Zwykła mewa, a na dodatek z serii "polowanie z AF". Ponieważ jest to moje pierwsze zdjęcie umieszczane na forum, poproszę o kompletne objechanie i zmieszanie z błotem (czyli tzw. "konstruktywną krytykę").
Pozdrawiam
Szukaj
Zwykła mewa, a na dodatek z serii "polowanie z AF". Ponieważ jest to moje pierwsze zdjęcie umieszczane na forum, poproszę o kompletne objechanie i zmieszanie z błotem (czyli tzw. "konstruktywną krytykę").
Pozdrawiam
Służę uprzejmie: mewa jest kompletnie nieostra, za czym fotka wygląda jak cropowany strzał z małpki firmy Trust - jest nieudana. Mam wrażenie, że o tym doskonale wiesz, że mieszkasz w okolicy, w której mewy latają jak u mnie wróble, nie chciało Ci się poczekać z wejściem na forum do momentu, aż zrobisz ostre zdjęcie i liczysz na to, że ktoś napisze: "świetne zdjęcie mewy, niemal doskonałe - ale trochę nieostre"Wydaje mi się też, że widzę wokół dzioba artefakty wynikające z prób wyostrzania - jeżeli tak to dodam, że przy pudle AF czarów oprogramowaniem nie zdziałasz. Zaznaczam, że mogę się mylić i nadinterpretować, jeżeli tak - z góry przepraszam.
pzdr
pozdrawiam - M.
D50/F801/PiSix, N 18-70, N 50 1.8, S 105 2.8, S 10-20, KIRON 70-210 4, SB-800 i inne szpeje...
OKO KOTA
To może ja jeszcze dodam że światło za ostre,przepały na głowie,karku i skrzydłach.
Fota zdecydowanie do poprawki.
Pozdrawiam
tomek61
www.tomaszkubis.pl
peludito:
No to jak mewa jest nieostra, to już nie wiem co może być ostreArtefakty wkoło dzioba powstały po przeskalowaniu do width=700 i eksporcie do jpg w Gimpie. Ze trzy razy próbowałem to zrobić, na quality=100 i i tak wychodzą..
tomek61:
Przepały po wywołaniu na papier przestały być przepałami. Więc może miły pan w fotograficznym coś mi poprawiał?
Ogólnie: Rozumiem, że wstyd, hańba i wielka porażkaAle dzięki Wam, dowiedziałem się trochę na co zwracać uwagę przed naciśnięciem tego cholernego spustu migawki.
Dziękuję bardzo
Ewentualnie jeśli przeszkadza i psuje ogólną kompozycję i jakość działu na forum, to można wywalić temat.
Wstyd i hańba, owszem, że nie zajrzałeś to innych wątków w tym dziale. Tu się roi od ostrych jak polsilver mew, choćby tu.
Zdjęcia robisz dla siebie, nie dla nas. Jeżeli ta mewa jest dla Ciebie ok - zazdroszczę Ci. Ja w takiej sytuacji sprzedałbym wszystkie szkła, kupił małpkę i za resztę kasy pojechał na długo w siną dal focić tą małpką ostre krajobrazy, mewy i co tam jeszcze.
Co do artefaktów - nie wiem, co Ci napisać: nie mam doświadczenia z takimi wynalazkami, bo nigdy mi się nie pojawiły; zgoda, to nie musi być Twoja wina, czasami przy zmniejszaniu i resamplingu takie cuda się zdarzają.
Nie ma co usuwać wątku, sprawdzaj po prostu co wrzucają inni - oglądanie zdjęć i czytanie komentarzy służy właśnie temu, żeby wiedzieć, co z naszymi jest nie tak.
pzdr
pozdrawiam - M.
D50/F801/PiSix, N 18-70, N 50 1.8, S 105 2.8, S 10-20, KIRON 70-210 4, SB-800 i inne szpeje...
OKO KOTA
Ostrość to nie ogólny obrys ptaka ale widoczne na nim poszczególne piórka wyraźne oczko, dobrze jest jak w oku jeszcze jakiś błysk widać.
Co do przepałów to ważne jest co my tu widzimy, a my widzimy przepały.
Daleka droga przed tobą ale każdą drogę można przejść.
Pozdrawiam Zbyszek
D90, D700 + MB-D10 / Sigma 10-20, 24-70 HSM, 150-500. SB-900
Sony HDR SR 11
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
Jest jeszcze jedna ewentualność - kolega mógł się wybrać na mewy z kitowym szkiełkiem: zabrakło na długości, poszedł crop a wiadomo, jak to z obrazkiem z takiego szkiełka bywa. Da się zrobić "prawie świetne" zdjęcie nawet 18-55 I, ale na mewy to się wybitnie nie nadaje
pzdr
pozdrawiam - M.
OKO KOTA
Oj, mewa nieostra ca łkowicie, odbieram tak jakby af ustawil ostrość na wodę a nie na ptaka, ale to moje odczuca, co do resztty to zgadzam sie z poprzednikami.
Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....
Skontaktuj się z nami