Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 66

Wątek: D90 firmware

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ket24 Zobacz posta
    Umm.... Menu d10?
    Yyyy... Ty to nazywasz wstepnym unoszeniem lustra? To przeciez tylko tania namiastka.
    BTW. Umie czytac i instrukcje przeczytalem.

To jest jeden z brakow, a pare innych jeszcze znalazloby sie. W sumie sam juz nie wiem, czy to podpinac pod niedopracowanie, czy chamskie wymuszanie zakupu o wiele drozszego D300.
    W sumie soft D90, w tym, co tam jest, dziala raczej poprawnie.

Domyślnie

Nikon D90 mógłby mieć też matrycę pełnoklatkową. To też uważasz chamskim wymuszaniem zakupu o wiele droższego D700? :P
    Jakby wszystkie funkcje z D300 były dostępne w D90, to kto by kupował D300? Ja i tak się cieszę, że nikon wsadził świetną matrycę CMOS do D90, którą wziął właśnie z D300.

Domyślnie Analogi do D300s

Właśnie wyszedł D300s z autofokusem podczas nagrywania filmów - to tylko potwierdza przypuszczenia że autofokus to tylko kwestia firmware w D90 - bo bebechy (chodzi głównie o elektronikę) maja praktycznie te same.
    Tak właściwie czekam na jakiegoś geniusza który będzie potrafił poszperać w firmware z D300s i przenieść co bardzie istotne linijki do firmware D90 - ja niestety jestem w tej kwestii za cienki. (W szczególności chodzi o AF w filmach oraz odblokowanie pomiaru światła w manualnych szkłach - a znalazło by się więcej przydatnych funkcji).
    Nikon D90, Nikkor 18-105, Nikkor 35 1.8, SB-600, 8GB SanDisk Extreme III 30 MB/s, Fujiyama Digital DHG Circular P.L.D

Domyślnie

Jak dla mnie najważniejsze, żeby poprawili pomiar matrycowy. Reszta może być

Oszczędny w słowach Awatar abiele
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

jak do tej pory nie znalazłem upgrage'u. Szukam dalej...
    D90, N55-300VR, N18-105VR, N35/1,8, sb-600

Domyślnie

Dostępne wersje firmware'u można sprawdzić tutaj:
    http://support.nikontech.com/app/ans...ail/a_id/13783

Obecnie dla D90: "no firmware updates available".

Domyślnie

Obawiam się niestety, że jeżeli jakiś indywidualny sprytny użytkownik nie pogrzebie w tym firmware to możemy tak czekać do św. Nigdy. Canoniarze mają kilku takich gości co sami aktualizują firmware i odblokowują różne funkcje w puszkach Canona. Potem publikują jako nieoficjalny firmware lub łatkę do tego firmowego. A ja (i nie tylko ja) już długo płaczę nad banalną listą życzeń odnośnie D90:
    - Histogram na żywo,
    - Pomiar światła w szkłach manualnych,
    - możliwość wykonywania zdjęć z interwałem,
    - szerszy zakres bracketingu - w tej chwili jest maksymalnie 3-stopniowy,
    - autofocus w filmach,
    - mniejsza kompresja filmów - opcja wyboru,
    - i najbardziej wymagające życzenie - ale z tego co wiem w pełni wykonalne - 14 bitowe rawy.
    Te wszystkie kwestie to tylko i wyłączne modyfikacja oprogramowania w znakomitej większości w pełni wykonalna, bo zarówno matryca jak i cała elektronika D90 (głównie chodzi o procesor) jest do tego gotowa - patrz D300s.
    Oczywiście zaraz ktoś mnie zjedzie że wymagam jaj kwadratowych ale ja uważam że skoro to jest wykonalne to trzeba o tym przypominać, bo może ktoś się znajdzie, kto będzie w stanie na wzór użytkowników Canona pchnąć sprawę do przodu.
    Nikon D90, Nikkor 18-105, Nikkor 35 1.8, SB-600, 8GB SanDisk Extreme III 30 MB/s, Fujiyama Digital DHG Circular P.L.D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hanniballecter2 Zobacz posta
    ....Te wszystkie kwestie to tylko i wyłączne modyfikacja oprogramowania w znakomitej większości w pełni wykonalna, bo zarówno matryca jak i cała elektronika D90 (głównie chodzi o procesor) jest do tego gotowa - patrz D300s......
    Hmmm..... obawiam się że D90 jak każdy kolejny model jest polem doświadczalnym pod kolejne modele Nikona. Sądzę że większość funkcji ma status ukrytych i ze względów ekonomicznych nie ma (i chyba nie będzie) żadnych aktualizacji do D90 - no może jakieś drobne poprawki.
    Jeżli udałobysię odblokować funkcje o których piszesz to najnowszy model zacząłby pokrywać kurz w miejscu ekspozycji, a tu głownie chodzi o kasę i ilość nowych modeli w sezonie...
    D40, D60 (ukradzione ), D90 18-105VR

Domyślnie

Miejmy nadzieję, że z czasem wypuszczą kolejne firmware. Niestety jak tylko wejdzie następca D90 szanse na nowe firmware zmaleją

Domyślnie

Na tej niby "mapie drogowej" Nikona, następcy D90 jakoś nie widziałem...
    A to co podał hanniballecter2 to chętnie bym zobaczył

TT
    D7200+D90+N10-24+N18-105VR+N70-300VR+S17-50+S50-150+N35+N85+N105+J135+T200, SB800 i parę drobiazgów

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów