dwa tygodnie trwala naprawa.
    A jak teraz wygląda sprawa z innymi szkłami na temat FF i BF?
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

no jak to jak ? czy ty czytales wogole co pisal ? przeciez obiektyw mu wyregulowali do body a nie na odwrot - pozsotale szkla beda tak samo jak przedtem dzialac

body musial dac bo musieli miec do czego regulowac - na oko to chlop umarl :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madburn Zobacz posta
    przeciez obiektyw mu wyregulowali do body a nie na odwrot - pozsotale szkla beda tak samo jak przedtem dzialac

body musial dac bo musieli miec do czego regulowac - na oko to chlop umarl :P
    Czy aby na pewno - jak mozna "regulowac" obiektyw pod konkretny korpus - obiektyw jest albo dobrze wyjustowany, albo nie.
    AF ustawia ostrośc na podstawie pomiaru kontrastu, a nie na podstawie informacji przesyłanych z chipa obiektywu.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Wy sie mnie nie pytajcie jak oni to zrobili, ale teraz dziala (cos mowila o wkladkach jakichs w obiektywie, nie mam pojecia). Inne obiektywy tez dzialaja wiec jestem zadowolony.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

Też chciałem zrobić taką regulację u nas w IV RP (nawet za pieniądze), ale nikt się nie chciał tego podjąć (nawet serwis Tamrona).
    Skończyło się tak, jak napisałem wyżej...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów