Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie

Zrobił się mały OT ale warto by było coś wyjaśnić:

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    W ostateczności na 70 to nawet przyzwoite zdjęcie portretowe można zrobić. No i jak zobaczyłem co można zrobić LX3 z ekwiwalentem 24-60 to się troszkę załamałem. Nie bardzo widzę zastosowania poza portretami grupowymi i krajobrazami.
    Takie samo zdjęcie portretowe - nawet ciasne - zrobisz zarówno na 60mm jak i na 70mm. Idę o zakład, że nie zobaczysz żadnej różnicy wynikającej jedynie z ogniskowej. Świetne portrety można również robić przy 35-50mm bez obaw o jakieś przerysowania. Kiedyś na forum któryś z kolegów umieścił porównanie ciasnego portretu przy 50 i przy 85mm. Raczej nikt nie potrafił jednoznacznie stwierdzić które jest które...

Co do światła 2.0-2.8 to w domowych warunkach zwykle i tak jest to za mało i bez lampy się nie obejdzie a na dworzu zwykle i 5.6 będzie ok. W przypadku kompaktu to temat głębi ostrości jest drugorzędny.
    Generalizujesz. Między 2.8 a 5.6 masz ogromną różnicę w ilości światła, które pada na matrycę i wogóle umożliwi Tobie zrobienie zdjęcia.

Kompakt potrzebuję tak na prawdę dla małżonki i na zwykłe okazje - idziemy dajmy na to na czyjeś wesele, jako goście to nie chce mi się targać ze sobą lustrzanki choćby z podstawowym obiektywem i lampą.
    Aaa, to rozumiem, że jak pójdziesz na wesele z innym kompaktem niż LX-3 (z marnym zoomem i niewiele znaczącym 2.0-2.8 ) to już bez problemu wykonasz super ujęcia bez dźwigania lampy tak ? Pozostałe z wymienionych kompaktów ze szkłami ~ 3.5-5.6 dadzą Ci lepsze ku temu możliwości...?

A jak jestem nad morzem to chciałbym mieć możliwość dać komuś kompakta i powiedzieć "tylko tu Pan naciśnie" i w końcu być na jakiś zdjęciach - pewnie wiecie co mam na myśli
    Wszystkie z wymienionych przez Ciebie kompaktów posiadają "zielone" tryby umożliwiające wykonanie zdjęcia po krótkiej instrukcji typu "tylko tu Pan naciśnie"
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 05-07-2009 o 10:26
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Mam Lumixa FZ-30 i sobie go chwalę. Wciąż robi dobre zdjęcia... Tak wiec jeżeli kupywałbym kieszonkową małpkę, to byłby to Lumix. Chyba jednak byłby to TZ-7, ze względu na bardzo uniwersalny zakres ogniskowych. Ekwiwalent 25mm zupełnie wystarczy jako szeroki kąt. W pomieszczeniu da radę, a nad morzem bedzie można ściągnąć przepływającą łódkę ładnym kadrem. Obiektyw może i ciemny, ale ISO 400 jest jeszcze użyteczne, więc nie ma problemu (sampel z ISO400 dla TZ-7 http://img.photographyblog.com/revie...dmc_tz7_23.jpg
    Poza tym pamiętajmy, że kupujemy aparat kieszonkowy. Chcemy wyciągnać ustawić kadr i zrobić zdjęcie. Moim zdaniem nie ma co dopłacać za jasny obiektyw (około 500 PLN).
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!
    – Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tomaszów Maz.

Domyślnie

Ropusz, przyznaj się co kupiłeś, bo mam wrażenie że aparat masz już w kieszeni a na forum szukasz tylko potwierdzenia swojego wyboru. Nie wiem czy masz w swojej szklarni jakieś jasne szkło jak np 50/1,4 lub 1,8 jeśli nie to podepnij to sobie i zobaczysz jak wielka jest różnica.
    MKL, warto dopłacić te 500 zł A co do "małego zooma" to długie szkła są dla tchórzy
    M7000, M700si, KM D7, KM D7D,A-700,A-900,24-70,70-200,50/1,4,Hi-Matic E,X700 + 28/50/70-200, LX3

Domyślnie

http://optyczne.pl/porownaj.php?co=a...0=725&add1=693
    jeśli chodzi o porównanie tych aparatów, to LX3 ma większą matrycę, a więc już lepszą jakość zdjęć, posiada raw i śledzący AF, filmy HD, nie można porównywać tych 2 aparatów LX3 jest dla mnie w pełni użytecznym narzędziem pracy, a TZ7 faktycznie plażową zabawką do podglądania pań w toples - pod warunkiem iż będzie idealne słońce aby wejść na wysokie czasy bo te 300mm utrzymać w korpusie który waży 20o gram mimo stabilizacji to graniczy z cudem, poza tym w LX3 widzę manual, czego nie odnotowują w TZ7
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Ja i tak zostanę przy swoim... TZ-7 będzie lepszym wyborem.
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!

Domyślnie

Nie kupiłem jeszcze ale właśnie jadę. Najpawdopodobniej będzie to TZ7.

A przy okazji 60 w LX3 jest ekwiwalentem, w N18-70 ogniskowa 70 daje jakieś 105. Do robienia portretów 60 a 105 to duża różnica. Chyba mało kto robi portrety Nikkorem 35?

Także jasne szkło fajne ale mało uniwersalne.

Domyślnie

24-60 ało uniwersalne ?? No to akurat zależy co kto fotografuje ale coraz bardziej przychylam się ku teorii, że masz już coś z hiper zoomem i tylko szukasz potwierdzenia swojego wyboru
    Daj mi maila to pokażę Ci portrety na 35mm. Bez ekwiwalentów, na pełnej klatce...
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 05-07-2009 o 19:03
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Lepiej zawsze mieć duży zoom i to 500 PLN tańszy, niż go nie mieć. Manual w małpce, to chyba jakies nieporozumienie. Ktoś kto potrafi wykorzystać tryb M, raczej nie fotografuje małpką, a jeżeli to robi, to z pewnością zamierza kupić lustro :> Ja Lumixem fociłem przez dwa lata, trybu M użyłem może ze dwa razy...

Charakter używania małpki jest taki, że niestety w praktyce sprawdzają się duże zoomy. Staje się w dowolnym miejscu, robi dowolny kadr, chowa aparat do kieszeni i idzie dalej, dokładnie jak na reklamie tego aparatu w TV.
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!

Domyślnie

hmmm, od kilku lat używam małpek mimo, że mam lustrzanki, w zasadzie nie wychodzę poza 70mm ogniskowej i 40% zdjęć robię w manualu, czy to znaczy, że nie umiem używać małpki czy jakiś inny jestem ??, że nie kupił bym małpki bez manualu i zdarza mi się też pomyśleć nad zdjęciem nawet wtedy gdy aparat jest wielkości paczki papierosów
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Może się zdarzyć, że nie Ty będziesz robił zdjęcie tylko żona, matka, dziecko, przechodzień czy ktokolwiek. Nie każdy umie się obchodzić z M. A jak chcesz mieć jakieś pamiątki z wakacji to sam rozumiesz.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów