Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Oliwia

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Sama młodość i uroda dziewczyny wystarczy aby to zdjęcie zaliczyć do udanych.
    Przemiła buzia, ładnie pokazana w delikatnym rozmytym świetle. Fajna fotografia, bardzo mi się podoba.

Domyślnie

trochę bałaganu we włosach nawet mi tu pasuje...
    ale za jasno buzię zrobiłeś. wiem bo też tak czesto robię , pogubiły się wazne szczegóły buzi... IMO
    ale konceptowo oki...

mam teraz zasadę, że jak obrobię już fotkę, i jest moim zdaniem git. to znaczy że trzeba wszystkiego ściągnać jakies 30%
    wtedy jest lepiej. zapewniam.
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Domyślnie

popracuj nad konwersją - żółty filtr szkodzi temu zdjęciu.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kraftsman Zobacz posta
    popracuj nad konwersją - żółty filtr szkodzi temu zdjęciu.
    ?????
    Mógłbyś sprecyzować?

Domyślnie

Bardzo chętnie. Prawidłowa konwersja do B&W polega na umiejętnym dobraniu proporcji jednego z kolorowych filtrów, a oprócz tego odpowiedniej tonalności (ale to ostatnie pomijam w tej chwili). Zgaduję, że w tym przypadku został użyty filtr żółty ponieważ skóra na twarzy jest bardzo jasna i nie posiada żadnych szczegółów (efekt typowy dla tego filtra - choć nie wiem na pewno bo wiele zależy też od wyjściowej kolorystyki zdjęcia). Dla bardziej naturalnego koloru skóry (jeśli w ogóle można o czymś takim mówić w fotografii czarno-białej ) szedłbym bardziej w stronę pomarańczowego lub nawet czerwonego. Ja lubię do skóry używać coś pomiędzy czerwonym a niebieskim. Żółć i zieleń bardzo rzadko w portrecie. Ale też, jak napisałem, wszystko zależy od konkretnego zdjęcia i jego barwy - trzeba po prostu kombinować.

PS. Jeśli użyłem jakichś niefachowych określeń to z góry przepraszam. Bawię się tym czysto amatorsko.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Bardzo chętnie. Prawidłowa konwersja do B&W polega na umiejętnym dobraniu proporcji jednego z kolorowych filtrów, a oprócz tego odpowiedniej tonalności (ale to ostatnie pomijam w tej chwili). Zgaduję, że w tym przypadku został użyty filtr żółty ponieważ skóra na twarzy jest bardzo jasna i nie posiada żadnych szczegółów (efekt typowy dla tego filtra - choć nie wiem na pewno bo wiele zależy też od wyjściowej kolorystyki zdjęcia). Dla bardziej naturalnego koloru skóry (jeśli w ogóle można o czymś takim mówić w fotografii czarno-białej ) szedłbym bardziej w stronę pomarańczowego lub nawet czerwonego. Ja lubię do skóry używać coś pomiędzy czerwonym a niebieskim. Żółć i zieleń bardzo rzadko w portrecie. Ale też, jak napisałem, wszystko zależy od konkretnego zdjęcia i jego barwy - trzeba po prostu kombinować.

PS. Jeśli użyłem jakichś niefachowych określeń to z góry przepraszam. Bawię się tym czysto amatorsko.
    Na filtrze czerwonym skóra wychodzi kompletnie płasko bez żadnych szczegółów. Dlatego jak chcesz się łatwo pozbyć pryszczy i zmarszczek, to zrób warstwę kanału czerwonego na trybie mieszania Luminosity.
    Najwięcej szczegółów pokazuje się na niebieskim - plamy, zmarszczki, piegi, trądziki. Realistyczna skóra to zwykle mieszanka wszystkich kolorów i nie ma tutaj danej receptury, na przykład 40% czerwony, 40% zielony czy 20% niebieski. Wszystko zależy od danej skóry i danego oświetlenia.
    Fotograf ocenia co chce pokazać - czy gładkość skóry pięknej modelki, czy też zmarszczki faceta albo osoby starszej. Przegląda poszczególne kanały i patrzy na którym ma to czego szuka, i dokonuje odpowiedniej dla jego celu mieszanki.
    W tym przykładzie rozumiem że celem była miękkość i gładkość. Bo taka jest uroda dziewczynki - romantyczna, rozmarzona i miękka. I tak wyszło. I wyszło bardzo ładnie. Mi ta konwersja akurat bardzo się podoba.
    Jakby dziewczynka była piegowata i autor chciałby te piegi pokazać, to wtedy konwersja byłaby jeszcze inna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    W tym przykładzie rozumiem że celem była miękkość i gładkość. Bo taka jest uroda dziewczynki - romantyczna, rozmarzona i miękka. I tak wyszło. I wyszło bardzo ładnie. Mi ta konwersja akurat bardzo się podoba.
    Jakby dziewczynka była piegowata i autor chciałby te piegi pokazać, to wtedy konwersja byłaby jeszcze inna.
    Rozumiem, że Ci się podoba i przyjmuję to do wiadomości bez zastrzeżeń. Dla mnie świeci jak żarówka.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Rozumiem, że Ci się podoba i przyjmuję to do wiadomości bez zastrzeżeń. Dla mnie świeci jak żarówka.
    Fakt że się świeci, ale właśnie to świecenie w przypadku dziewczynki mi dobrze pasuje. Jakby dać dorosłą dziewczynę to pewnie już mniej. Skórka dzieci taka właśnie jest - taka jaśniutka i gładziutka. Jak pupa noworodka...
    Pewnie bym dodał ciut cieni na twarz, ale nie przez inną mieszankę kanałow, ale przez delikatne krzywe. Ale bardzo delikatne, aby tej delikatności nie stracić.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów