Body D90 to jakies 3250-3300 wiec masz już ok 700zl w kieszeni
Szukaj
Body D90 to jakies 3250-3300 wiec masz już ok 700zl w kieszeni
Nikon
50/1.8 sam bez pierścieni tudzież soczewki nie zadowoli cię na pewno, aczkolwiek nie jest to szkło "jedynie do portretu". Ma bardzo dobre właściwości optyczne także można spokojnie go nabyć bo warto za te pieniądze (teraz to już koło 500zł za nowy).Jego pole widzenia nie jest zbyt szerokie ale nie wyklucza go w robieniu zdjęć krajobrazowych(zawsze można poskładać kilka do "kupy" ;]).
Oczywiście że możesz robić normalne zdjęcia obiektywem do makro.
Ja bym dozbierał jeszcze przynajmniej na Nikkor AF Micro 60 mm f/2.8D (około 1,600zł).
"nie pióro czyni obraz lecz malarz"
Pozdro Kuba
Zdecydowanie bardziej zadowolona będziesz z d90. Różnicą w wadze i rozmiarach bym się nie przejmował, bo nie jest zbyt wielka, przy d300 dopiero widać zdecydowany wzrost wagi. Filmiki i lv to raczej bajery(chyba,że ktoś naprawde potrzebuje), ale dobre wysokie ISO i śrubokręt to już poważne zalety. Jeśli pisząc o kicie masz na myśli 18-105 to dla amatora jest to zestaw doskonały.
ps tamron 18-200 jest zdaje się na śrubokręt, więc ten zestaw raczej nie ma sensu, właśnie dlatego warto mieć body z tym ficzerem, aby można było podpinać tanie, a przyzwoite szkiełka.( n50/1.8, t55-200, s70-300)
Jeszcze słówko o 50/1.8.Przede wszystkim jest tani, świetny optycznie i jasny. Dla wielu to pierwsza stałka (a dla niektórych jedyna dostępna finansowo). Ogniskowa nie jest jakaś niszowa, a ze względu na popularność i świtne parametry można się natknąć na opisy różnego wykorzystania od makro, przez krjobrazy, portrety, używanie jako standardowy obiektyw, aż do takich akcji jak fotografowanie dzikich ptaków z ukrycia (autentyczny przypadek: bażanty).
Ostatnio edytowane przez kemot ; 07-07-2009 o 12:03
Polish my lens girl oooahh polish my lens girl ohh-ahh polish my lens ...
Bierz d90 przede wszystkim ma śrubokręt i na początek mozesz podpiąć tańsze szkła bez silnika, z czasem jak uzbierasz kase wymienisz na coś lepszego
-> puszka, kilka słoików i błyskotka......
Fakt, ze ludzie glownie uzywaja go do portretow, ze wzgledu na ogniskowa (raczej na DXie) i mala GO jaka mozna uzyskac, ale to wszystko nie stoi na przeszkodzie zeby uzywac tego szkla do innych celow.
Nie przesadzaj, 18-105 to wcale nie jest taki zly obiektyw. Jako spacerowe szkielko w sam raz.
Pewnie, ze mozesz... nic nie stoi na przeszkodzie![]()
nie wiem, na ile nastawiona jesteś na makro a na ile na inne fotki (jak to nazwałaś "normalne"). Jeśli makro będzie u Ciebie dominować to bierz N 60/2,8 macro (z body wylądujesz w okolicach 5tys). Pewnie część robaczków Ci ucieknie zanim klapniesz, ale jak wspominałaś brak Ci kasy. Jeśli jednak przez ileś miesięcy masz nie robić zdjęć bo będziesz musiała dozbierać mamony to bierz puszkę i N50/1.8
Jeśli uznasz, że ta 50-ka nie spełnia Twoich wymagań to ją odsprzedasz na naszej giełdzie z b.niewielką stratą i kupisz to co Ci bardziej będzie odpowiadać.
P.S. I Ci się zaczęły się odwieczne dylematy sprzętowe. Fotografia to niełatwe hobby![]()
d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka
bierzesz 50/1.8, odwracasz i przystawiasz do body. i masz bida-makro![]()
A może D80? kosztuje sporo mniej niż D90... za różnicę w cenie używany w stanie jak nowy a nowy D90 spokojnie kupisz wspomnianego Nikkora AF 60/2.8 Micro... (D90 to 3200zł a D80 do wyrwania za powiedzmy 1800zł daje Ci 1400zł na start więcej)... dzięki temu będziesz mieć śrubokręt N AF 50/1.8 i wspomniane szkło macro (chociaż do macro to AF nie taki znów potrzebny ale jak będziesz coś innego chciała pstrykać to się przyda... oczywiście musisz przeanalizować czy jest sens byś kupowała 50 + 60mm... jak interesuje Cię macro to wg mnie lepiej 60'tkę macro + za cenę 50 (ok 500zł nowa teraz) kupić nowego kita 18-55VR albo używanego N AF-S 18-70 - to sprawi że nie będziesz usiązana z 1 stałką więc pofocisz i krajobraz i macro itd... Masz 5k więc to całkiem sporo - 1.8k (D80) + 1,5k (N 60/2.+ 0,8k (N 18-70) daje Ci kwotę 4100zł więc masz jeszcze 900zł zapasu (gdyby np body kosztowało cię 100-200zł drożej), na jakąś kartę, statyw itd
To jest kolejny argument za podanym przeze mnie rozwiązaniem - rok czasu to trochę dużo i szkoda żeby kadry uciekałyCzy ciułać jeszcze trochę na D90 (pewnie do przyszłego roku)...
PS
Mogę się odezwać na PW?Jestem dziewczyną, duże aparaty + duże obiektywy - czy to na pewno moja bajka? (nie mam faceta, który by mi to mógł podźwigać).![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Moim zdaniem źle, że ograniczyłaś wybór między tylko dwoma modelami nikona, akurat dla amatorów, tych średnio jak i bardziej zaawansowanych oferty pentaxa, olympusa i sony gniotą swoją ofertą Nikona i Canona, cenowo i jakościowo.
Do makro robaczków lepsza będzie dłuższa ogniskowa, np: 90-105mm... z tego co piszesz (przyroda, samoloty) potrzebować jeszcze będziesz jakiegoś tele (300mm?), do ogólnego focenia przyda się też obiektyw kitowy (zwłaszcza 18-30mm do widoczków)...
Wybierz najpierw obiektywy jakich chciałabyś używać i do nich dokup aparat (niekoniecznie Nikon, jak już nathaniel wspomniał). W przypadku d60 obiektyw powinien mieć własny napęd - nie zapominaj o tym.
Moje typy dla Nikona:
- kitowe 18-55/70/85/105/135/200 (wedle uznania)
- makro: tamron 90/2,8
- tele: Nikkor 70-300VR
P.S.
Na razie masz czym focić - nie napalaj się więc, ochłoń, przemyśl, w razie czego dozbieraj pieniędzy...
Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 07-07-2009 o 14:52
Skontaktuj się z nami