Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    hmmm, od kilku lat używam małpek mimo, że mam lustrzanki, w zasadzie nie wychodzę poza 70mm ogniskowej i 40% zdjęć robię w manualu, czy to znaczy, że nie umiem używać małpki czy jakiś inny jestem ??, że nie kupił bym małpki bez manualu i zdarza mi się też pomyśleć nad zdjęciem nawet wtedy gdy aparat jest wielkości paczki papierosów
    Nic dodać nic ująć - trafione w 10
    A co do porównania LX3 do TZ7 - no jeżeli jedynym kryterium ma być zoom to brać , kupować TZ , a jeżeli ktoś trochę myśli i zależy mu na jakości to...
    Sam kupiłem niedawno Leicę Dluxa (prawie to samo co LX3) i jestem pod wieelkim wrażeniem obiektywu.Niby takie pierdzidełko , a jaka plastyka - miodzik , w pełni uzyteczny krótki koniec przy f2,0 (zakres f 2.0 , 2. , rawy , definiowany przycisk funkcyjny itd.
    Aha jeszcze jedno - żeby go kupić sprzedałem D90 z kitem ( niezly) a dlaczego - ano bo:
    jezeli wystarczy mi tylko szkło kitowe idea trzymania lustra jest wg. mnie bezsensowna
    jeżeli chcę często łazić z aparatem , to z lustrem na szyi czułem duży dyskomfort ( no chyba że ktoś lubi lans)
    Tak więc dla mnie amatora hobbisty kupno tego aparaciku było strzałem w 10
    No a jeżeli ktoś uprawia foto komercyjne kryteria są troche inne......
    Pozdrawiam
    Staś

Domyślnie

No nie mów, że w kompakcie na f 2.0 masz taki bokeh i ostrość, jak na kitowym szkle w D90.

Domyślnie

dokładnie, sam używam D300 i Lx3, muszę przyznać, że nie jestem jakoś szczególnie związany z tele więc ogniskowe są dla mnie w sam raz (moim podstawowym szkłem jest 17-55), za to światło i możliwości wykorzystania wysokiego ISO w Lx3 są świetne. Przy odpowiedniej obróbce można nawet 3200 zaakceptować, a zakres 800-1600 jest w zupełności spoko do zwyczajnych fotek z np zwiedzanego kościoła. Takie znacznie lepiej wychodzą bez lampy, a poza tym w większości takich miejsc po prostu nie wolno takowej używać

Co do samego zakupu, opinia ze potrzebny "zum" przekreśla Lx'a, ale i tak uważam że warto się nad nim zastanowić
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Może się zdarzyć, że nie Ty będziesz robił zdjęcie tylko żona, matka, dziecko, przechodzień czy ktokolwiek. Nie każdy umie się obchodzić z M. A jak chcesz mieć jakieś pamiątki z wakacji to sam rozumiesz.
    Dokładnie, szczególnie jak wycieczka z przewodnikiem popyla przed siebie jak mały parowozik z wagonikami. Wtedy tylko wrzucam braketing i mam przez chwilę ochotę na jakiegoś spacer-zooma Z drugiej strony, ta wycieczka kiedyś się kończy i nagle żona, matka, dziecko, dziadek czy babka mogą przypadkiem zacząć się uważnie przyglądać zdjęciom z różnych aparacików, porównywać i zainteresować się jakością, jak kolega Staś. Różnie bywa z tą amatorką i uniwersalnej porady zakupowej nie ma.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek

Smile

No nie mów, że w kompakcie na f 2.0 masz taki bokeh i ostrość, jak na kitowym szkle w D90.
    A mówie , ostrość przy f 2,0 jest porównywalna z kitem , a co do bokehu masz racje , nieraz trzeba uważać co jest w tle kadru , ale w pc możesz zrobić taki bokeh że hoho.

Domyślnie

Może się zdarzyć, że nie Ty będziesz robił zdjęcie tylko żona, matka, dziecko, przechodzień czy ktokolwiek. Nie każdy umie się obchodzić z M. A jak chcesz mieć jakieś pamiątki z wakacji to sam rozumiesz.
    właśnie to rozumiem, mam żonę i 2 dzieci i dla nich jest pokrętło na górze które (w przypadku Panasonica) mają sobie ustawić na czerwone i po kłopocie, mój starszy syn jednak w pewnych sytuacjach był zdegustowany programem i sam przyszedł do mnie jak z tego wyjść, sam też wtedy zrozumiał, że manual może się przydać choć w jego przypadku to 2-3% zdjęć ale zawsze od czegoś trzeba zacząć, tylko trzeba mieć TAKĄ możliwość - to jest moje zdanie

PS: używam też sony r1 (przez niektórych uważany za kompakt), do tej pory funkcja zielonego programu została użyta raz (aby sprawdzić czy działa, jak zresztą lampa błyskowa - ta jest odpalana raz na dwa miesiące aby kondensator uformować) - aparat na stałe jest na manualu - a dzieciaki go nie biorą bo jest za duży
    Ostatnio edytowane przez bogdi64 ; 07-07-2009 o 12:43
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów