wasilewk - wiem jak się ma alokacja plików do dysku ale:
ok - tylko że stan zdjęć na karcie się nie zmienia po formacie - czyli idąc dalej jak mam np możliwość na pustej zrobienia 240 NEFów, zrobię 20 i zostaje mi 220 - daję format i dalej mam 220 czyli soft będzie nadpisywał najpierw tamtych 20 zdjęć "na sobie" i dopiero potem przejdzie do zapełniania pustego miejsca... ? To jest logiczne tylko bezsensowne- szybkie formatowanie 'nadpisuje' File Allocation Table ( spis plików) na karcie nowymi wartościami startowymi ( urządzenie czytające widzi taką kartę jako pustą, więc dalsze użytkownie tak sformatowanej karty spowoduje dopisanie nowych wartości do FAT oraz nadpisanie nowymi plikami zdjęć - starych plików zdjęć),tym bardziej, że w instrukcji pisze
A usuwanie to nie jest nadpisywanie kolejnymi plikami tych już istniejących - dla mnie słowo format w znaczeniu "instrukcyjnym" jest jasno wyrażone jako formatowanie znane z dysków do kompa - dajemy format i jest czystoFormatowanie karty pamięci powoduje nieodwracalne usunięcie wszystkich
zdjęć i innych danych, które mogą być zapisane na karcie pamięci.a pytam bo 2 różne body na 2 diametralnie różnych kartach danych nie usuwają
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami