Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Wizjer w D80

Domyślnie Wizjer w D80

Witam,
    Jako, że były już pytania dotyczące jaśniejszego punktu wokół środkowego pola AF, świecącej na czerwono matówki, cienkich kreseczek idących od pól AF do brzegu matówki, to teraz czas na kolejne pytanie z tej serii, którego jeszcze chyba na tym forum nie było. Robiąc dzisiaj zdjęcia zauważyłem, że coś mi lata w body... przepraszam, znów nie mogłem się powstrzymać ...zauważyłem, że im ciemniej robi się w wizjerze, tym bardziej ciemnieją wszystkie wyświetlane dane na dole wizjera. Złudzenie, czy tak jest naprawdę? Później sprawdzałem to jeszcze raz kierując obiektyw w niebo i zasłaniając go coraz bardziej ręką. Gdy rękę mam tak mniejwięcej w połowie wizjera wyraźnie ciemnieją cyfry, a gdy cofnę rękę o 0.5cm znowu jaśnieją. Czyli im ciemniej tym bardziej ciemnieją cyfry. Moje pytanie: Jest to złudzenie spowodowane zamykaniem się źrenicy? Czy może jest to efekt gorszego oświetlenia wyświetlacza w wizjerze z powodu mniejszej ilości światła? (chociaż w to wątpię, bo wyświetlacz świeci sam z siebie) Czy jest to może taka opcja, aby wizjer nie raził po oczach podczas nocnej fotografii? Jeśli jest to naprawdę ciemniejący wyświetlacz, to czy wszystkie modele to mają? Odpowiedź nie ma dla mnie znaczenia strategicznego, jedynie służy zaspokojeniu mojej ciekawości, która strasznie rośnie, gdyż pogoda nie pozwala zająć się fotografią
    Wybaczcie, jeśli to pytanie już było, ale nie udało mi się go znaleść.

Domyślnie

hmm tez tak mam i imo jest to normalne...
    ps-w niepogode tez mozna focic

zdrawiam
    D80 - Grip`ex Alpha - 18-105 - 70-300VR i takie tam inne drobiazgi... www

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m1xer Zobacz posta
    ps-w niepogode tez mozna focic
    No pewnie, że można. Zawsze wsadzałem aparat w worek, wyrywałem dziure na obiektyw i fociłem, ale po przeczytaniu wątku o padniętym D80 po deszczu jakoś mi się odechciało
    A co do tego wizjera, to po prostu nie byłem pewien, czy to naprawdę ściemnia się wyświetlacz, czy to złudzenie spowodowane zmniejszaniem się źrenicy. Ale na to wygląda, że to przemyślane ułatwienie przy fotografii w ciemnych miejscach.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zako, Polska Południowa

Domyślnie

potwierdzam - u mnie też ciemnieją....a to co Ci lata w body to "cześć" czujnika położenia body (poziomo/pionowo)

....tak więc pozostaje tylko focić ze sprzętem wszystko OK...

pzdr
    natenczas brak sygnaturki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panchoo77 Zobacz posta
    a to co Ci lata w body to "cześć" czujnika położenia body (poziomo/pionowo)
    To pytanie to akurat był żart, taki trochę ironiczny, choć początkowo dziwiłem się, czemu mi nic nie lata, bo się spodziewałem że to bedzie dźwięk jak kamień w metalowym wiadrze, ale po kilku nasłuchiwaniach jednak lata tam to, co powinno. Jeszcze zanim miałem lustrzankę, to wiedziałem, że powinno w niej coś grzechotać, a jakby nic tam nie grzechotało to byłem gotów zwracać do naprawy, bo przecież jakim prawem przy potrząsaniu nic nie lata.

Uprawnienia umieszczania postów