Z tego co mi wiadomo, "czysty" format JPEG nie przechowuje informacji o orientacji zdjęcia. Informację taką można dołączyć/zmienić w bloku metadanych (tag 274, możliwe ustawienia).
Szukaj
Z tego co mi wiadomo, "czysty" format JPEG nie przechowuje informacji o orientacji zdjęcia. Informację taką można dołączyć/zmienić w bloku metadanych (tag 274, możliwe ustawienia).
Kolego, ten pomysł z umieszczaniem programu w katalogu z fotkami i przeciąganiem fotek jest trafny, bardzo mi odpowiada i ułatwia prace, czesto przetwarzam 400-600 fotek jednoczesnie - to bardzo wygodne!!! a jeszcze wyślij do - jest jedwabiste. Bardzo dziękuje i życze nowych pomysłów, może prosta przegladarka foto JPG, RAW z możliwością przeniesienia jednym klawiszem do wybranego katalogu.
D300s, D80, D750, S24-70 F2.8, N17-55 F2.8, N50 F1.8, P135 F2.8, N35 F1.8, S14 F2.8.
Udostępniłem wersje 1.6.5 programu.
Dodałem możliwość zarządzania pozycjami listy "Wyślij do" (systemowe menu kontekstowe) z poziomu okna konfiguracyjnego programu.
Udostępniłem wersje 1.6.6 programu.
1. Poprawiłem wyświetlanie daty w przypadku zmiany rozmiaru zdjęć do wielkości ramki.
2. Zmieniłem algorytm demozaikowania obrazów RAW na AHD (Adaptive Homogeneity-Directed).
Ostatnio edytowane przez Pebal ; 30-07-2009 o 14:08
Prześledziłem dokładnie cały wątek i doszedłem do wniosku że za moich czasów życie było mniej skomplikowane. Należało tylko z odczynników złożyć emulsję światłoczułą, nanieść na płytę szklaną a po wysuszeniu odpowiednio założyć do aparatu.
Większość z poruszanych tutaj zagadnień jest dla mnie niezrozumiałych, lecz na naukę nigdy nie jest za późno.
Proszę zatem o wskazanie miejsca i sposobu aby stać się posiadaczem i użytkownikiem tego programu. Przed autorem chylę czoła i podziwiam błyskawiczne spełnianie koncertu życzeń użytkowników.
Pozdrawiam
WALOD
Aktualną wersję programu, można pobierać z tej strony.
Pozdrawiam.
Bardzo dziękuję. Niestety przy próbie uruchomienia pojawia się "Błąd aplikacji".
"Aplikacja nie została właściwie zainicjowana (0x0000135). Kliknij przycisk OK, aby zakończyć aplikację ."
A podobno "na naukę nigdy nie jest za późno".
Aplikacja wymaga, aby w systemie były zainstalowane biblioteki Microsoft .NET Framework 2.0, lub nowsze. W większości systemów biblioteki te są już zainstalowane, ale gdyby tak nie było, trzeba je zainstalować ręcznie.
Link do bibliotek.
Bardzo dziękuję. I........ nocka z głowy.
Udostępniłem wersje 1.6.8 programu.
1. W przetwarzaniu grupowym, umożliwiłem przetwarzanie plików posiadających te same nazwy, ale zapisanych w różnych katalogach (powtarzające się nazwy są numerowane)
2. W przetwarzaniu grupowym, dodałem mechanizm odczytu plików na zakładkę (następne pliki są wczytywane w trakcie przetwarzania poprzednich).
Skontaktuj się z nami