Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wink Do posiadaczy D60

Mam szybkie pytanko a mianowicie przymierzam się do zakupu d60-tki i tu pojawia się problem. Czy warto dopłacać parę stówek do KITowego obiektywu 18-55 VR KIT czy 18-55 II KIT w zupełności wystarcza? Doczytałem się opinii typu, że na tak krótkich ogniskowych II KIT w zupełności daje radę i można sobie VR odpuścić. Liczę na odpowiedź posiadaczy

Domyślnie

Przepraszam, że się wtrącę nieproszony ale w tym wypadku fakt posiadania D60 nie ma większego znaczenia. Nie zawsze można się zgodzić z tym, że przy krótkich ogniskowych VR się nie przyznaje. Jeśli pstrykasz w słabo oświetlonym pomieszczeniu czy nawet na dworze pod wieczór, może być kłopot z dłuższymi czasami.
    Poprzeglądaj oferty 18-55 II VR, może uda ci się trafić na zachęcającą.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cez4r Zobacz posta
    Czy warto dopłacać parę stówek do KITowego obiektywu 18-55 VR KIT czy 18-55 II KIT w zupełności wystarcza?
    Pare stowek??? Przeciez roznica w cenie tych szkiel to jakies 100zl.

PS.
    upsss... nie mam D60, niepotrzebnie sie odzywalem
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Daj sobie spokój z vr czy bez -
    i kup na giełdzie używkę 18-70

Domyślnie

Cezar VR ma poprawioną optykę ale ja na Twoim miejscu odpuścił bym 18-55 i kupił 35mm G :] dużo fajniejsza zabawa mimo ze nie będziesz miał zooma. Ja odkąd kupiłem stałke jeszcze nie założyłem na body "Kit-a" ... ale jak wchodzi w grę tylko zoom to bierz z VR małą różnica cenowa ..

Albo dozbieraj kasy i kup coś ze światełkiem 2.8

Domyślnie

No wiedzialem... wiedzialem ze tak bedzie - zaraz ktos zaproponuje 18-105, pozniej 18-200, a na koniec wszyscy beda darli japy zeby nie kupowal D60tki tylko 90tke, a najlepiej D300

Standardzik w tego typu watkach.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

warto dopłacić, 18-55 vr to nowsze szkło i łatwiej będzie ci je odsprzedać potem jak będziesz chciał zmienić na coś jaśniejszego, miałem wersję z vr przez pół roku sprzedałem osobie właśnie co miała D40 z kitem bez vr
    D60 N18-200VR, N35 1.8, Helios 58 2.0, T90, MZ 48, SB 400

Domyślnie

Rożnica w cenie tych szkieł jak ja kupowałem swojego to była jakieś 2 stówki z groszami i niedawno widziałem też zestawy z VR i bez - różnica cenowa była podobna.

Tak jak napisał żółto-czarny "Jeśli pstrykasz w słabo oświetlonym pomieszczeniu czy nawet na dworze pod wieczór, może być kłopot z dłuższymi czasami." - zgadzam się z nim. Ja akurat nie mam VR i robiłem niedawno zdjęcia w bardzo starym kościele przy słabym świetle - ISO800, czasy - rożnie: 1/10. 1/30, 1/5 - no i nie powiem, nawet wychodziło . Wszystko kwestią wprawy.

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    No wiedzialem... wiedzialem ze tak bedzie - zaraz ktos zaproponuje 18-105, pozniej 18-200, a na koniec wszyscy beda darli japy zeby nie kupowal D60tki tylko 90tke, a najlepiej D300
    Święta racja
    Ostatnio edytowane przez raddeli ; 15-07-2009 o 09:20
    N

Domyślnie

Sam miałem ten obiektyw bez VR i muszę powiedzieć, że w dużej ilości przypadków (obiektyw ten jest dość ciemny) stabilizacja przydaje się jak diabli.

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta

Zrozum, jakoś posty trzeba nabić...
    ( z reszta ten który cytuję nie jest też zbytnio na temat...)
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Domyślnie

Cześć,

więc powiem tak...
    Miałem przyjemność robienia zdjęć D60 z obiektywem 18-55VR i tym bez. I według mnie jest różnica.
    Ale pytanie do Ciebie, czy będzie to Twój obiektyw na dłuższy czas (jeśli tak to VR) jeśli nie to odłóż nawet tę 100 czy 200 na docelowy obiektyw, który chcesz kupić.

Jeżeli nie wiesz jeszcze co by Cię interesowało to kup VR i z czasem dojdziesz do wniosku czego Ci brakuje i zmienisz na odpowiedni obiektyw, który Cie zadowoli... Jeżeli już wiesz, że za miesiąc czy dwa kupisz obiektyw a raczej zmienisz standardowy na lepszy, no to nie ma co kupować VR - mój leży w opakowaniu i kwitnie...

pozdrawiam i powodzenia
    I leave you, negative behind
    Watch me all in flames, on a butterfly I ride

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów