Szukaj
Jeśli mam przepał, to najpierw ciągnę suwak korekty ekspozycji w QFix maksymalnie w lewo (-2EV) i patrzę, czy coś się pojawia. Jeśli nie, to daję sobie spokój, bo to bezcelowa walka.
Krzysztof Paszkiewicz
Jak pisałem, jak coś jest białe i nie ma szczegółów, to nawet przy -4EV szczegółów nie zyska, najwyżej zrobi się jednolicie szare.
Sam już zauważyłeś, że granicą jest rozpiętość tonalna matrycy. Takie cuda jak "-4EV" to tylko w Fuji chyba!!!i właśnie za to spece od ślubów kochają S5pro i marzą o następcy.
Co do rady na przyszłość, to pewnie banał, ale: zawsze lepiej niedoświetlić niż przepalić, z cienia zawsze coś wyciągniesz w górę, a jak jest przepał to już umarł w butach!
Jacek, pozdrawiam!
D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800
Witam
Nie chcę zakładać nowego wątku a tutaj toczy się fajna dyskusja... Mam pytanie odnośnie NX2 gdyż właśnie przeszła do mnie przesyłka z tym softem. Będę go instalować ale.... No właśnie.... Mam skalibrowany monitor kolorymetrem Eye2. A pytanie brzmi o ustawienia przestrzeni barw otwieranego pliku: mam ustawić w opcjach srgb czy pozostawić przestrzeń nikon? Zdjęcia wywołuję pod odbitki, w psie potem je obrabiam na gotowo w srgb. Jest w stanie ktoś mi pomóc i to wytłumaczyć jak ustawić opcje przestrzeni barw w NX2?
Pozdrawiam
Skontaktuj się z nami