Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie Promocja w Saturn

Właśnie jest promocja w Saturnie i foto można bez Vat-u kupić. Z kompaktów mają:
    - Panasonic LX3 za 1720,
    - Panasonic TZ-7 za 1230,
    - Canon IXUS 990 za 1230,
    - Canon IXUS 870 za 1020.

Co z nich będzie najlepsze do zdjęć w trybie AUTO? Zdjęcia głównie rodzinne, wakcje, imprezy, dziecko, czasem w mieszkaniu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wągrowiec

Domyślnie

Canon IXUS 990/870 poręczne i trwałe (jeden z wcześniejszych modeli żona używa od 4 lat i nic się nie działo)
    IXUS 870 ekwiwalent ogniskowej 28-112 mm
    IXUS 990 ekwiwalent ogniskowej 37-185 mm

Panasonic LX3 jeżeli chcesz wykorzystywać tryby manualne. 24 - 60 mm
    Panasonic TZ-7 ultraszerokokątny obiektyw LEICA DC VARIO-ELMAR z 12x zoomem optycznym 25-300mm
    Dla mnie Panasonic był mniej poręczny.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tomaszów Maz.

Domyślnie

Bierz LX3, 1720 to bardzo dobra cena za naprawdę dobry aparat. A jeśli robisz w trybie auto to ten aparat ma specjalny tryb Inteligent Auto, który naprawdę nieźle sobie radzi. Ja co prawdą z IA nie za bardzo korzystam ale testowałem i jest naprawdę dobrze.
    M7000, M700si, KM D7, KM D7D,A-700,A-900,24-70,70-200,50/1,4,Hi-Matic E,X700 + 28/50/70-200, LX3

Domyślnie

LX3 mi trochę wielkościowo nie podchodzi. Do tego ten zdejmowany dekielek. A jak zobaczyłem możliwości zmiany ogniskowej - prawie nic ten zoom nie daje.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wągrowiec

Domyślnie

Na stronie fotopolis.pl jest świeży test Panasonic Lumix DMC-TZ7 => może pomoże w trafniejszym wyborze.

Jak już coś kupisz to pochwal się na FORUM, co zdecydowało w wyborze.

Udanych zakupów.

Domyślnie

ale masz światło 2.0-2.6.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    LX3 mi trochę wielkościowo nie podchodzi. Do tego ten zdejmowany dekielek. A jak zobaczyłem możliwości zmiany ogniskowej - prawie nic ten zoom nie daje.
    ale nie bardzo rozumiem... co ma Ci dawać? czego oczekujesz od ogniskowej 24-60 ??
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Po prostu statystyczny kompaktowy amator lubi mieć dużą krotność zuma, a nie tylko szeroki kąt. A model TZ-7 ma i jedno i drugie, więc za tę kasę decydowałbym się właśnie na tego Panasa.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

OK, gdyby był to "statystyczny kompaktowy amator" pytający w MM - "Panie, a jakiego to ma zuma i co można tym ściągnąć" to nie zadawałbym takich pytań. Odniosłem się do stwierdzenia kolegi, który ma chyba trochę więcej pojęcia o fotografii aniżeli statystyczny pstrykacz zwykłą głupawką... a stwierdzenie to było chyba nie do końca przemyślane
    Poza tym TZ-7 posiada znacznie ciemniejsze szkiełko, mniejszą matrycę, nie posiada stopki itd itp. Adresowany jest chyba do innego klienta, nie zadającego takich dziwnych pytań jak wyżej wymienione...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Wytłumaczę się. Normalnie używam D40 z N18-70 (czyli jakieś 27-105). Ma to niezbyt duży zakres ogniskowej ale na co dzień jest ok. W ostateczności na 70 to nawet przyzwoite zdjęcie portretowe można zrobić. No i jak zobaczyłem co można zrobić LX3 z ekwiwalentem 24-60 to się troszkę załamałem. Nie bardzo widzę zastosowania poza portretami grupowymi i krajobrazami.

Co do światła 2.0-2.8 to w domowych warunkach zwykle i tak jest to za mało i bez lampy się nie obejdzie a na dworzu zwykle i 5.6 będzie ok. W przypadku kompaktu to temat głębi ostrości jest drugorzędny.

Kompakt potrzebuję tak na prawdę dla małżonki i na zwykłe okazje - idziemy dajmy na to na czyjeś wesele, jako goście to nie chce mi się targać ze sobą lustrzanki choćby z podstawowym obiektywem i lampą. A jak jestem nad morzem to chciałbym mieć możliwość dać komuś kompakta i powiedzieć "tylko tu Pan naciśnie" i w końcu być na jakiś zdjęciach - pewnie wiecie co mam na myśli

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów