Close

Strona 7 z 158 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 1578

Domyślnie

Nikkor 85 1.8, którego posiadam od już dłuższego czasu i dużo nim fotografuję, rzeczywiście nie jest szkłem najostrzejszym na "pełnych dziurach". Nigdy taki nie był. Choćby ta nowa 35-tka 1.8 bije go ostrością na łeb.

Ten obiektyw to po prostu dobry stosunek jakości do ceny dla portrecisty. IMO w portrecie (oczywiście z wyjątkami) ostrość nie jest najważniejszą cechą obiektywu. Ja wykonałem tym szkłem kilka udanych portretów, których nie wykonałbym ciemnym zoomem w podobnej cenie.

Jednak jeśli finanse nie grają roli -- oczywistym jest, że są obiektywy lepsze od 85-tki 1.8. Również do portretu (przy czym nie tylko).
    Choćby taka 105/2 DC. I właśnie w tym kierunku również odkładają się pieniądze

No albo "dwuseta vr", ale no... zejdźmy na ziemię. (przy czym chciałbym serdecznie pozdrowić mario, przez którego mam dziwne sny w nocy)
    Ostatnio edytowane przez messer ; 02-08-2009 o 21:16 Powód: lit.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Potwierdzam poprzedni post w zakresie ostrości 85/1.8. Właściwie to szkło jest mało ostre, jak dla mnie, co dotyczy oczywiście zakresu pełnego otworu. Przy f/2.2 jest akceptowalnie ostry, przy 2.5 jest już bardzo dobrze. Wg mnie zupełnie nie przystaje ono do 60/2.8, które jest rzeźnikiem w całym zakresie, a w niektórych miejscach totalnym masakratorem. Krew tryska, blizny zostają do końca życia. Strach nim portretować.

Tym, co mnie zachęca do Ciamcianga jest właśnie jego ostrość @f/1.4 i w okolicach. Biorąc pod uwagę fakt, że Nikkora 85/1.8 muszę przymknąć przynajmniej do f/2.2, a dodatkowo psuje się wtedy bokeh trochę, koreaniec może być fajnym uzupełnieniem do zastosowań w przypadku zdjęć statycznych, z małą GO, w szczególności w nocy i w słabym świetle.

Domyślnie

A co do bokeh'u (czy jak to tam się odmienia) Samjanga... to nie pozostaje mi nic innego, jak wkleić obiecane kilka postów temu porównanie.

I - cóż - ten, kto się spodziewa, że będzie to gwóźdź do trumny...
    ... ale o tym w następnym odcinku.
    www.jswierad.pl

Domyślnie

No i proszę.
    Oto obiecane porównanie w kategorii "bokeh".
    Do boju stanęli dokładnie Ci sami rywale, co w poprzednim porównaniu ostrości, czyli:

Samyang 85mm 1.4 vs Nikkor 85mm 1.8

Metodologia: Taka sama, jak w poprzednim porównaniu.
    Aparat: D300
    Format: NEF
    Aparat na statywie. Ten sam motyw, te same warunki oświetleniowe.

Pliki NEF wywołane w programie Bibble Pro 4, bez jakiejkolwiek ingerencji: nie ostrzone, kontrast na 0, bez ruszania saturacji itp.
    Są to delikatne cropy (uciąłem to, co niepotrzebnie mogło zaśmiecać kadr). Są to wycinki około 90% kadru.
    Zmniejszone do celów prezentacji tutaj (po zmniejszeniu nie ostrzone!)

Samyang.

Nikkor.

www.jswierad.pl

Domyślnie

2:0 dla Korei. Dodałbym jeszcze karnego na 3:0 za syfiasty plastik-fantastik wykorzystany do produkcji Nikkora, a mecz podsumowałbym wynikiem 3:1 (honorowa bramka za AF).
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 02-08-2009 o 22:33

Domyślnie

A ja mam takie trochę banalne pytanie.

Przymierzam się do zakupu jakieś portretówki.
    Miał to być Nikkor 85 f1.8.
    Jednak po przeczytaniu testów i obejrzeniu kilku sampli, widzę, że ten Falcony (czy jak go tam zwali) jest rzeczywiście ciekawą alternatywą.

Jednak obawiam się manualnego ostrzenia.
    Zawsze używałem AF'u i nie wiem, jak to będzie przy manualnym ostrzeniu.

Boję się, że przy wadzie wzroku i okularach będę miał problemy z ostrzeniem.
    Jak to u was wyglądało, czy nie mieliście kłopotów z ustawieniem ostrości?

Domyślnie

oprócz 1.4 Samyanga mi chyba bardziej jednak leży Nikkor...
    ale różnice są na tyle niewielkie, że wątpię czy po wymieszaniu odgadłbym które zdjęcie jest z którego obiektywu.
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Boję się, że przy wadzie wzroku i okularach będę miał problemy z ostrzeniem.
    He, he.
    Zapytaj kolegi mibartek... ;-P

Ja tylko robiłem testy. Niewiele się "naostrzyłem" w tym czasie.
    Bartek próbował zrobić prawdziwe zdjęcia, ostrząc przy tym na oryginalnej matówce D300.

Z pomocą przychodzi "zielona kropka", która jednak w testowanym przez nas egzemplarzu zapalała się w chwili, kiedy ostrość ustawiona była przed obiektem. Więc nie można było na niej polegać.
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Ja mam porównanie w przypadku szkieł z mojej stopki - tylko jedno jest bez AFa (50/1.4). I prawda jest taka, że używam go ekstremalnie rzadko, niestety. Ale nie dlatego, że jest nie halo, czy nie daje się ostrzyć (daje się całkiem wygodnie, nawet z D200), ale poprostu większość zdjęć, które robię, nie jest pozowanych, i raczej wymaga autofocusa (szczególnie dzieci). Tak więc 30 i 85 są najczęściej tutaj w użyciu. W przypadku tego małego ilościowo (ale niekoniecznie jakościowo ) odsetka zdjęć pozowanych taki Samyang dobrze sprawdzałby się, myślę.

Acha - z 60/2.8 ręcznie ostrzę, ale to inna bajka.

Generalnie musiałbyś popróbować z ręcznym ustawianiem ostrości w różnych sytuacjach. Wg mnie daje się, ale trzeba wiedzieć, co się będzie fotografowało.

Domyślnie

Dzięki za odp.
    Muszę poszukać kogoś z Warszawy, kto posiada to szkło, żeby przetestować.
    Cena prawie 50% niższa niż Nikkor, a jak oglądam sample, to coraz bardziej mi się to szkło podoba.

Strona 7 z 158 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów