Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Domyślnie

mhm, ale spoko zaraz zrobie kopie jakichs mocniej obrobionych i sprawdze

edit

5 szt poszlo ok, wiecej mi sie nie che

kazde z robionych fotek miala zapisanych wczesniej srednio ok 10 krokow
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 23-07-2009 o 18:28

Domyślnie

Proponowałbym http://memtest.org/ i sprawdzenie pamięci.

pozdrawiam
    D90, 18-105 VR, 70-300 VR, 50/1.4 AF-S, S10-20/3.5, SB-900
    RawTherapee/Gimp/Hugin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez linio Zobacz posta
    Proponowałbym http://memtest.org/ i sprawdzenie pamięci.
    No bez jaj prosze... Nie wali sie Photoshop, Indesign, Illustrator, Corel, ani kompletnie nic innego, tylko akurat NX na jednym typie operacji. Na uszkodzonych pamieciach sypaloby sie wszystko co potrafi RAM pozerac.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    (...) Wyskakuje "Alert" o tresci "Could not save" i zamrozony.
    (...)
    Mial ktos kiedys podobne objawy?
    Ja czasem miewam. Otwieram np. 7 rawów z 12 mpix czy 20 z 6 mpix i za czwartym (?) się coś takiego pokazuje. Restart programu pomaga.
    Zaczęło się to dziać dopiero po upgrejdzie do nowszej wersji z poziomu NX2.
    Jak zainstalowałem z płytki to nie było tego problemu.

Komp: Athlon dwurdzeniowiec 4200+ (już słabawy, trza zmienić), 8GB RAM, dyski klasyczne 7200rpm, z miejscem różnie.
    System: Vista Home Premium
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micher Zobacz posta
    Co do rozwiązania problemu. Może banalne ale czy próbowałeś czyścić rejestr ze śmieci ? Jest taki fajny freewarowy programik: http://www.amltools.com/ AML registry cleaner. On + Ultimate Defrag (http://download.cnet.com/UltimateDef...-10582157.html) i wszystko hula aż miło. Po zmianie procka na 2 rdzeniowy sam się dziwię jak pięknie chodzi NX - praktycznie ŻADNYCH opóźnień, zmieniasz coś suwaczkiem i kółeczko nie kręci się 10 sekund tylko od razu widzisz efekt. Oczywiście procek INTELA a nie żadne wynalazki typu AMD, (prawie jak INTEL...), płyta GIGABYTE i działa pięknie.

Nie wiem na ile może mieć wpływ system. Mam XP Pro.
    Hej,

Do tej pory używałem CCleaner ale ten aml registry jest o wiele bardziej lepszy, ale czy pomogło to nie bardzo.
    Mam G.skill 2x2GB 800 MHZ i capture nx zjada czasami całość i nie odda dopóki nie zrestartuje, wtedy też nie da się zapisać bo jest alert i koniec kropka. Ostatnio też nie pokazywał mi miniatórek rawów ale to się zmieniło od wczoraj po cache reset )
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    www.photolink.pl : Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

U mnie była podobna sytuacja - zwykle otwieram przez View po 10 nefów. Gdzieś ok 4 pliku właśnie się hamowała prędkość obróbki - jak się okazało na systemowym dysku C było tylko 4 Gb wolnego miejsca - wyczyściłem śmieci do 9 Gb wolnego, teraz śmiga.
    A propos LR - moim zdaniem wyniki nie umywają się do NX. Więc warto powalczyć
    D300, S 10-20/4-5.6, S 24-60/2,8, S 100-300/4, N 55-200/4-5.6 VR; Slik 500DX z głowicą 488RC4, Sony R1, Lowepro Compu Trekker Plus AW

Domyślnie

Zmienilem sposob postepowania na nastepujacy:
    1. Dodaje step i od razu ustalam, ze ma to byc Contrast / Brightness,
    2. Ustalam parametry,
    3. Wymazuje pedzlem "-" niepotrzebnie pokryte obszary.

Po kilkunastu zdjeciach jeszcze sie nie wywalil.

Przyznam, ze od poczatku uzywania NX'a jakos intuicyjnie stosuje w/w kolejnosc i nie mam problemow.
    Jedyna roznica to ze zaznaczam "+" co ma byc skorygowane (C/B, Levers, Warmth/Sat).

Pozdr
    McE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McEarl Zobacz posta
    Przyznam, ze od poczatku uzywania NX'a jakos intuicyjnie stosuje w/w kolejnosc i nie mam problemow.
    Ale przyznasz chyba, ze dowolna kolejnosc (skoro program na to pozwala), nie powinna byc powodem takich problemow? Np. w Shopie jedno zadanie mozna tez wykonac na wiele sposobow i w roznej kolejnosci dzialan, a jednak nigdy nie zauwazylem zeby inna kolejnosc (chocby nie wiem jak zakrecona), byla powodem padu programu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

1. Dodaje step
    Czy jest jakiś powód, aby klikać "Add step" zamiast np. od razy Ctrl-B lub odpowiednią pozycję z menu?

Wg mnie w CNX jest też niedoróbka, która powoduje, iż gdy CNX skończy jakieś działanie, a my w tym czasie przełączyliśmy się na inne zadanie, to CNX wwala się na ekran, całkowicie lub częściowo.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Czy jest jakiś powód, aby klikać "Add step" zamiast np. od razy Ctrl-B lub odpowiednią pozycję z menu?
    Nie uzywam menu. A Contrast / Brightness uzywam tak sporadycznie, ze do tamtego czasu nie rzucilem okiem jaki ma skrot klawiszowy.
    www.SALDAT.pl

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów