Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie krasze Nikon Capture NX 2

Najczesciej jest wszystko ok. Pracuje stabilnie -- jak sie wylozy, to raz, moze dwa na kilkadziesiat zdjec. Ale przychodza takie dni (albo i zdjecia ), ze ni cholery nie mozna pracowac. W takich sytuacjach wyklada sie najczesciej podczas zapisywania co 4-tego zdjecia. Wyskakuje "Alert" o tresci "Could not save" i zamrozony. Pozostaje zabicie tasku. Odpalenie od nowa i znowu; trzy zdjecia ok, na czwartym sie wylozy. Kiedy ma takie jazdy, trafia sie tez, ze nawet juz pierwsze zdjecie po otwarciu i probie zapisu -- daje taki efekt. Ponownie uruchomienie i znowu, obrobka, save i... wisi. I tak potrafi ze 3 razy pod rzad. Cholery mozna dostac. Co ciekawe, nie dzieje sie tak non-stop. Przytrafia sie to raz na kilka, kilkanascie sesji. No i teraz wlasnie siedze nad slubniakami, i co 3 obrobione zdjecia musze zamykac i ponownie uruchamiac NXa, zeby sie znowu nie wylozyl. To oczywiscie tez nie zalatwia sprawy, bo jak wspomnialem przed chwila, potrafi sie wylozyc na pierwszym otwartym zdjeciu, tyle, ze przytrafia sie to zdecydowanie rzadziej. Wczoraj w nocy szukalem problemu wsrod uruchomionych stale aplikacji. Zamknalem wiec Media Playera, Thunderbirda, Mirande, Maxthona, wylaczylem NODa, Samurize'a, odlaczylem sie od sieci, zabilem taski Apple'a, Wacoma, itp. Nic -- czysty systemik, a przy otwarciu pierwszego zdjecia -- zwis.
    Mial ktos kiedys podobne objawy?

EDIT:
    Sprawdzilem jeszcze dwie rzeczy:
    1. Zmniejszylem ilosc zdjec w biezacym katalogu do 20 sztuk. Myslalem, ze moze trzymanie w nim 260 zbyt mocno obciaza zasoby/mozliwosci obliczeniowe NXa...
    2. Wylaczylem browser na drugim monitorze i przeszedlem na workspace 1-monitorowy.
    Powyzsze nic nie daly. Przy 5tym zdjeciu i tak sie wylozyl. "Could not save file" w okolo polowie paska postepu zapisu.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 23-07-2009 o 10:39
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Kiedyś miałem coś podobnego, a przyczyną było zbyt mało miejsca na dysku, konkretnie na RamDysku, na którym był Cache i Temp. Zmiana parametrów uzdrowiła sytuację całkowicie i jest spokój. Może to o to chodzi?
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Kiedyś miałem coś podobnego, a przyczyną było zbyt mało miejsca na dysku, konkretnie na RamDysku, na którym był Cache i Temp. Zmiana parametrów uzdrowiła sytuację całkowicie i jest spokój. Może to o to chodzi?
    Nic to nie daje. Na dysku z cache -- 35 GB wolnego, na dysku ze zdjeciami -- 184 GB wolne. Kombinowalem juz z calkowitym wylaczaniem cache w NXie, z jego wszystkimi opcjami wlaczonymi, a takze z wlaczonym cache, ale wylaczonym tworzeniem podczas zapisu pliku. Zadnej roznicy.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Zapisujesz RAWy czy jpgi? Nadpisujesz czy zapisujesz do nowych plików? Może explorer blokuje dostęp do pliku.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarecky Zobacz posta
    Zapisujesz RAWy czy jpgi? Nadpisujesz czy zapisujesz do nowych plików? Może explorer blokuje dostęp do pliku.
    Edycja RAWa i zapis do tego samego. Dlaczego Explorer mialby blokowac dostep do pliku, i dlaczego do co trzeciego, a czasami do ciagle tego samego i tylko 2 albo 3 razy? Gdyby cos takiego mialo miejsce, to mialbym komunikat, ze plik jest zabezpieczony, a nie niewiele mowiace "Could not save file" i jednoczesny zwis NXa.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Edycja RAWa i zapis do tego samego.
    Spróbuj do innego.

Dlaczego Explorer mialby blokowac dostep do pliku, i dlaczego do co trzeciego, a czasami do ciagle tego samego i tylko 2 albo 3 razy? Gdyby cos takiego mialo miejsce, to mialbym komunikat, ze plik jest zabezpieczony, a nie niewiele mowiace "Could not save file" i jednoczesny zwis NXa.
    Nie wiem dlaczego. Staraj się zacząć od znalezienia przyczyny. Explorer potrafi na przykład zabronić dostępu do pliku bo właśnie tworzy miniaturkę.
    Jarek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

To ja się podłączę pod temat.

opis sytuacji:
    - katalog w którym jest 480 zdjęć (3/4 to NEFy reszta jpgi)
    - blisko połowa zdjęć została poprawiona (prostowanie, kolory)
    - po wszystkim hurtem zapuściłem batcha (FIT, Wyostrzanie, Zapisz jako JPG do katalogu)

Problem:
    - po zakończeniu generowania jpgów zaglądam do katalogu docelowego i 2/3 zdjęć jest czarne. Pierwszych kilkadziesiąt jest ok a potem prawie wszystkie prezentuje doskonałą czerń.
    - doświadczalnie doszedłem do tego, że bezpieczną liczbą zdjęć ktore mogę zaznaczyć i konwertować to około 70

Pytanie:
    - czy brakuje mi jakiegoś sterownika, czy może czegoś nie zaznaczyłem w ustawieniach?
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Domyślnie

No to nie wiem.

Ale po moich doświadczeniach, cache mam wyłączony na stałe i jakoś problemów nie mam.
    Jacek

Domyślnie

ja bym jeszcze sprobowal przywrocic do stanu fabrycznego (instalator / repair) net frameworka oraz biblioteki C++ redistributable

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    ja bym jeszcze sprobowal przywrocic do stanu fabrycznego (instalator / repair) net frameworka oraz biblioteki C++ redistributable
    Tez o tym myslalem, ale jakos nie radze sobie z balaganem tych rzeczy. Nie mam pojecia, ktore jest do czego -- MS zrobil z tego taki burdel, ze juz nie wiadomo, czy trzeba miec tylko ostatni .net, czy wszystkie, i czy wszystkie SP do tych poprzednich, itd.
    Mozna zrobic z tym jakis konkretny porzadek? Chodzi mi o jakas prosta procedure, pt. wywalam wszystkie te rzeczy, i instaluje tylko 1, 2 konkretne pliki -- na swiezo?
    www.SALDAT.pl

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów