ja w zakładce camera settings poprawiam niekiedy balans bieli![]()
Szukaj
Wstawiam fotke, w camera settings ustawiłem tryb kolorow oraz wb, w szybkiej poprawce postarałem się ustawisć delikatna korektę, pobawilem sie równiez ochrona świateł i cieni, mam nadzieje że nie zkoloryzowalem zbytnio fotki, jak cos to się poprawie jakieś sugestie mile widziane. a propo obiektyw potrzebowal trzoszke pocieszenia.
Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....
Odświeżę trochę temat.
W zakładce "Quick Fix" programu Capture NX2 jedną z podstawowych opcji jest "Exposure Compensation", która umożliwia zmianę w zakresie "+/- 2" (EV jak się domyślam).
Chciałbym się spytać:
1. Czy CS3(4) lub jakakolwiek inna "wywoływarka" do RAW oferuje szerszy zakres kompensacji niż NX2 ?
2. Jak ten zakres ("+/-2 EV) ma się do rozpiętości tonalnej danej matrycy ?
Pytam się, bo popełniłem błąd podczas ustawiania ekspozycji i mimo ustawienia "-2" w NX2 dalej pewne obszary zdjęcia są "wypalone".
Sebastian
Jeśli "-2" nie daje rady, to najprawdopodobniej nie uratujesz tych obszarów - po prostu są tam wartości skrajne (255). Możesz spróbować suwakiem "Higlight protection" (ewentualnie do spółki z "Shadow protection"), ale jeśli przesadzisz, możesz uzyskać niepożądane obwódki na granicy jasnego i ciemnego.
Możesz też w opcji "Color balance" (Ctrl-B) przyciemnić dodatkowo suwakiem "Brightness".
Mówię o CNX2.
Krzysztof Paszkiewicz
Dokładnie!
Jeżeli tam był totalny przepał, czyli aparat zarejestrował tylko białe piksele, to nic z tego nie zrobisz, ten obszar będzie jednolity, bez jakichkolwiek detali, jak go przyciemnisz bardziej to będzie tylko szary zamiast biały, jak tam nie na informacji, to nie ma i już, program się sam nie domyśli co tam miało być i sam tego nie domaluje.
Jacek, pozdrawiam!
D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800
Ekonet i Jacek S dziękuję za odpowiedź.
"Highlight Protection" już wcześniej próbowałem i mimo ustawienia wartości na 100, włączenie "Show Lost Highlighst" dalej pokazuje obszary "przepalone".
Sebastian
Spróbuj jeszcze przed innymi ustawieniami zmniejszyć kontrast, tak do -10, może -15, żeby nic z histogramu nie pozostawało poza zakresem wyświetlania...
Jacek, pozdrawiam!
D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800
Ostatnio edytowane przez micher ; 10-07-2009 o 13:35 Powód: ctrl pomylił mi się z shiftem :)
Dziękuję stokrotnie!! Obie sugestie są trafne i dają pewne efekty.
Niestety, sukienki komunijne mojej córki i jej 2 koleżanek, bo to było tematem zdjęcia, w dalszym ciągu pozostają białe tak, że aż oczy bolą.
Na marginesie, mój kolega używający ACR zakomunikował mi, że zakres korekty ekspozycji ma 2 razy większy, tzn. +/- 4 EV. Pytanie dalej pozostaje otwarte, jak ten zakres korekty ma się do rozpiętości tonalnej matrycy ?
Idąc dalej, czy NX2 na pewno nie pozwala wyciągnąć maksimum z NEF'a ? A może ACR tylko mami mnie swoim zakresem, którego i tak nie da się praktycznie wykorzystać, bo to co "białe" przy -2EV dalej pozostanie "białe" przy -4EV ?
Sebastian
Skontaktuj się z nami