Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    zDolny Śląsk - Wrocław

Domyślnie

W D40 nie działa ... założyłem JUPITERA 135 mm, przestawiem na A i lipton ... na wyswietlaczu F-- i zablokowany spust
    SZKIEŁKO I OKO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satsun Zobacz posta
    No to niech kombinują ci co mają d60, w d80 takiej opcji nie ma...
    czyli tak właściwie w trybie A na LCD pojawia się czas migawki, kręcąc pierścieniem od przysłony zmienia się on, w trybie M ustawiamy czas i pstrykamy? Może potwierdzą to inni posiadacze d60, wystarczy odpiąć obiektyw, przełączyć na A i sprawdzać czy zmienia się czas
    Nie wiem jak to jest na displayu w d80 ale d60 jest taka przysłona na ekranie w lewym dolnym rogu (całkiem spora). Przysłona ta się animuje jak zmieniamy fy np f5.6 f7.1 (w obiektywach z cpu!). Jak założymy obiektyw manualny to z braku cpu animacja przysłony jest zatrzymana cały czas na maksymalnym otworze. Ale w okół tej przysłony jest skala czasu expozycjii i ta skala u mnie po przełączeniu na "A" mimo braku cpu w obiektywie, się zmienia w zależności od światłą w kadrze. jak w m ustawie to co ta skala pokazywała w A to mam zdjęcie prawidłowo naświetlone. I tyle w tym temacie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysi3k Zobacz posta
    W D40 nie działa ... założyłem JUPITERA 135 mm, przestawiem na A i lipton ... na wyswietlaczu F-- i zablokowany spust
    Jak już pisałem w A masz tylko odczytać to co pokazuje skala czasu ekspozycji. Nie strzelać zdjęcia.. Zdjęcia robisz w m po ustawieniu czasu expozycji zgodnie z odczytem.

Domyślnie

W D80 nie ma żadnej animacji Bo to prosty aparat dla prawdziwych twardzieli.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Talking

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    W D80 nie ma żadnej animacji Bo to prosty aparat dla prawdziwych twardzieli.
    Hyhy, Prawdziwych twardzieli co aparatem śruby w beton wkręcać mogą :F

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

NO własnie.
    a ja jako posiadacz D80 i M42 sie spytam - czy naprawdę na żadnym forum na świecie nikt nie rozpracowałsoftu nikona z Dxx żeby działał w M42?
    cośjakośmi sięw to wierzyć nie chce.

Ci z C potrafią u siebie zmieniać soft ;[

a u nas ghhhrrrrr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sibelio Zobacz posta
    NO własnie.
    a ja jako posiadacz D80 i M42 sie spytam - czy naprawdę na żadnym forum na świecie nikt nie rozpracowałsoftu nikona z Dxx żeby działał w M42?

a u nas ghhhrrrrr
    Ktoś na tym forum napisał, że Nikony nie mają zalet, są dla ludzi lubiących walczyć z przeciwnościami losu
    A tak serio to też mnie to zastanawia. Głowę daję, że wiele ciekawych rzeczy jest tylko zablokowanych programowo.
    Ten pomiar światła w m42 to naprawdę przydatna rzecz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sibelio Zobacz posta
    NO własnie.

a u nas ghhhrrrrr
    Gdzieś wczoraj odświeżyłem wątek "jaki procesor w D70" gdyż zacząłem badać firmware. Puki co doszedłem do kilku faktów, niestety puki co jeszcze nie umiem programować w asemblerze. może za rok coś się zmieni. Niemniej puki co wiem jedno. Firmware od d200 to dokładnie d80 + 1.3 MB dodatków. Oczywiście idąc drogą w kierunku kopiowania fragmentów prędzej nabawimy się zgonu aparatu. Łatwiej by było umiejąc już asambler zacząć pisać aplikacje pod fr450/fr500 z softune realos. Np Bracketing XD albo metering z manualem. albo zgrywanie do tiffa W tej chwili na pewno się da usunąć aplikacje jak np usuwanie czerwonych oczu. Ale to żadna korzyść. Największy problem to ryzyko. Nie każdy se może pozwolić na strate aparatu. Niemniej puki nie grzebiemy w internalach kernela. zawsze możemy modować aplikacje.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Troche OT, ale co do softu, jedna część to chyba jest interface i ogólnie tłumaczenia, a druga to sam soft.
    Najlepszym rozwiązaniem byłoby znalezienie uwalonego d80 np z padniętą, matrycą lub migawką i na nim testować soft. Długo już takie puszki jak d80 są na rynku, a modowanego softu brak.

Domyślnie

Sprawdziłem ze swoim D60 i babylensem. Działa, jak kolega wyżej opisał i to na wszystkich ustawieniach za wyjątkiem M, bo tam wskazuje wartość ustawioną - co prawda u mnie nie doświetla, ale nie doświetla konsekwentnie o ok. 1EV.
    Czyli kolejny paradoks, bo podobnie działa rozbudowany dalmierz wykorzystujący 'drabinkę' - a wystarczyłoby, żeby w M rolę drabinki przejął licznik zdjęć [np. w momencie wciśnięcia spustu] i wtedy dalmierz by mógł korzystać z drabinki bez problemu.
    Więc niby D60 może podobnie jak D40/D40x/D3000/D5000 wpółpracować z największą liczbą szkieł manualnych Nikkona, może mieć do tego dokładniejsze wskazania ustawiania ostrości i pomiar światła wszędzie tylko nie w trybie M.
    Sowy nie są tym, czym się wydają

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów