Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S_Beast Zobacz posta
    Na marginesie, mój kolega używający ACR zakomunikował mi, że zakres korekty ekspozycji ma 2 razy większy, tzn. +/- 4 EV. Pytanie dalej pozostaje otwarte, jak ten zakres korekty ma się do rozpiętości tonalnej matrycy ?
    Trzeba się naprawdę postarać, aby przepalić zdjęcie o 4 EV. Dla większości osób to abstrakcja, ale zdarzają się tacy mistrzowie

Cytat Zamieszczone przez S_Beast Zobacz posta
    Idąc dalej, czy NX2 na pewno nie pozwala wyciągnąć maksimum z NEF'a ? A może ACR tylko mami mnie swoim zakresem, którego i tak nie da się praktycznie wykorzystać, bo to co "białe" przy -2EV dalej pozostanie "białe" przy -4EV ?
    Daj sobie spokój z tą sukienką córki....

Domyślnie

Jeśli mam przepał, to najpierw ciągnę suwak korekty ekspozycji w QFix maksymalnie w lewo (-2EV) i patrzę, czy coś się pojawia. Jeśli nie, to daję sobie spokój, bo to bezcelowa walka.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Jak pisałem, jak coś jest białe i nie ma szczegółów, to nawet przy -4EV szczegółów nie zyska, najwyżej zrobi się jednolicie szare.
    Sam już zauważyłeś, że granicą jest rozpiętość tonalna matrycy. Takie cuda jak "-4EV" to tylko w Fuji chyba!!! i właśnie za to spece od ślubów kochają S5pro i marzą o następcy.

Co do rady na przyszłość, to pewnie banał, ale: zawsze lepiej niedoświetlić niż przepalić, z cienia zawsze coś wyciągniesz w górę, a jak jest przepał to już umarł w butach!
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Witam
    Nie chcę zakładać nowego wątku a tutaj toczy się fajna dyskusja... Mam pytanie odnośnie NX2 gdyż właśnie przeszła do mnie przesyłka z tym softem. Będę go instalować ale.... No właśnie.... Mam skalibrowany monitor kolorymetrem Eye2. A pytanie brzmi o ustawienia przestrzeni barw otwieranego pliku: mam ustawić w opcjach srgb czy pozostawić przestrzeń nikon? Zdjęcia wywołuję pod odbitki, w psie potem je obrabiam na gotowo w srgb. Jest w stanie ktoś mi pomóc i to wytłumaczyć jak ustawić opcje przestrzeni barw w NX2?
    Pozdrawiam

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów