Close

Strona 11 z 21 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 203

Wątek: Canon vs NIKON

Domyślnie

A są do kupienia samoprzylepne?
    Canon-Foto-Klub
    C5D, S12-24, C24-70/2.8, C70-200/2.8IS
    Samsung NX10, NX30/2.0, NX18-55 OIS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Wow! Ale wojenka!
    Jaka wojenka? Gdzie Ty tu widzisz wojenkę? Póki co - jest spokojnie i tak ma zostać
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 01-07-2009 o 19:49

Domyślnie

już widzę chordy nikoniarzy w złotych opaskach, tłuką tych czerwonych.
    potem dzieci na historii się bedą uczyć o wojnie domowej :P

Domyślnie

Ale to porównanie L-ki z Samyangiem było niesprawiedliwe :], głównie dlatego że przy Nikkorze Samyang też wypada lepiej co nie zmienia faktu że L może być lepsze od Nikkora
    DieHard | Canon 5 | Leica

Domyślnie

Również czekam na zdjęcia. Bo napisć może każdy, a fajnie gdy jest to poparte przykładami
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

To porównanie jest trochę jak: "blondynka czy brunetka" :P, przynajmniej jak na mój gust. Aczkolwiek nikon oferuje nieco więcej dla ambitnych amatorów niż "kanon". Co jeszcze na plus dla nikona ? Oczywiście ergonomia. Miałem w ręku canona (40d) i przyciski znajdujące się przy top lcd do obsługi wymagają naprawdę zręczności.
    "nie pióro czyni obraz lecz malarz"
    Pozdro Kuba

Domyślnie

obecnie canon ma przewage w wyborze szkiel (nowych) i oby Nikon szybko te roznice zredukowal (cenowe rowniez), tak jak zrobil to w puszkach (cenowo raczej nie, a szkoda).

mala poprawka Nikon jeszcze nie kreci filmow na FF
    Ostatnio edytowane przez airborne ; 01-07-2009 o 20:09
    _______

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    oprogramowanie matryc to plus dla canona - pod jednym względem - kolor skóry. Reszta - niekoniecznie. Plastyka nie zależy od matrycy , a kolory z nikona D3 nie sa bardziej matowe od tych z 5D a wręcz przeciwnie. Co zresztą się właśnie nie podoba kilku osobom od ślubów, często się tu wypowiadającym.

no to jak to jest, skoro u nikona w 2.8 jest lepiej, to jak u canona lepiej pod każdym względem, gdy jest wręcz przeciwnie w temacie jasnych zoomów?
    Generalnie to canon w topowych szkłach zaczyna wyglądac mizernie, ma wszystkie szkła starsze niż nikon czy niz juz SONY nawet. OK, sony nie ma jasnych długich stałek. A to ma o tyle praktyczne konsekwencje, że pod cyfrę zmieniono powłoki w wielu obiektywach. I nowe szkła wyglądają lepiej niż stare.
    Jestem osamotniony w niezrozumieniu przewagi szkła canona 4,0 nad szkłem np 3,5 - 4,5. To miało znaczenie w studiu, gdy obiektyw miał sterowanie przysłona w pierścieniu na obiektywie. Teraz nie ma to żadnego praktycznego znaczenia.
    tu sie możemy przekomarzac w nieskończoność, bo zależy co kto szuka. Ja napiszę, że tylko nikon ma stałke 6 mm i zooma 1200-1700 (co prawda nie produkowane, MF) a ty napiszesz, że macie w C 1200/5,6. Ja napiszę o 2 szkłach DC których nie ma w C, a ty o shifcie 17 mm. Ty napiszesz, że 35/1.4 jest kultowa, a dla mnie winieta dyskwalifikuje ten obiektyw po to by nim pracowac na 1.4. Nie lubię winiety, a w każdym razie nie jako wady szkła. I tak możemy sobie się przekomarzać w nieskończoność. Bo ja dopiszę, że dopnę każde szkło nikona z MF i będe miał wybór optyki o którym canon może śnić, a ty, że to się nie liczy, bo to są MF. A ja, że nie wszyscy potrzebują MF, a w szerokich kątach to MF jest równie szybki jak AF . Moge tak jeszcze długo sobie pisać ...

hm. http://canon-board.info/showthread.php?t=46140
    nie ma to jak autosugestia.
    Ad1. Temat matryc odpuszczam, są to odczucia zbyt subiektywne i niemierzalne żeby na ten temat dyskutować, aczkolwiek zostaję przy swoim zdaniu, może jestem skażony Canon'em bo tak jak napisałem przed Nikon'em pracowałem długi czas Canon'em... widać ciągnie wilka do lasu ))

Ad2. Źle mnie zrozumiałeś, jest lepiej pod każdym względem w temacie różnorodność szkieł, natomiast co do jakości optycznej szkieł zmiennoogniskowych ze światłem 2,8 to tak jak napisałem 14-24 i 24-70 Nikon'a są lepsze od 16-35 i 24-70 Canon'a, co do 70-200 spierałbym się bo skoro jesteś takim wrogiem winiety (35/1,4) to jakim cudem akceptujesz ją w 70-200VR?, Canon ma mniejszą ))

Ad.3 Co do różnorodności szkieł to przytoczenie argumentu, że Nikon ma 6mm i 1200-1700 jest całkowicie chybione bo... wszystkie szkła Nikon'a można zapiąc do Canon'a natomiast żadnego szkła Canon'a nie wepniesz do Nikon'a, jeśli dodamy do tego, że do Canon'a można zapiąć systemy: Contax/Yashica, Hasselblad, Leica-R, M42, Olympus OM, Pentax (z 645 włącznie), Zeiss i pewnie jeszcze jakieś, które pominąłem to sorry... nie ma o czym gadać ))

A tak z praktyki... w jeszcze jednym top'owe szkła Nikon'a przegrywają z top'owymi szkłami Canon'a... szczelność... jeżeli ktoś mi powie, że takie szkła jak 70-200VR czy np. 105VR są rzeczywiście szczelne to powiem mu, że to są jego tudzież projektantów Nikon'a li tylko i wyłącznie pobożne życzenia, te szkła tak łapią syf do środka, że głowa boli i płakać się chce, u Canon'a pod tym względem jest znacznie, ale to znacznie lepiej... Pozdrawiam, photolo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Wow! Ale wojenka! Jako użytkownik 5D mam wrażenie, że użytkownicy nikona mają więcej szczęścia do ładnych modelek Co jest grane? Macie jakiś patent?
    Żadnej wojny nie ma i nie będzie bo wojenki to dla dzieci , dyskutujemy ot i tyle, tak jak napisałem... SONY wymyśli coś rewolucyjnego co diametralnie poprawi jakość zdjęć z cyfry to bez mrugnięcia okiem kupię SONY, nazwa nie ma żadnego znaczenia... Pozdrawiam, photolo.

Domyślnie

Gadka o "wojence" jest z przymrużeniem oka. To tylko reakcja na Twoje "żywe" posty
    Canon-Foto-Klub
    C5D, S12-24, C24-70/2.8, C70-200/2.8IS
    Samsung NX10, NX30/2.0, NX18-55 OIS

Strona 11 z 21 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów