Szukaj
Ostatnio edytowane przez Nocturnal-Amnesia ; 04-08-2009 o 03:26
Ais nie zadziała bo ma popychacz przesłony. M42 niema wiec można przysłonę domknąć przed zrobieniem zdjęcia. I stąd pomiar będzie odnosił się do ustawionej przysłony. Anie jak w aisach do pełnej dziury.
Psixy też powinny. Wszystko co niema Nikonowego popychacza przysłony.
No to zaczynamy zabawę z m42!
X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
flickr
Z tym firmwarem to ja mam zagadkę - od roku, czyli odkąd kupiłem mam A1.00 zaś B1.01. Niczego to w opcjach ustawieniach ani w pracy aparatu nie zmienia, o ile się dobrze zoreintowałem. Po prostu jest 1.01.
Co do pomiaru z manualnymi, to zapomniałem jeszcze napisać, że po odłaczeniu obiektywu z AF/podłączeniu obiektywu manualnego ikonka pomiaru nie tylko staje sie szara [nieaktywna], ale również przełaca się zawsze na pomiar centralnie ważony niezaleznie od tego jaki był pomiar ustawiony przed odłączeniem obiektywu. Czyli intencjonalnie zostało wbudowane bardzo poprawne zachowanie, a jednak nie można z tego korzystać.
Różnica między modelami od D200 wzwyż polega na tym, że z tamtymi można również używać pomiaru punktowego.
Co do AIS to przecież wystarczyłoby połączyć aktywację pomiaru światła z przyciskiem głębi ostrości, żeby obiektyw przymykał przysłone do wartości roboczej i jednocześnie mierzył światło. Tak mają np. Pentaxy to rozwiązane. Owszem, niby mini Nikony nie mają przycisku głębi ostrości, ale wystarczyłoby dodać to jako dodatkową opcję do przycisku funkcyjnego.
Ostatnio edytowane przez slav1973 ; 04-08-2009 o 10:03
Sowy nie są tym, czym się wydają
Czyli d40, d60 górą nad d80, d90?![]()
Można napisać do nikona, ewentualnie wysłać spostrzeżenie na świat(zagraniczne fora), czy to coś da? Wątpię... Taka polityka nikona, szkoda tylko że kupując lepszy aparat jest jednocześnie gorszy. Mi to wygląda na typowy błąd softu, ale dzięki temu wiemy że da się mierzyć światło na m42 i innych lecz jest to zablokowane programowo, szkoda.![]()
Właśnie tu jest wesoła sprawa. Bo faktycznie mierzyć światła bez ręcznego podania nikonowi nastawu przysłony, się nie da na obiektywach z popychaczem przysłony. Jednak do podania tego nastawu jest potrzebny kolejny fragment kodu w firmware. Dziwi mnie tylko czemu da się przyciskiem i pokrętłem na body zmieniać przysłonę w nikorach z cpu. A nie dało by się tego samego zrobić na obiektywie bez cpu, bez odpalania fragmentu kodu odpowiedzialnego za wysyłanie nastawu do obiektywu. Oczywiście zaraz, zaraz przecież musimy znać maksymalną przysłonę. I z tym poprzednia generacja inżynierów nikona se poradziła. Ai Ai-s mają bowiem mechaniczne popychacze do informowania o przesłonie. Niestety o tym już nie pomyśleli.. Tak czy siak pozostaje Modowanie! tak! modowanie Ai/Aisów tak by popychacz niedziałał <hahahaha>. W tedy trik z czytaniem z podziałki, działa. Kurcze wydaje mi się że nie powinno być trudne z haczenie tego by działało to normalnie. Wystarczy usunąć sprawdzanie czy cpu jest :P i ew pruby odczytu tego cpu. Ehh pożyjemy zobaczymy.
Witam,
Najlepiej by było sprawdzać czy obiektyw ma CPU czy też nie i wtedy przeskakiwać do odpowiedniego kawałka kodu - wtedy pomiar światła był cały czas z różnymi obiektywami
wizz
-------------
D40 + 18-135 + 70-300 APO + 8 FE + SB400
Trochę odbiegnę od tematu ale w D60 przy mocowaniu obiektywu po prawej stronie mniej więcej po przekątnej guzika blokady bagnetu jest taki mały ząbek który można wcisnąć i tak się zastanawiam co to jest![]()
N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,
Skontaktuj się z nami