Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Domyślnie o_O pomiar światła z m42 w d60 czyżby?

Właśnie mnie zamurowało. Siedzę, a tu ptaszek na parapecie mi ląduje. Biorę aparat próbuje focić ... F--. Myślę no tak nie przestawiłem na "M" bo używałem kita a teraz mam założonego zeissa na m42. Ale kątem oka patrze przy ustawieniu programu na A. lata mi wskaźnik czasu expozycji o_O. Biorę celuję na ścianę budynku w słońcu wskazuje mi 3200. Przykręcam przysłonę do 2.8 spada o dwie kratki ._. Przełączam na M ustawiam to co widziałem strzelam i działa.. Mógł by to ktoś potwierdzić?

Domyślnie

Przywidziało Ci się. Jak spadło o dwie kratki to znaczy, że o 2/3 ev. Czyli spadło z 2.2 do 2.8. Jaki obiektyw m42 ma 2.2 jako największą dziurę. Chyba, że zmieniłeś z 3.5 na 2.8...
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 02-08-2009 o 16:28
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Przywidziało Ci się. Jak spadło o dwie kratki to znaczy, że o 2/3 ev. Czyli spadło z 2.2 do 2.8. Jaki obiektyw m42 ma 2.2 jako największą dziurę. Chyba, że zmieniłeś z 3.5 na 2.8...
    Skręciłem z 1.8 na gdzieś 2.8 tyle że dokładnie nie powiem bo te 1.8 to w istocie jaśniej niż 1.8 nikona E 50/1.8 (obiektyw modowany). Sprawdziłem też na drugim i to działa! Zrobiłem 3 kroki.
    1.8 @ 1/3200 -> 2.8 @ 1/1600 -> 4.0 @ 1/800 i wskazania były prawdziwe.
    Dalej będe badał temat po naładowaniu baterii..

Domyślnie

jakoś nie specjalnie mnie to by zdziwiło, gdyby brak pomiaru światła w puszkach klasy poniżej dX00 był sprawą tylko softową.
    Tylko co musiałeś zrobić, żeby to tak zadziałało?
    Naucz się czytać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mavierk Zobacz posta
    jakoś nie specjalnie mnie to by zdziwiło, gdyby brak pomiaru światła w puszkach klasy poniżej dX00 był sprawą tylko softową.
    Tylko co musiałeś zrobić, żeby to tak zadziałało?
    Przestawiłem na Program "A" czyli priorytet przysłony (automatyczne dobieranie czasu ekspozycji) A ponieważ szkła na m42 maja zablokowane popychacze przysłony to nastaw przyslony jest juz przed zrobieniem zdjecia. I dzięki temu jest możliwośc "zaćiemniania" światłomierza. W nikonie E tak się nieda.

Domyślnie

aż sprawdziłem.
    w d80 i szkle jupiter 37a 135/3,5 z bagnetem nikona w trybie A pokazuje się F-- i spust jest zablokowany.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    aż sprawdziłem.
    w d80 i szkle jupiter 37a 135/3,5 z bagnetem nikona w trybie A pokazuje się F-- i spust jest zablokowany.
    To oczywiste! nie robisz zdjęć w trybie A tylko z czytujesz, wartość przysłony z pierścienia, w okół obrazka przysłony na wyświetlaczu lcd. I przełączasz z powrotem na "M" i tam ustawiasz to co zczytałeś.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Właśnie testowałem, na d80 na A w wizjerze nie ma nic więcej poza migającym F-- , licznikiem zdjęć i potwierdzenia ostrości. Drabinka pojawia się tylko wtedy gdy ustawie kompensację ekspozycji i wskazuje na nią.
    Brak pomiaru światła w tych puszkach to na 90% problem natury software ale że to puszki amatorskie to nie udostępnią takiej opcji, szkoda...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satsun Zobacz posta
    Właśnie testowałem, na d80 na A w wizjerze nie ma nic więcej poza migającym F-- , licznikiem zdjęć i potwierdzenia ostrości. Drabinka pojawia się tylko wtedy gdy ustawie kompensację ekspozycji i wskazuje na nią.
    Brak pomiaru światła w tych puszkach to na 90% problem natury software ale że to puszki amatorskie to nie udostępnią takiej opcji, szkoda...
    Ja pisałem o lcd.. w wizjerze w miejscu pomiaru mam dalmierz albo nic (Na "A")

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

No to niech kombinują ci co mają d60, w d80 takiej opcji nie ma...
    czyli tak właściwie w trybie A na LCD pojawia się czas migawki, kręcąc pierścieniem od przysłony zmienia się on, w trybie M ustawiamy czas i pstrykamy? Może potwierdzą to inni posiadacze d60, wystarczy odpiąć obiektyw, przełączyć na A i sprawdzać czy zmienia się czas

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów