Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Angry Nikon capture editor - problem

Mam problem z Nikon capture editor,po otwarciu w nim zdjęcia obojętne czy to będzie nef czy jpg pojawia się biały obraz.Teoretynie zdjęcie jest bo pojawia się info o zdjęciu jest widoczny exif natomiast nie widać samego zdjęcia.W innych programach zdjęcia otwierają się normalnie.W NC wygląda to tak:

nie wiem co jest grane i co z tym zrobić,nie pomaga przeinstalowanie programu.Poradzcie coś
    Ostatnio edytowane przez Valdek_Tychy ; 10-10-2006 o 19:14
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Kiedys cos takiego mi wyszlo i jak pamietam pomogla ktoras z 3 pierwszych opcji
    w menu view:
    view image at 100%,
    fit on screen,
    fit image to window
    niestety nie pamietam ktora... a moze pomoglo odptaszenie
    tej 4 opcji w grupie: auto fit window to image - nie pamietam niestety.
    Tez wtedy mocno sie zdziwilem bo widzialem dane a obrazka niet...

Domyślnie

niestety nie pomaga

Domyślnie

Czołem
    Zabrzmi to aż nazbyt banalnie, ale może zadziała: Po otwarciu jakiegoś Raw-a spróbuj wcisnąć klawisz "L"(małe L czyli beż Shifta ) lub "s". Te klawiszki przywołują pokazanie miejsc najjaśniejszych i najciemniejszych przyszło mi do głowy, że z jakiś powodów Capture od razu otwiera się w takiej konfiguracji. Spróbuj też otworzyć rawa metodą przeciągania pliku na okno programu, a nie jak Pan Bóg przykazał z menu programu - u mnie pod W2000 ten program odmawia otwarcia niektórych rawów - te same pliki przeciągnięte za ryja otwierają się bez problemu.

Domyślnie

spróbowałem - no i nic, nie wyświetla się :[

Domyślnie

Jeszcze jedno spostrzeżenie z własnych doświadczeń: mam dwa komputery, w obu zainstalowany NC. W komputerze o słabszej konfiuracji (Pent. III 1 GHz, 512 MB Ram. Win 2000) otwieranie RAWA wygląda właśnie tak, że najpierw mam biały ekran taki jak u Ciebie, obraz pojawia się po pewnej chwili. Jeśli masz słaby kompter a do tego jak widzę XP- RAM-ożercę może trzeba chwilę dłużej poczekać? Sprawdź, czy w tym czasie kontrolka pracy dysku twardego "mruga"- jeśli tak to by oznaczało że komputer coś rzeźbi w pamięci wirtualnej a te operacje trwją długo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanZWrocławia Zobacz posta
    Jeśli masz słaby kompter a do tego jak widzę XP- RAM-ożercę
    3GHz procek i 2 GBRAM więc chyba za słaby nie jest
    Poza tym kilka dzionkow temu śmigało wszystko aż miło i nie chodzi tu tylko o NEF-y ale problem występuje również kiedy otwieram jpg-a.W innych programach tego problemu nie ma np.w PS nefy otwierają się bez problemu to samo w XnView.Olałbym to ale w NC dość fajnie obrabia sie nefy.

Domyślnie

O Kolego, słaby to on faktycznie nie jest. Wybacz że tak namolnie próbuję znaleźć rozwiązanie kłopotu . Jeszcze jedna sugestia: skoro działał a przestał to coś go popsowało. Przypomnij sobie czy nie instalowałeś czegoś co moglo spiep.. NC. A może skoro to XP to spróbować konsoli przywracania systemu? Ja miałem takie przypadki z kodekami video: istotna była KOLEJNOŚĆ instalowania dwu z nich, zmiana kolejności powodowała wysypkę jednego. No i oczywiście mało oryginalna propozycja zainstalowania nowych sterowników karty graficznej i najnowszej wersji DirectX - podejrzewam jednak, że ktoś z takim sprzętem ) KOMPUTEROWYM już tego spróbował. Niech moc będzie z Tobą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanZWrocławia Zobacz posta
    Wybacz że tak namolnie próbuję znaleźć rozwiązanie kłopotu
    NIe no właśnie o to mi chodziło żeby ktoś pomógł mi w problemie i tak naprawdę to tylko od Ciebie mam pomoc za co dziękuję.Próbowałem już różnych chwytów i niestety nic to nie daje,podejrzewam,że jest coś namieszane w rejestrach z tym programem a tam już niebardzo chce mi się grzebać,z drugiej strony aż tak mi nie zależy na NC żeby rozwalać rejestry i zafundować sobie reinstal systemu.W moim przypadku doprowadzenie kompa do stanu (po reinstalu) jaki mi odpowiada zajmuje mi dobre dwa/trzy popołudnia.
    Niemniej jednak dzięki za pomoc

Domyślnie

bym tak zadziałał

odinstalował tego wieszaka co się wiesza

wyłączył właczył
    wyczyścił rejestr ( Easy Cleaner – jest wersja PL przy instalacji – ale ostrożnie)

zainstalował
    Microsoft .NET Framework w wersji 1.1 + serwis pack ( chyba 2 szt)

wyłączył
    włączył
    i dopiero wtedy Nikon capture.

Jeśli masz zainstalowany anty wirus jakiś to tylko jeden, jeśli dwa albo więcej
    to wywal wszystko i zadaj tylko jeden.

„Komputer rozwiązuje tyle samo problemów co stwarza.”

Ostatnio chciałem utopić „informatyka sprzedawcę” w szklance wody.
    Dostałem pamięci „bardzo dobre, wszyscy chwalą”
    - to czemu to k...... się wiesza – spytałem

-bo, no, ee - one są bez kontroli parzystości

I tak ciągle dookoła – bo tańsze – po hy tańsze jak zepsute.
    x

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów