Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Domyślnie

a1rh+, dzieki za opinie bardzo mi pomogła. Moje skromne zdanie było podobne. A teraz i studencka kieszeń odetchnęła z ulgą Trzeba będzie wkońcu na tele zapolowac wersja non D ponoć ma wolniejszy AF. Jeszcze raz dzieki.
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Domyślnie

czy zwróciliście uwagę na to że to są zdjęcia BEZ jakiegokolwiek wyostrzania??
    chyba o tym zapomnieliście... To są cropy z nefa bez dłubania w kontraście i ostrości... JPG z aparatu są znacznie "ostrzejsze", le nie o to mi przecież chodziło w tym "pokazie" możiwości
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

OK. qooba
    Dla naprzykładu fotka testowa z 70-210 f4-5.6 - 210mm ,dystans około 200m , NEF (wyostrzona trochę z racji malizny)

a tu krop z NEFa trochę powyżej 115% , lewa strona od środka obrazu bez wyostrzania poza puszką .Warunki jak na test
    trochę ciężkawe , ostry kontrast gałęzi na tle jasnego nieba a poniżej sama zieloność i z takiej odległości i tak
    powiększone listki wyglądają chyba lepiej niż na balkonie.

Ostatnio edytowane przez a1rh+ ; 16-10-2006 o 02:13
    POZDRAWIAM

NIKON D200, TOKINA 12-24f4, TOKINA 20-35f2.8, NIKKOR 35-70f2.8, NIKKOR 70-210f4.5/5.6, SB 800.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    Wreszcie wpadł w moje ręce długo poszukiwany obiektyw. Postaram się opisać jego zalety i wady. Dodam również zdjęcia nim wykonane, cropy itp.

Pierwsze wrażenia:
    1. Wyśmienita budowa, tubus metalowy, bardzo szeroki pierścień zmiany ogniskowej. Działa wysmienicie - czysta przyjemność.
    2. AF wolny, choć nie widzę różnicy w szybkości w stosunku do 70-210 4-5.6 (bez D). Odgłosy ostrzenia nie odbiegają od innych śrubokrętów
    3. Ostrzy w punkt, choc "guru" Ken R. twierdzi inaczej Może trafiłem w idealny egzemplarz?
    4. Podpięty do D70s wyśmienicie leży w dłoni, zestaw dobrze się trzyma. Mogę zrobić zdjecia na krótszych czasach niz na pompce 70-210 4-5.6.
    5. Wyraźna winieta na 210mm i F4, na 5.6 nie ma po niej śadu

Tyle na gorąco, mam go raptem godzinke Zapłaciłem 720zł co jest chyba okazyjną ceną.

Reszta później, w bliżej nieokreślonym czasie, choć postaram się jak najszybciej

pozdrawiam, Kuba
    Szybko Ci sie znudził wytrzymałeś az 7 dni A i cenka podskoczyła........
    SB800 + ciężka torba ( oprócz talentu )

"lepiej milczeć, wtedy nawet głupca moga wziąć za mędrca"

Domyślnie

nie znudził mi się, potrzebuję po prostu sabine
    mam szansę dostać kilka zleceń, po których wyceluję w 80-200 2.8 D ED
    warunek - muszę mieć swoja lampę...
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Czy aby napewno wersja pompki 4-5,6 z literką D ma szybszy motorek AF ???

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chełm Śląski

Domyślnie

Miałem 70-210/4, teraz mam 70-210/4-5.6 bez de. Co do ostrości - przy pełnej dziurze jaśniejszy był lepszy, ale niewiele. Co do af - ciemniejszy był przede wszystkim bardziej cichy (słodki Jezuu, jak ten jasny wył) i wydaje mi się - odrobinę szybszy.
    Zaciekawiło mnie coś innego - jasny bardzo przepalał na 70-80mm z Sigmą 500 ST - fotki były po prostu białe. W ciemnym to nie występuje. Z wbudowaną było ok.

Domyślnie

a ja wlasnie zrobilem przelew za 70-210/f4 hmmmm
    nie wiem czy wyje, ale moze bedzie sie dalo w menu ustawic poziom glosnosci, albo cisze ? ( )
    Świnka Maciorka w Betoniarce
    k5photoproject.wordpress.com

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chełm Śląski

Domyślnie

Da się - na tubusie ma przyciski volume +/- można ustawić akceptowalny poziom Choć to bardziej metaliczne odgłosy i trzaski niż wycie. Ale to ma plus - jak się czaisz na kaczki, to w momencie naciskania spustu one się podrywają i masz fajną fotkę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    crop na 210mm F5.6 ze środka kadru, z nefa za pomocą PS2 bez wyostrzania
    Hej Qooba, ladnie to tak sasiadki podgladac ???

A tak wogole to gdybys wydrukowal ten obrazek nawet po lekkiej korekcie (wykadrowanie) to i tak wyszedlby dosc ostry. Wiem, bo moja mama w swojej lustrzance uzywa obiektywu Canon'a (bez komentarzy, pliz !!) ze sredniej polki i fota powiekszona do 100 % na kompie nie jest super ostra ale wydrukowana w formacie 10*15 czy nawet 13*18 (moja mama cyka sobie kwiatki z dzialki do albumu wiec takie formaty jej sa wystarczajace) jest bardzo ladna i tej niewielkiej nieostrosci wogole sie nie zauwaza. Macro rowniez wychodza wspaniale ! Tak wiec nawet nie "L" mozna zrobic ladne foty chyba ze ktos kadruje pozniej bardzo maly wycinek to wtedy ma problemy ale jak kadrowanie odbywa sie w czasie robienia foty i pozniej jest najwyzej lekko zmienione to wszysko jest ok.
    Nikt mnie nie rozumie ...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów