Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55
    Oszczędny w słowach Awatar Fazzi86
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Szkoda że nie mam żadnego manualnego szkiełka, bym ze swoim D40 sprawidzł jak to wygląda Normalnie Tymek ciekawe spostrzeżenia

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Czyli błąd programistów nikona... Wychodzi na to ze wszystkie puszki to mogą lecz jest blokada programowa .
    Fazzi86 nie potrzeba żadnego szkła żeby sprawdzić czy działa. W trybie A i bez obiektywu. Po prostu przyslaniasz ręką lub jakoś powodujesz żeby mniejsza ilość światła docierała do światłomierza, powinien się zmieniać czas.

Domyślnie

ciekawe jest to co pisze autor - a ja kurka wodna sprzedałem D40 - a tam też była animacja przesłony. W D90 po naciśnięciu info na tylnym LCD zmienia się czas (w trybie A) niestety po zdjęciu obiektywu pojawia się tylko F--

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokrates Zobacz posta
    ciekawe jest to co pisze autor - a ja kurka wodna sprzedałem D40 - a tam też była animacja przesłony. W D90 po naciśnięciu info na tylnym LCD zmienia się czas (w trybie A) niestety po zdjęciu obiektywu pojawia się tylko F--
    Właśnie wg autora F-- powinno być oraz czas powinien się zmieniać przy różnym świetle. Wychodzi na to, że tylko D60 ma taką możliwość. Może sprawdziłby ktoś z D40x oraz inne D60? Jaki firmware w D60?

Domyślnie

Muszę sprawdzić to w moim D40. Jak dobrze doczytałem nie ma co próbować z obiektywem z mocowaniem Ais? Konieczne jest aby "spust" przesłony był zablokowany? Czyli teoretycznie nie tylko M42 ale także psix będzie też mierzyło światło?
    Kurcze niezłe odkrycie
    Szacun!!!
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Oszczędny w słowach
    Miasto
    bielsk podlaski

Domyślnie

Potwierdzam, iż działa z D40. W trybie A pokazuje odpowiednio naswietlone zdjecie, a nastepnie przestawiam na M i ustawiam zgodnie z wczesniejszym wskazaniem. Zdjęcie jest idealnie naświetlone. Obiektyw to Helios 58 2.0.

Domyślnie

Zgadza się. Działa z D40. Tyle, ze prawdę mówiąc wątpię w praktyczną przydatność tego ficzera, bo niestety nie wyświetla liczbowej wartości zmierzonego czasu. W praktyce wygląda to tak, że trzeba przestawić na A, wycelować, spojrzeć w którym miejscu koła na "obrazku" znalazł się wskaźnik, przełaczyć na M i ustawić w tym samym miejscu ręcznie. To ja już chyba wolę ustawić "na czuja", pstryknąć test i skorygować. Ale, kto wie, gdyby potrenować...
    D40, N35 G, N18-105 VR
    Moje wypociny

Oszczędny w słowach Awatar Fazzi86
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Faktycznie działa to w D40 Pokazuje się to co prawda tylko w tym trybie wyświetlania gdzie jest animacja przysłony ale jakaś pomoc w razie czego jest.

Domyślnie

czyli mamy pomiar światła z manualami w body klasy Dxx - co plasuje D40 i D60 między D90 a D300

Domyślnie

Dobra dobra, a gdybyście jeszcze mieli CMOSa totakie prawie D400 albo D600 nie?

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów