Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Nikkor AF 70-210 F4

Wreszcie wpadł w moje ręce długo poszukiwany obiektyw. Postaram się opisać jego zalety i wady. Dodam również zdjęcia nim wykonane, cropy itp.

Pierwsze wrażenia:
    1. Wyśmienita budowa, tubus metalowy, bardzo szeroki pierścień zmiany ogniskowej. Działa wysmienicie - czysta przyjemność.
    2. AF wolny, choć nie widzę różnicy w szybkości w stosunku do 70-210 4-5.6 (bez D). Odgłosy ostrzenia nie odbiegają od innych śrubokrętów
    3. Ostrzy w punkt, choc "guru" Ken R. twierdzi inaczej Może trafiłem w idealny egzemplarz?
    4. Podpięty do D70s wyśmienicie leży w dłoni, zestaw dobrze się trzyma. Mogę zrobić zdjecia na krótszych czasach niz na pompce 70-210 4-5.6.
    5. Wyraźna winieta na 210mm i F4, na 5.6 nie ma po niej śadu

Tyle na gorąco, mam go raptem godzinke Zapłaciłem 720zł co jest chyba okazyjną ceną.

Reszta później, w bliżej nieokreślonym czasie, choć postaram się jak najszybciej

pozdrawiam, Kuba
    Ostatnio edytowane przez qooba ; 09-10-2006 o 10:35
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Także miałem to szkło ole zdanie po nim pozostało zgoła odmienne

Cytat Zamieszczone przez qooba
    Pierwsze wrażenia:
    1. Wyśmienita budowa, tubus metalowy
    jesteś pewny ze obudowa metalowa, nie dam głowy ale wydawało mi się że to plastik. Solidny bo solidny ale plastik.

3. Ostrzy w punkt, choc "guru" Ken R. twierdzi inaczej Może trafiłem w idealny egzemplarz?
    U mnie na 200-210mm niestety występowała mocna nieostrość (potwierdziło się to co pisał "guru" ). A w pozostałeym zakresie bez rewelacji. Miałem przez pewien czas 70-210/4-5.6 D i obrazy generowane z tego szkła zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu (światło jest jakie jest ale ostrość bardzo dobra). Może faktycznie kwestia trafienia w egzemplarz

4. Podpięty do D70s wyśmienicie leży w dłoni, zestaw dobrze się trzyma. Mogę zrobić zdjecia na krótszych czasach
    Fakt szkło skrojone nieźle. W dłoni lezy bardzo fajnie.

Zapłaciłem 720zł co jest chyba okazyjną ceną.
    Jeśli faktycznie egz trafiony to cena bardzo dobra.
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Domyślnie

Na razie mam za mało materiału żeby potwierdzić/obalić Twoje informacje, ale pierwsze wrażenie bardzo pozytywne.
    Co do porównania z 70-210 4-5.6: zrobię może bezpośrednie, mam w tej chwili oba w plecaku
    Lepszy zostanie, ale na razie stawiam na 70-210F4 ze względu na światło i budowę.
    Tubus jest metalowy, plastikowa jest jedynie część przednia - pracująca przy ostrzeniu.

pozdrawiam, kuba

Domyślnie

Gratuluję zakupu
    Też na takiego polowałem, niestety skończyło się na ciemniejszej wersji
    Czekam na fotki

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

crop na 210mm F5.6 ze środka kadru, z nefa za pomocą PS2 bez wyostrzania

crop na 70mm F4 ze środka kadru, z nefa za pomocą PS2 bez wyostrzania

crop na 210mm F8 ze środka kadru, z nefa za pomocą PS2 bez wyostrzania

Ostatnio edytowane przez qooba ; 09-10-2006 o 18:40

Domyślnie

Kolejne doświadczenia z 70-210F4 - spora przewaga nad pompka 4-5,6 - to praktycznie zerowe dystorsje w całym zakresie! Lepiej też sprawuje się pod światło.
    Jeśli chodzi a szybkość AF to do sportu się raczej nie nadaje - wczorajszy mecz kszykówki kobiet mnie o tym przekonał
    No nic, trza zbierac na 70-200VR

kuba

Domyślnie

Przepraszam ale pomimo małych fotek to jest tragiczne , mam pompkę i gdyby taka była już dawno bym się pozbył. A może mam ztłuszczony ekran monitora - przepraszam,
    POZDRAWIAM

NIKON D200, TOKINA 12-24f4, TOKINA 20-35f2.8, NIKKOR 35-70f2.8, NIKKOR 70-210f4.5/5.6, SB 800.

Domyślnie

czy przypadkiem kompresja JPEG nie skopała tych zdjęć, bo jeśli to jest najwyższa jakość to coś nienajwyższa jakość tego obiektywu moim zdaniem
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a1rh+ Zobacz posta
    Przepraszam ale pomimo małych fotek to jest tragiczne , mam pompkę i gdyby taka była już dawno bym się pozbył. A może mam ztłuszczony ekran monitora - przepraszam,
    czyli wnioskujesz że wersja ciemna suwana generuje lepsze obrazy? Ja nie miałem okazji porównywac w tym samym czasie obu szkieł ale także wydaje mi się że z 70-210/4-5.6 wychodziły mi zdjęcia zdecydowanie bardziej ostre niż z 70-210/4
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Domyślnie

turbo - Zdecydowanie , przez trzydzieści lat fotografowania miałem okazję jednocześnie oba porównywać i nigdy
    nie wyszło odwrotnie. Pompka 70-210 f4/5.6D jest najbliższym obrazowo obiektywem do 80-200 f2.8 a dla mnie
    nawet lepszym pod jednym względem - wielkości - przyznam że objuczenie sprzętem przy włóczędze po polach
    ma olbrzymie znaczenie a f2.8 przy pejzażu nie jest wcale wymagane.
    I jedno zastrzeżenie , nigdy nie porównywałem wersji pompki bez D - jakoś nie trafiałem - mogę tylko podejrzewać
    że jest tak samo.
    POZDRAWIAM

NIKON D200, TOKINA 12-24f4, TOKINA 20-35f2.8, NIKKOR 35-70f2.8, NIKKOR 70-210f4.5/5.6, SB 800.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów