Szkoda że nie mam żadnego manualnego szkiełka, bym ze swoim D40 sprawidzł jak to wyglądaNormalnie Tymek ciekawe spostrzeżenia
![]()
Szukaj
Szkoda że nie mam żadnego manualnego szkiełka, bym ze swoim D40 sprawidzł jak to wyglądaNormalnie Tymek ciekawe spostrzeżenia
![]()
Czyli błąd programistów nikona... Wychodzi na to ze wszystkie puszki to mogą lecz jest blokada programowa.
Fazzi86 nie potrzeba żadnego szkła żeby sprawdzić czy działa. W trybie A i bez obiektywu. Po prostu przyslaniasz ręką lub jakoś powodujesz żeby mniejsza ilość światła docierała do światłomierza, powinien się zmieniać czas.
ciekawe jest to co pisze autor - a ja kurka wodna sprzedałem D40 - a tam też była animacja przesłony. W D90 po naciśnięciu info na tylnym LCD zmienia się czas (w trybie A) niestety po zdjęciu obiektywu pojawia się tylko F--
Muszę sprawdzić to w moim D40. Jak dobrze doczytałem nie ma co próbować z obiektywem z mocowaniem Ais? Konieczne jest aby "spust" przesłony był zablokowany? Czyli teoretycznie nie tylko M42 ale także psix będzie też mierzyło światło?
Kurcze niezłe odkrycie
Szacun!!!
X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
flickr
Potwierdzam, iż działa z D40. W trybie A pokazuje odpowiednio naswietlone zdjecie, a nastepnie przestawiam na M i ustawiam zgodnie z wczesniejszym wskazaniem. Zdjęcie jest idealnie naświetlone. Obiektyw to Helios 58 2.0.
Zgadza się. Działa z D40. Tyle, ze prawdę mówiąc wątpię w praktyczną przydatność tego ficzera, bo niestety nie wyświetla liczbowej wartości zmierzonego czasu. W praktyce wygląda to tak, że trzeba przestawić na A, wycelować, spojrzeć w którym miejscu koła na "obrazku" znalazł się wskaźnik, przełaczyć na M i ustawić w tym samym miejscu ręcznie. To ja już chyba wolę ustawić "na czuja", pstryknąć test i skorygować. Ale, kto wie, gdyby potrenować...
D40, N35 G, N18-105 VR
Moje wypociny
Faktycznie działa to w D40Pokazuje się to co prawda tylko w tym trybie wyświetlania gdzie jest animacja przysłony ale jakaś pomoc w razie czego jest.
czyli mamy pomiar światła z manualami w body klasy Dxx - co plasuje D40 i D60 między D90 a D300![]()
Dobra dobra, a gdybyście jeszcze mieli CMOSa totakie prawie D400 albo D600 nie?
Skontaktuj się z nami