Zrobił się mały OT ale warto by było coś wyjaśnić:
Takie samo zdjęcie portretowe - nawet ciasne - zrobisz zarówno na 60mm jak i na 70mm. Idę o zakład, że nie zobaczysz żadnej różnicy wynikającej jedynie z ogniskowej. Świetne portrety można również robić przy 35-50mm bez obaw o jakieś przerysowania. Kiedyś na forum któryś z kolegów umieścił porównanie ciasnego portretu przy 50 i przy 85mm. Raczej nikt nie potrafił jednoznacznie stwierdzić które jest które...
Generalizujesz. Między 2.8 a 5.6 masz ogromną różnicę w ilości światła, które pada na matrycę i wogóle umożliwi Tobie zrobienie zdjęcia.Co do światła 2.0-2.8 to w domowych warunkach zwykle i tak jest to za mało i bez lampy się nie obejdzie a na dworzu zwykle i 5.6 będzie ok. W przypadku kompaktu to temat głębi ostrości jest drugorzędny.
Aaa, to rozumiem, że jak pójdziesz na wesele z innym kompaktem niż LX-3 (z marnym zoomem i niewiele znaczącym 2.0-2.8Kompakt potrzebuję tak na prawdę dla małżonki i na zwykłe okazje - idziemy dajmy na to na czyjeś wesele, jako goście to nie chce mi się targać ze sobą lustrzanki choćby z podstawowym obiektywem i lampą.) to już bez problemu wykonasz super ujęcia bez dźwigania lampy tak ? Pozostałe z wymienionych kompaktów ze szkłami ~ 3.5-5.6 dadzą Ci lepsze ku temu możliwości...?
Wszystkie z wymienionych przez Ciebie kompaktów posiadają "zielone" tryby umożliwiające wykonanie zdjęcia po krótkiej instrukcji typu "tylko tu Pan naciśnie"A jak jestem nad morzem to chciałbym mieć możliwość dać komuś kompakta i powiedzieć "tylko tu Pan naciśnie" i w końcu być na jakiś zdjęciach - pewnie wiecie co mam na myśli![]()
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami