Udostępniłem wersję 1.5.1 programu.
1. Zmieniłem czcionkę daty.
2. Wszystkie zdjęcia przechowujące informację o orientacji, są w razie potrzeby obracane.
Szukaj
Udostępniłem wersję 1.5.1 programu.
1. Zmieniłem czcionkę daty.
2. Wszystkie zdjęcia przechowujące informację o orientacji, są w razie potrzeby obracane.
Zastanawiam się nad dodaniem opcji, zmiany nazw zmniejszanych plików, na kolejne numery.
Rozpatruję przypadek:
1. Zmniejszam cztery pliki: a.jpg b.jpg, c.jpg, d.jpg
2. Utworzone zostaną pliki: 000001.jpg, 000002.jpg, 000003.jpg, 000004.jpg
3. Ponownie zmniejszam pliki: c.jpg, d.jpg
Czy powinny zostać wygenerowane nowe pliki o nazwach 000005.jpg, 000006.jpg, czy może powinny zostać nadpisane pliki 000001.jpg, 000002.jpg?
Jak uważacie, czy przydatna byłaby opcja, zmieniająca nazwy plików zmniejszonych zdjęć, na datę i czas wykonania zdjęcia?
Napiszę tak: wykonywanie operacji zmniejszania zdjęć poprzez przeciągnięcie ich na program podoba mi się średnio (w pracy odpowiadam m.in. za standardy kodowania, interfejsu użytkownika itp. i pewnie przez to zboczenie zawodowe), ale za to efekty pracy programu, czyli wynikowe zdjęcia, bardzo mi się podobają. Gratulacje!
![]()
Pozdrawiam, Piotr
Popieram to co napisał Orkaniusz. Oczywiście możliwość uruchamiania przez wciągnięcie jest przydatna, ale uważam, że nie powinna być jedyną. Dziś ściągnąłem program i długo się nakombinowałem, żeby dojść jak się przetwarza, aż trafiłem do tego wątku na forum i się wszystko wyjaśniło. Może tam gdzie konfiguracja dać również możliwość wybrania co przetworzyć i odpalenia przetwarzania.
Ale jest jeszcze jedna rzecz, którą wydaje mi się ze należ zmienić. Otóż masz opcje, że pomija zdjęcia, które są mniejsze. Myślę, że jeżeli zdjęcia nie są nadpisywane, tylko tworzone w innym miejscu to, program powinien też mieć możliwość zaznaczenia, że nieprzetwarzane pliki (które pomijamy z racji wielkości) też mają być kopiowane.
Dosyć mocno byłem zdziwiony jak zapuściłem program z tą opcją włączoną i w folderze docelowym było dużo mniej zdjęć niż w źródłowym.
Ale program, bardzo mi się podoba. Zdjęcia wychodzą super.
Udostępniłem nową wersję programu.
Zmiany w wersji 1.6.0:
1. Data wykonania zdjęcia.
a) dodano możliwość określenia wielkości czcionki daty,
b) dodano możliwość określenia koloru daty,
c) dodano możliwość określenia poziomu przeźroczystości daty,
d) dodano możliwość określenia położenia daty.
2. Ramka zdjęcia.
a) dodano możliwość określenia koloru ramki,
b) dodano możliwość określenia poziomu przeźroczystości ramki,
3. Rozbudowano okno konfiguracji. Dodano podgląd daty, ramki i znaku wodnego, na przykładowym zdjęciu.
Chciałem maksymalnie uprościć korzystanie z programu, stąd ten pomysł z przeciąganiem plików. Dodatkową zaletą takiego rozwiązania jest to, że umożliwia ono umieszczenie programu na liście "Wyślij do..." w systemowym menu kontekstowym.
Oczywiście ograniczenie się tylko i wyłącznie do takiego rozwiązania, ma swoje wady. W przyszłych wersjach postaram się udostępnić możliwość zmniejszania zdjęć, także z okna konfiguratora.
Faktycznie, działanie programu jest inne od przewidywanego. Dzięki za wykrycie błędu, poprawie to w następnej wersji.
Ciesze się, że podobają wam się efekty pracy programu.
Drogi Pebal, program jest super, przetwarzam w nim codziennie wiele zdjęć. Wydaje mi się, że nie ma potrzeby dodawać dalszych opcji, bo zacznie się komplikować.
Nieśmiało poproszę o równie genialny soft do produkcji stykówek, a potem o konwerter NEFów...
Pozdrawiam
Chce jeszcze dodać kilka opcji do programu, ale dużo ich nie będzie.
Z pewnością dojdzie jeszcze możliwość, zmiany nazw plików docelowych (automatyczna numeracja lub data i czas wykonania zdjęcia). Myślę, że dodam także możliwość, grupowania zmniejszonych zdjęć w archiwa zip.
Stworzenie takiego programu nie będzie problemem. Ponieważ jednak sam nigdy nie miałem potrzeby z takiego programu korzystać, potrzebowałabym informacji - jakiej funkcjonalności po takim programie oczekujecie.
Mam pytanie na temat jpg. Widzę, że siedzisz w tym formacie głęboko więc pytanie będzie dla Ciebie łatwe.
Czy w jpg przy zmianie z poziomu na pion i odwrotnie jest możliwość zaznaczenia w jakimś bajcie, że zdjęcie jest np. odwrócone 90 stopni w prawo, czy fizycznie trzeba cały zbiór przekonwertować.
Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.
Skontaktuj się z nami