Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Domyślnie

Zrobiłem sobie coś takiego z obiektywu Tessar 3,5/75, wyciągniętego ze starego mieszkowca. Całość to wspomniany obiektyw połączony kawałkiem dętki rowerowej z najcieńszym pierścieniem pośrednim M42, który z kolei jest wkręcany w przejściówkę Nikon->M42. Efekty nawet ciekawe, z D200 jest pomiar światła i potwierdzenie ostrości, ale na razie tylko się bawiłem i za bardzo nie mam czego pokazać. Coś jak z obiektywem rybie oko, o którym ktoś napisał, że jedyne znane zastosowanie, to demonstracja efektu rybiego oka w podręcznikach fotografii. Z lensbaby jest chyba analogicznie - służy pokazaniu efektu lensbaby w galeriach internetowych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    woytec60 i MYSZ - trzymaliście kiedykolwiek lensbaby w ręku?
    do autora wątku - www.lensbaby.com
    Też nie ale oglądałem sobie wiele fotek zrobionych tym szkłem.
    Do architektury to przydałby mi się porządny obiektyw typu "shift" a zamiast "tilt"...cóż, czasem bawię się Photoshopem:

Nie całkiem to ale i nie kosztuje 1000 złotych
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

Czyli wszystko jasne. Nie używałem, ale wiem. I będę radzić.
    I przykład wkleję - nie pasujący, ale co mi tam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Czyli wszystko jasne. Nie używałem, ale wiem. I będę radzić.
    I przykład wkleję - nie pasujący, ale co mi tam.
    Daj spokój...
    Nie tak do końca nie pasujący bo jedną z możliwości Lensbaby jest uzyskiwanie własnie podobnych efektów z płytką i wybiórczo ustawioną strefą głębi ostrości.
    Poza tym zasada jest jasna, ten obiektyw to namiastka sprzętu z możliwościami tilt-shift. I to chciałem zasugerować pytającemu.
    Masz rację co do jednego, nie miałeś w ręce, nie radź.
    Niniejszym więc kończę pisaninę w tym wątku i przepraszam za niepotrzebne zamieszanie.
    EOT
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woytec60 Zobacz posta
    Nie całkiem to ale i nie kosztuje 1000 złotych
    No jasne, tylko 3500...
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    No jasne, tylko 3500...
    W przeciwienstwie do PSa obiektywu nie da się testować przez trzydzieści dni za darmo
    Poza tym jest jeszce Elements kosztuje znacznie mniej.
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

Dalibyście już spokój. Aczkolwiek argument o cenie PSa jest absolutnie na miejscu
    Lensbaby jest o wiele bliżej do pinhole niż do shifta czy tilta - to jest co innego - stąd tak pyskuję w tym wątku.
    Wklejony przez woytek60 przykład po prostu jest zły - osiągnąć go na lensbaby jest właściwie niemożliwym.

conik
    Gość

Domyślnie

ok mozna w jedna strone pewne rzeczy zrobic za pomoca PS a teraz sprobujcie za pomoca ps zamiast zmniejszac....powiekszyc glebie ostrosci.... i po to wlasnie pojawily sie takie szkla....pardon pierwotnie poklony w aparatach wielkoformatowych wiec prosze nie opowiadajcie bajek ze da sie to zrobic za pomoca ps...to raz.... dwa to to ze lensbaby jest urzadzeniem dosyc malo stabilnym i o malej powtarzalnosci efektu za stosunkowo wysoka cene. sprawe na poziomie zblizonym jakosciowo do dedykowanych obiektywow z tiltem daje przejsciowka z 8 stopniowym tiltem + optyka ZCJ ...przejsciowka ok 140$ optyka wiadomo ile (allegro)
    ..uzywalem oba rozwiazania....przejsciowka z biometarem i bylo bosko lensbaby bylo do dupy w porownaniu do adaptera
    jesli ktos ma ochote na taka przejsciowke (tilt bez shifta) to zapraszam na priv bo wlasnie mam ochote sobie taka sprawic do nikona, a moze jaksie wiecej w zamowieniu zbierze to cena i przesylka beda tansze

ps. przejsciowki shift tez sa natomiast nie widzialem adapterow tilt/shift luzem bez optyki (patrz arax tilt shift 80mm lub hartblei super rotator tego ostatniego nie polecam (ver 1 z ruska optyka) wielkie i malo poreczne nowy ma przynajmniej szklo zaissa ale za to kosztuje tyle co nikkor
    Ostatnio edytowane przez conik ; 25-06-2009 o 22:36

Domyślnie

To i ja odświeżę też zanabyłem composera i jestem zauroczony narazie się uczę mam go drugi tydzieńi nie schodzi z fuji s5, szkoda że pogoda kijowa/ na razie testy w domu:

więcej w dziale foto albumowa
    sporo gratów

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów