Close

Strona 20 z 42 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 417
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Widzę, że mój post z trzema linkami do stacji Dell'a nieżle namieszał. Fakt, że przykłady były niezbyt szczęśliwe i przedstawiały "stare-nowe" komputery Dell. "Stare" w pojęciu zastosowanych podzespołów ( choć pozostałe dwa linki prowadziły do płyt wyposażonych w PCI-E, a nawet wbudowanego kontrolera dysków SAS). "Nowe", bo komputery nie były używane i posiadają 3 letnią gwarancję producenta, sprawiło to że ceny nie są atrakcyjne. Jednak chciałem przede wszystkim pokazać przepaść pomiędzy sprzętem komercyjnym i profesjonalnym. Od lat używam komputerów poleasingowych ( na nową stację graficzną nie mogę sobie niestety pozwolić, gdyż jej cena jest na poziomie samochodu osobowego średniej klasy).
    Na Allegro można znależć tego typu kilkuletni sprzęt w dość atrakcyjnych cenach, dzięki temu takich rozwiązań jak 64 bitowe szyny PCI, 64 bitowe kontrolery SCSI, płyty wieloprocesorowe pamięci RIMM są dla mnie dostępne od lat.
    Proszę nie porównywać domowych komputerów do firmowych stacji graficznych, bo jedno z drugim ma niewiele wspólnego. To tak jakby porównywać 16-bitowego DOS-a i 64-bitowego UNIX-em (który już 30 lat temu był 64-bitowy).
    Z przyczyn oczywistych nie prowadzi się rankingów, w których porównuje się cywilne procesory z Xenonami, czy Opteronami. To samo dotyczy wydajności płyt głównych (ostatnio była na Allegro płyta serwerowa obsługujaca chyba 6 Opteronów 4-rdzeniowych za 2tyś zł), bo co tutaj można porównać?
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Jak Pan zapewne zauważył, recenzje nie robią na mnie większego znaczenia. Co więcej, większość z nich to kosmiczne banialuki wypisywane przez ludzi, którzy nie mają zielonego pojęcia o czym piszą.
    No tak ... co tam pomiary przewodności termicznej, zmierzone różnice temp. między różnymi chłodzeniami na jednej platformie testowej itd. ... faktycznie nie pogada.

Cytat Zamieszczone przez costi Zobacz posta
    BTW. czy Kyle to ten sam Kyle, co na forum PurePC? Bo nick znajomy, styl pisania jakby tez...
    Tak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Proszę nie porównywać domowych komputerów do firmowych stacji graficznych, bo jedno z drugim ma niewiele wspólnego. To tak jakby porównywać 16-bitowego DOS-a i 64-bitowego UNIX-em (który już 30 lat temu był 64-bitowy).
    Z przyczyn oczywistych nie prowadzi się rankingów, w których porównuje się cywilne procesory z Xenonami, czy Opteronami. To samo dotyczy wydajności płyt głównych (ostatnio była na Allegro płyta serwerowa obsługujaca chyba 6 Opteronów 4-rdzeniowych za 2tyś zł), bo co tutaj można porównać?
    Idąc bardziej w stronę praktyki, Capture NX2 będzie na tym szybciej działać niż na zwykłym zalatującym chińszczyzną Intelu na Asusie P5Q za 400 zł?

Domyślnie

Znajac zycie, to nie, ale chcialbym sie mylic
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

panoramka 50000x8000 pixli (0.4giga pixla), windows 7 64 bit, qx6800, 8giga i sie bawimy w LR2:

czysta przyjemnosc z takiego edytowania.. smiga, ze az w glowie szumi

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Las Vegas

Domyślnie

Kompletnie nie znam się na sprzęcie.
    Na Komputroniku wybrałem taki zestaw. Sprzęt ma służyć wyłącznie do pracy (edytory tekstowe, internet, inne programy, które nie są zbyt wymagające), więc karta graficzna wystarczy zintegrowana.
    Skonfigurowałem drugi komputer. (Zapomniałem dodać czytnik kart).
    Mają sens te zestawy?
    Jeśli nie, to prosiłbym o złożenie na Komputroniku nowego, w cenie max. 2,3k zł.
    .

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kujawsko-pomorskie

Domyślnie

Zamiast intela wolałbym phenoma II 550BE i jedną z tych płyt http://pclab.pl/art37884-12.html. Do trgo pamięć ddr3 i dysk 640, zamiast 500. Mają gęściej upakowane dane i są ponoć ciut szybsze.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Las Vegas

Domyślnie

Dysk 500 starczy aż nadto. Zmieniłem zestaw wg. Twoich zaleceń. Teraz wygląda TAK. Mam wątpliwość co do pamięci RAM. Jest DDR2, będzie współpracowała z płytą?
    .

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kujawsko-pomorskie

Domyślnie

Tu masz test prawie tej samej płyty co wybrałes http://pclab.pl/art33815.html Jest napisane, że obsługuje ddr2 do 1066mhz. Więc powinno działać. Tylko ta płyta ma sb-710 i na pewno nie będzie można odblokować dodatkowych rdzeni (oprócz odpowiedniej płyty trzeba mieć sporo szczęscia). Nie lepiej troszkę zaczekać na nowe modele z 785G, do tych co dałem linka? Cena podobna, zauważalnie większa wydajność. Fakt obsługują ddr3 a nie ddr2. Cena tych pierwszych wyraźnie spadła, choć tak są jednak droższe.
    Najlepiej by mieć pewność wyślij list do handlowca, czy to będzie chodzić? Będziesz mieć czarno na białym. Mnie też czeka wymiana kompa, ale chyba poczekam do nowego roku. Jak wytrzymam.
    Ja bym wymienił zasilacz na http://www.komputronik.pl/index.php/...EU_-_400W.html. Fakt w tej chwili nie mają na stanie, ale są bardzo dobre, ciche i mają 5 lat gwarancji.
    Ostatnio edytowane przez Karolek ; 09-08-2009 o 18:41

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kujawsko-pomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ghq Zobacz posta
    Zmieniłem zestaw wg. Twoich zaleceń.
    Napisałem tylko co ja bym wybrał, nieczego Ci nie zalecam.

Strona 20 z 42 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów