Szukaj
jest jeszcze Nikkor 60mm f/2.8G AF-S Micro. Co prawda nie próbowałem go w portrecie (testowałem pod kątem makro dla żony), ale możesz go zapiąć i popróbować. Może Ci się spodoba. Ale koniec końców, jeśli jak twierdzisz "tak Cię to wkręca", i tak prędzej czy później zmienisz puchęNo chyba, że wyjdzie Twój oczekiwany 85 af-s
d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka
Anion puchę na 100% zmienię ale myślę ze będzie to okres około 2 lat ... do tego czasu chcę uzbierać kompletną optykę do moich zainteresowań , z tego powodu że obecnie przebywam w Angli i będę tu max 1,5 roku po powrocie na pewno nie będe mogł sobie pozwolić na tyle co tutaj więc trzeba korzystać dopóki narzeczona się zgadza :] do pełni szczęścia brakuje mi szkła do potretu i czegoś szerokiego do krajobrazu ... bo lampa(ąż na wyrost) i standard jest na miarę moich oczekiwań ...
Po powrocie do Polski na pewno będę poszukiwał jakiś warsztatów, jak na razie muszę radzić sobie sam :]
Ostatnio edytowane przez Lesiu83 ; 20-07-2009 o 22:26
Jesli bedziesz mial mozliwosc sprawdzenia przed zakupem, bierz Sigme 50-150, to moje ulubione szklo do "ludzi". Jesli chcesz koniecznie stalke i masz zamiar body wymienic na FX, to wez 50-ke, tez jest super a do FX bedzie jak znalazl.
nie no na FX to nie chce zmieniać dla mnie amatora wystarczy dx , myślę że to będzie coś max na miarę d300 ... No ta sigma mnie zastanawia tylko tu gdzie przebywam nie ma mi kto pomóc jeśli chodzi o dobór szkiełka ...
całkiem z głowy mi wyleciało - wspomniany tutaj Tamron 90mm wersja z silnikiem nada się bardzo dobrze. A cena porównywalna do Nikkora 85tki
D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5
Sigma. Przyzwoite światło, ogniskowe niemalże idealne do portretu - od całej postaci, do popiersia i samej twarzy... Ważne: warto poprzebierać w Sigmach i sprawdzić na BF/FF, także na obiektach bardziej oddalonych (dla niewielkich odległości może być OK, dla dalszych "lubi" pojawić się ta wada).
Stałka 50mm też będzie niezła, jednak dużo mniej "portretowa". Ja wybierałbym pomiędzy tą Sigmą, a Tamronem 90mm (z własnym silnikiem). Niestety, przy d60 wielkiego wyboru nie masz...
photoartbox i lewAp7 - czy ta sigma jest ostra od 2.8 czy trzeba ją przymykać ???
Skontaktuj się z nami