a1rh+, dzieki za opinie bardzo mi pomogła. Moje skromne zdanie było podobne. A teraz i studencka kieszeń odetchnęła z ulgąTrzeba będzie wkońcu na tele zapolowac
wersja non D ponoć ma wolniejszy AF. Jeszcze raz dzieki.
Szukaj
a1rh+, dzieki za opinie bardzo mi pomogła. Moje skromne zdanie było podobne. A teraz i studencka kieszeń odetchnęła z ulgąTrzeba będzie wkońcu na tele zapolowac
wersja non D ponoć ma wolniejszy AF. Jeszcze raz dzieki.
Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem
czy zwróciliście uwagę na to że to są zdjęcia BEZ jakiegokolwiek wyostrzania??
chyba o tym zapomnieliście... To są cropy z nefa bez dłubania w kontraście i ostrości... JPG z aparatu są znacznie "ostrzejsze", le nie o to mi przecież chodziło w tym "pokazie" możiwości![]()
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
OK. qooba
Dla naprzykładu fotka testowa z 70-210 f4-5.6 - 210mm ,dystans około 200m , NEF (wyostrzona trochę z racji malizny)
a tu krop z NEFa trochę powyżej 115% , lewa strona od środka obrazu bez wyostrzania poza puszką .Warunki jak na test
trochę ciężkawe , ostry kontrast gałęzi na tle jasnego nieba a poniżej sama zieloność i z takiej odległości i tak
powiększone listki wyglądają chyba lepiej niż na balkonie.
Ostatnio edytowane przez a1rh+ ; 16-10-2006 o 02:13
POZDRAWIAM
NIKON D200, TOKINA 12-24f4, TOKINA 20-35f2.8, NIKKOR 35-70f2.8, NIKKOR 70-210f4.5/5.6, SB 800.
nie znudził mi się, potrzebuję po prostu sabine
mam szansę dostać kilka zleceń, po których wyceluję w 80-200 2.8 D ED
warunek - muszę mieć swoja lampę...
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
Czy aby napewno wersja pompki 4-5,6 z literką D ma szybszy motorek AF ???
Miałem 70-210/4, teraz mam 70-210/4-5.6 bez de. Co do ostrości - przy pełnej dziurze jaśniejszy był lepszy, ale niewiele. Co do af - ciemniejszy był przede wszystkim bardziej cichy (słodki Jezuu, jak ten jasny wył) i wydaje mi się - odrobinę szybszy.
Zaciekawiło mnie coś innego - jasny bardzo przepalał na 70-80mm z Sigmą 500 ST - fotki były po prostu białe. W ciemnym to nie występuje. Z wbudowaną było ok.
a ja wlasnie zrobilem przelew za 70-210/f4 hmmmm
nie wiem czy wyje, ale moze bedzie sie dalo w menu ustawic poziom glosnosci, albo cisze ? ()
Świnka Maciorka w Betoniarce
k5photoproject.wordpress.com
Da się - na tubusie ma przyciski volume +/- można ustawić akceptowalny poziomChoć to bardziej metaliczne odgłosy i trzaski niż wycie. Ale to ma plus - jak się czaisz na kaczki, to w momencie naciskania spustu one się podrywają i masz fajną fotkę.
Hej Qooba, ladnie to tak sasiadki podgladac ???
A tak wogole to gdybys wydrukowal ten obrazek nawet po lekkiej korekcie (wykadrowanie) to i tak wyszedlby dosc ostry. Wiem, bo moja mama w swojej lustrzance uzywa obiektywu Canon'a (bez komentarzy, pliz !!) ze sredniej polki i fota powiekszona do 100 % na kompie nie jest super ostra ale wydrukowana w formacie 10*15 czy nawet 13*18 (moja mama cyka sobie kwiatki z dzialki do albumu wiec takie formaty jej sa wystarczajace) jest bardzo ladna i tej niewielkiej nieostrosci wogole sie nie zauwaza. Macro rowniez wychodza wspaniale ! Tak wiec nawet nie "L" mozna zrobic ladne foty chyba ze ktos kadruje pozniej bardzo maly wycinek to wtedy ma problemy ale jak kadrowanie odbywa sie w czasie robienia foty i pozniej jest najwyzej lekko zmienione to wszysko jest ok.
Nikt mnie nie rozumie ...![]()
Skontaktuj się z nami