Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Wątek: D90 firmware

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Demonek Zobacz posta
    Na tej niby "mapie drogowej" Nikona, następcy D90 jakoś nie widziałem...
    A to co podał hanniballecter2 to chętnie bym zobaczył

TT
    Większość z tego (bo napewno nie wszystko) znajdzie się w D90s, który ukaże się tyle miesięcy po premierze D90, co D300s po premierze poprzednika. Dla mnie to proste
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Można gdzieś dorwać seryjnego firmware'a D90 i D300? Może kogoś znam kto mógłby pogrzebać w sofcie D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hanniballecter2 Zobacz posta
    to tylko potwierdza przypuszczenia że autofokus to tylko kwestia firmware w D90 - bo bebechy (chodzi głównie o elektronikę) maja praktycznie te same.
    Aha, tak, dokładnie tak. Na pewno ta sama elektronika
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Aha, tak, dokładnie tak. Na pewno ta sama elektronika
    A korpus jest większy tylko dlatego, żeby wyglądał bardziej pro

Domyślnie

Obawiam się niestety, że jeżeli jakiś indywidualny sprytny użytkownik nie pogrzebie w tym firmware to możemy tak czekać do św. Nigdy. Canoniarze mają kilku takich gości co sami aktualizują firmware i odblokowują różne funkcje w puszkach Canona.
    Myślisz że oni to robią sami? odp: Nie robią tego sami! maja wielu ludzi którzy choć nie znają się na kodzeniu, pomagają dostarczając zdjęć bebechów itp. A u nas? 3/4 trzęsie się ze strachu jak ma zdjąć obiektyw. Nie mówiąc już o matówce. Do rozpracowania firmwareu trzeba wiedzy a wiedzę się zdobywa. W tym wypadku nie przez czytanie książek, tylko przez inżynierie wsteczną. A ona polega na rozebraniu szeregu aparatów w celach badawczych, rozkręceniu ich i zobaczeniu jakie układy są w nich. Bez takich rzeczy niema szans na jakikolwiek postęp. Zresztą zobacz, Cannon szyfruje firmware. Nikon nie. Cannoniarze mieli dużo trudniejszy orzech do zgryzienia. A poradzili se mimo to. W dodatku Nikon używa dość pospolitego oprogramowania. Jffs2, Realos softune, procesory z serii FR Fujitsu.

Potem publikują jako nieoficjalny firmware lub łatkę do tego firmowego. A ja (i nie tylko ja) już długo płaczę nad banalną listą życzeń odnośnie D90:
    - Histogram na żywo,
    - Pomiar światła w szkłach manualnych,
    - możliwość wykonywania zdjęć z interwałem,
    - szerszy zakres bracketingu - w tej chwili jest maksymalnie 3-stopniowy,
    - autofocus w filmach,
    - mniejsza kompresja filmów - opcja wyboru,
    - i najbardziej wymagające życzenie - ale z tego co wiem w pełni wykonalne - 14 bitowe rawy.
    Te wszystkie kwestie to tylko i wyłączne modyfikacja oprogramowania w znakomitej większości w pełni wykonalna, bo zarówno matryca jak i cała elektronika D90 (głównie chodzi o procesor) jest do tego gotowa - patrz D300s.
    Oczywiście zaraz ktoś mnie zjedzie że wymagam jaj kwadratowych ale ja uważam że skoro to jest wykonalne to trzeba o tym przypominać, bo może ktoś się znajdzie, kto będzie w stanie na wzór użytkowników Canona pchnąć sprawę do przodu.
    Te funkcje to nie jest małe pstryk i jest. To jest jak napisanie programu na pceta tylko w asamblerze..
    Zresztą jak już pisałem niema dostępu do danych o bebechach wszystkich nikonów.

Domyślnie

Bez takich rzeczy niema szans na jakikolwiek postęp.
    Czyli szansa jest na Postępu
    D90, 18-105 VR, 70-300 VR, 50/1.4 AF-S, S10-20/3.5, SB-900
    RawTherapee/Gimp/Hugin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez linio Zobacz posta
    Czyli szansa jest na Postępu
    Pewnie tak. Ale jak ktoś pisał trzaby mieszkać wrosji żeby cię zato nie zamkneli.

Oszczędny w słowach Awatar abiele
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

Mamy więc czy nie mamy?
    D90, N55-300VR, N18-105VR, N35/1,8, sb-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abiele Zobacz posta
    Mamy więc czy nie mamy?
    Zgadnij
    Pozdrawiam

Domyślnie

D90 podzieli los D50, może się trafi jakiś poprawiony bug jak w D80, ale na żadną rewolucję bym nie liczył, a już na pewno nie na pomiar światła z obiektywami bez elektroniki. Bo wiecie, ja to bym chciał mikroregulację AFu A nie stać mnie na D300, ba na piwo nie mam jak wyjść z braku manny.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów