A są do kupienia samoprzylepne?![]()
Szukaj
A są do kupienia samoprzylepne?![]()
Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 01-07-2009 o 19:49
już widzę chordy nikoniarzy w złotych opaskach, tłuką tych czerwonych.
potem dzieci na historii się bedą uczyć o wojnie domowej :P
Ale to porównanie L-ki z Samyangiem było niesprawiedliwe :], głównie dlatego że przy Nikkorze Samyang też wypada lepiej co nie zmienia faktu że L może być lepsze od Nikkora
DieHard | Canon 5 | Leica
Również czekam na zdjęcia. Bo napisć może każdy, a fajnie gdy jest to poparte przykładami![]()
To porównanie jest trochę jak: "blondynka czy brunetka" :P, przynajmniej jak na mój gust. Aczkolwiek nikon oferuje nieco więcej dla ambitnych amatorów niż "kanon". Co jeszcze na plus dla nikona ? Oczywiście ergonomia. Miałem w ręku canona (40d) i przyciski znajdujące się przy top lcd do obsługi wymagają naprawdę zręczności.
"nie pióro czyni obraz lecz malarz"
Pozdro Kuba
obecnie canon ma przewage w wyborze szkiel (nowych) i oby Nikon szybko te roznice zredukowal (cenowe rowniez), tak jak zrobil to w puszkach (cenowo raczej nie, a szkoda).
mala poprawka Nikon jeszcze nie kreci filmow na FF![]()
Ostatnio edytowane przez airborne ; 01-07-2009 o 20:09
_______
Ad1. Temat matryc odpuszczam, są to odczucia zbyt subiektywne i niemierzalne żeby na ten temat dyskutować, aczkolwiek zostaję przy swoim zdaniu, może jestem skażony Canon'em bo tak jak napisałem przed Nikon'em pracowałem długi czas Canon'em... widać ciągnie wilka do lasu))
Ad2. Źle mnie zrozumiałeś, jest lepiej pod każdym względem w temacie różnorodność szkieł, natomiast co do jakości optycznej szkieł zmiennoogniskowych ze światłem 2,8 to tak jak napisałem 14-24 i 24-70 Nikon'a są lepsze od 16-35 i 24-70 Canon'a, co do 70-200 spierałbym się bo skoro jesteś takim wrogiem winiety (35/1,4) to jakim cudem akceptujesz ją w 70-200VR?, Canon ma mniejszą))
Ad.3 Co do różnorodności szkieł to przytoczenie argumentu, że Nikon ma 6mm i 1200-1700 jest całkowicie chybione bo... wszystkie szkła Nikon'a można zapiąc do Canon'a natomiast żadnego szkła Canon'a nie wepniesz do Nikon'a, jeśli dodamy do tego, że do Canon'a można zapiąć systemy: Contax/Yashica, Hasselblad, Leica-R, M42, Olympus OM, Pentax (z 645 włącznie), Zeiss i pewnie jeszcze jakieś, które pominąłem to sorry... nie ma o czym gadać))
A tak z praktyki... w jeszcze jednym top'owe szkła Nikon'a przegrywają z top'owymi szkłami Canon'a... szczelność... jeżeli ktoś mi powie, że takie szkła jak 70-200VR czy np. 105VR są rzeczywiście szczelne to powiem mu, że to są jego tudzież projektantów Nikon'a li tylko i wyłącznie pobożne życzenia, te szkła tak łapią syf do środka, że głowa boli i płakać się chce, u Canon'a pod tym względem jest znacznie, ale to znacznie lepiej... Pozdrawiam, photolo.
Gadka o "wojence" jest z przymrużeniem oka. To tylko reakcja na Twoje "żywe" posty![]()
Skontaktuj się z nami