Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 71

Domyślnie

Ale nie chodzi mi o testowanie Twojej znajomości skrótów, tylko próbuję dociec, czy jest jakiś głębszy sens w dodawaniu kroku zamiast po prostu dodawania od razu konkretnego działania?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Ale nie chodzi mi o testowanie Twojej znajomości skrótów, tylko próbuję dociec, czy jest jakiś głębszy sens w dodawaniu kroku zamiast po prostu dodawania od razu konkretnego działania?
    Przyzwyczajenie? Jak juz wspomnialem -- nie uzywam opcji z menu -- wszystkie opcje dodaje via "new step". No wiem, wiem, ze jakies 1,5 sekundy dluzej to zajmuje.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

nie martw sie robie tak samo

co wiecej irytuje mnie, ze niektore opcje sa tylko w menu a nie ma ich pod new step

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    co wiecej irytuje mnie, ze niektore opcje sa tylko w menu a nie ma ich pod new step
    Akurat te, ktorych ja osobiscie nie uzywam.
    Ehhh... Przydalaby sie jakas oficjalna lista zyczen dla nastepnego NC.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Przydalaby sie jakas oficjalna lista zyczen dla nastepnego NC.
    Lista, którą i tak z pewnością zleją...

Ja twierdzę, że CNX ktoś wymyślił i uciekł.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Lista, którą i tak z pewnością zleją...

Ja twierdzę, że CNX ktoś wymyślił i uciekł.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

No to moze chociaz dla poznania oczekiwan innych, stworzmy sobie wlasna.

Moje propozycje:

1. Lokalna korekcja ekspozycji,
    2. Mozliwosc recznego sortowania krokow,
    3. Lepszy algorytm dla DLighting -- gdyby dzialalo jak Shadow/Higlight z Shopa -- byloby swietnie,
    4. Clone Stamp z prawdziwego zdarzenia,
    5. Korekcja perspektywy,
    6. Odwracanie utworzonej selekcji,
    7. Dodatkowa mozliwosc zapisywania krokow obrobki i wszelkich zmian w obrazie, do plikow XML (z mozliwoscia pozniejszego wpisania tych zmian w standardowy sposob do NEFa).

Gdyby to wprowadzili, to w d... mialbym te predkosc. Chyba, ze wtedy byloby jeszcze gorzej.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

1. Lokalna korekcja ekspozycji,
    2. Mozliwosc recznego sortowania krokow,
    3. Lepszy algorytm dla DLighting -- gdyby dzialalo jak Shadow/Higlight z Shopa -- byloby swietnie,
    4. Clone Stamp z prawdziwego zdarzenia,
    5. Korekcja perspektywy,
    6. Odwracanie utworzonej selekcji,
    7. Dodatkowa mozliwosc zapisywania krokow obrobki i wszelkich zmian w obrazie, do plikow XML (z mozliwoscia pozniejszego wpisania tych zmian w standardowy sposob do NEFa).

Gdyby to wprowadzili, to w d... mialbym te predkosc. Chyba, ze wtedy byloby jeszcze gorzej.
    1. Po co? Czy to się przydaje?
    4. Ten zostawić i ewentualnie dołożyć inny - obecny często się sprawdza.
    7. A "Save adjustments" się nie sprawdza?

Do tego wszystkiego powinno być zapamiętanie ustawień i wielkości/położenia okna roboczego - za każdym razem następuje powrót do ustawień początkowych - NX pamiętał ustawienie wszystkich palet. Komu to przeszkadzało?
    Ale chyba się powtarzamy.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Ale przyznasz chyba, ze dowolna kolejnosc (skoro program na to pozwala), nie powinna byc powodem takich problemow? Np. w Shopie jedno zadanie mozna tez wykonac na wiele sposobow i w roznej kolejnosci dzialan, a jednak nigdy nie zauwazylem zeby inna kolejnosc (chocby nie wiem jak zakrecona), byla powodem padu programu.

Zgadzam sie w 100% ale i tak kocham NX'a

Domyślnie

1. Po co? Czy to się przydaje?
    Gdyby sie nie przydalo, to bym tego nie chcial.

4. Ten zostawić i ewentualnie dołożyć inny - obecny często się sprawdza.
    Bez podstawowej mozliwosci jaka jest wskazanie miejsca pobrania probki, efekty dzialania sa wlasciwie przypadkowe. Sprawdza sie jedynie na jednolitych powierzchniach. Przerabialem to w sobote na zdjeciach robionych przy f 22. Po jednym wystemplowanym zdjeciu poszedlem do kuchni, skierowalem obiektyw na drzwi lodowki i zrobilem sobie wzorzec dla "image dust off", bo cholery dostawalem z NXowym retouch brushem.

7. A "Save adjustments" się nie sprawdza?
    Trzeba to zrobic recznie. A nastepnie przed konwersja i tak wprowadzic te informacje do NEFa, co zajmuje w cholere czasu. Lepiej, zeby byla taka mozliwosc, ze NX zapisuje informacje o zmianach do odpowiedniego XMLa. Potem, podczas otwierania, czy konwersji (zapisu do TIFFa czy JPGa), sam sobie pobieral informacje z XMLa i po zinterpretowaniu ich, zapisal odpowiednio zmodyfikowane zdjecie. Mozna by zaoszczedzic czasu na zapisie w NEFach.
    www.SALDAT.pl

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów