Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Formatowanie

Smile Formatowanie

Czy po każdym zetknięciu aparatu z komputerem należy wykonywać formatowanie w aparacie i czy formatowanie ma jeszcze jakąś inną funkcję oprócz opróżniania danych z karty????
    Kto nie pyta ten nie wie

Domyślnie

1. Ja bym używał czytnika, zamiast podłączać aparat do komputera.
    2. Ja zawsze formatuję kartę przed wyjściem na focenie.
    3. Aparat tylko czyści kartę, nic innego w ustawieniach nie robi.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Usunie np ukryte pliki thumb.db, jeżeli wchodziłeś poprzez windows explorer, mogły zostac utworzone... Nigdy nie formatowałem karty w aparacie... No może z raz, żeby sprawdzić czy funkcja działa :]

Thumb.db można także usunąć usuwając katalog ze zdjęciami ręcznie :]
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!
    – Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Domyślnie

ja formatuje kazda karte po wlozeniu do aparatu.
    Andrzej

Domyślnie

Formatowanie nic nie kosztuje, trwa sekundą, nic nie pogorszy, zawsze może naprawić jakieś błędy więc dlaczego tego nie robić za każdym razem po wstawieniu karty.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Formatujcie karty! Ja codziennie spotykam ludzi, którzy przynoszą mi do labu zdjęcia z tak zwanym "przeglądem pór roku" czyli folderami utworzonymi np w 2008 roku....A potem się dziwią, ze karta pada, zdjęć nie ma itp..

Dobry format nie jest zły

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Paśnik Zobacz posta
    Formatujcie karty! Ja codziennie spotykam ludzi, którzy przynoszą mi do labu zdjęcia z tak zwanym "przeglądem pór roku" czyli folderami utworzonymi np w 2008 roku....A potem się dziwią, ze karta pada, zdjęć nie ma itp..

Dobry format nie jest zły
    Na jakiej podstawie twierdzisz, że karta nieformatowana pada częściej niż formatowana?
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!
    – Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Domyślnie

Twierdzę tak na podstawie około pięćdziesięciu kart dziennie, które przewijają mi się przez ręce w pracy w fotolabie. Zdziwiłbyś się patrząc jak właściwie formatowany no name śmiga szybciej niż np extreme III na tym samym czytniku. Poza tym wszystko już wyjaśniono w tym wątku. Usuwanie zdjęć pozostawia śmieci, które powoli, ale sukcesywnie zapychają kartę. Potem takie wesołe krzaczki się ogląda

Domyślnie

A może temat z innej bajki - czy formatowanie poprzez 2 przyciski na body lub ew menu usuwa Wam zdjęcia... pytanie jest kretyńskie bo nawet w instrukcji pisze że powinno usuwać a i w D80 zauważyłem, że nie usuwa i fotki kasuje poprzez menu usuwanie zdjęć -> wszystkie -> tak... to samo w D200 - co ciekawsze nie jest to problem jednej karty ponieważ jak wiadomo D80 pracuje na SD a D200 na CF

SD to Sandisk Extreme III 4GB a CF to Sandisk Ultra II 4GB...

Sformatuj kartę pamięci
    Formatowanie karty pamięci powoduje nieodwracalne usunięcie wszystkich
    zdjęć i innych danych, które mogą być zapisane na karcie pamięci. Przed
    sformatowaniem karty należy się upewnić, że wszystkie dane, które trzeba
    zachować, zostały skopiowane na inne urządzenie do przechowywania danych.
    To jest cytat z intrukcji obsługi D200 str 14... mimo tego u mnie żadne body nie kasuje fotek przy formacie...
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    A może temat z innej bajki - czy formatowanie poprzez 2 przyciski na body lub ew menu usuwa Wam zdjęcia... pytanie jest kretyńskie bo nawet w instrukcji pisze że powinno usuwać a i w D80 zauważyłem, że nie usuwa i fotki kasuje poprzez menu usuwanie zdjęć -> wszystkie -> tak... to samo w D200 - co ciekawsze nie jest to problem jednej karty ponieważ jak wiadomo D80 pracuje na SD a D200 na CF

...
    Na użytek tego wątku uprościłbym sprawę tak:
    - formatowanie karty w aparacie jest szybkie i niezawodne i przygotowuje POPRAWNIE kartę do pracy w danym aparacie,
    - formatowanie karty podzieliłbym na dwa: 1. Formatowanie szybkie, 2. Formatowanie głębokie.
    - w aparacie jest wykonywane to pierwsze formatowanie i nie ma możliwości wykonania formatowania głębokiego,
    - szybkie formatowanie 'nadpisuje' File Allocation Table ( spis plików) na karcie nowymi wartościami startowymi ( urządzenie czytające widzi taką kartę jako pustą, więc dalsze użytkownie tak sformatowanej karty spowoduje dopisanie nowych wartości do FAT oraz nadpisanie nowymi plikami zdjęć - starych plików zdjęć),
    - formatowanie głębokie powoduje zapisanie ustaloną wartością wszystkich komórek na karcie. Taka karta jest 'czysta' i nie nadaje się do pracy ani w aparacie ani w komputerze - musi zostać przygotowana przez formatowanie szybkie (zapisanie nowego FAT), żeby dalej ją używać, formatowanie głębokie jest możliwe do przeprowadzenia specjalnymi programami na komputerze.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów