Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: Bodrum, Turcja

Domyślnie

Ja mam kilka zapytań - głównie o plaże, ich jakość, czystość oraz czystość wody.
    Rozumiem, że plaża Kleopatry w regionie Alanya to co innego niż plaża w okolicach Bodrum?
    Jakie generalnie polecacie hotele patrząc pod kątem wypoczynku, zabaw w wodzie, nurkowania, czystości wody, plaż ilość flory i fauny itd? Tylko proszę mi tu nie wyjeżdzać z pięcio gwiazdkowymi resortami za kilka tysięcy zł za tydzień...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Talking

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Ja mam kilka zapytań - głównie o plaże, ich jakość, czystość oraz czystość wody.
    Rozumiem, że plaża Kleopatry w regionie Alanya to co innego niż plaża w okolicach Bodrum?
    Jakie generalnie polecacie hotele patrząc pod kątem wypoczynku, zabaw w wodzie, nurkowania, czystości wody, plaż ilość flory i fauny itd? Tylko proszę mi tu nie wyjeżdzać z pięcio gwiazdkowymi resortami za kilka tysięcy zł za tydzień...

Ja nocowałem w miejscowości Bitez, jakieś 6-7 km od Bodrum.
    Do Bodrum kursują dolmushe, cena 2,5 lira, które zatrzymują się w każdym miejscu - praktycznie na żądanie.
    Plaża w Bitezie jest czysta, dbają o to restauracje i bary położone przy promenadzie.
    Na plaży są leżaki z parasolami, tylko czasami kelnerzy z barów pytają czy podać coś do picia.
    Oszczędni mogą zamówić butelkę wody mineralnej i mają spokój na cały dzień.
    Spotkałem też knajpki gdzie kelner tylko chodził obok stolików i nie "zaczepiał". Jednak wypada coś zamówić, w końcu korzystasz z ich leżaków.
    Sama plaża jest piaszczysto-żwirowa, wg mnie piasek jest sztucznie nawieziony i dlatego w jednym miejscu jest go więcej w innym mniej. Jednak dla mojego dzieciaka to wystarczyło by budować z piachu różna budowle, co nieraz stało się dodatkową atrakcją turystyczną
    Polecam także udać się w miejsca bardziej odludne. Spotkałem kilka urokliwych zakątków z plażą kamienistą lub skalistą. Gdzie można ponurkować z maską i fajką.
    Dla amatorów nurkowania polecam całodniowe wycieczki typu Boat Trip, gdzie pływa się na różne wyspy i plaże.
    Co do flory i fauny to nie jest to Egipt ale zdarzyło mi się spotkać kolorowe okazy ryb.
    Jeżeli szukasz dobrego hotelu w dobrej cenie to polecam Bitez Garden Life, klasyfikowany jako 4*.
    Byłem bardzo zadowolony z niego:
    - Bardzo dobre jedzenie, minus za brak AI - nie prowadzą ale zawsze można coś zjeść w barze przy basenie.
    - Dwa baseny, jeden z dodatkowym brodzikiem dla dzieci a drugi z jakuzzi, przy basenach dużo leżaków i poduszek.
    - Bardzo dobra i sympatyczna obsługa, zarówno kelnerzy, barmani jak i sprzątaczki.
    Hotel to właściwie kilka piętrowych budynków (8-9) położonych w przepięknym ogrodzie.
    Podczas mojego pobytu ogród pełen kwitnących kwiatów, palm i bananowców, w ogrodzie spora ilość miejsc zacienionych z stolikami, kanapami czy poduchami.
    To tak na szybko co przychodzi mi do głowy, jakby co to pytajcie

EDIT:
    Wycieczki jakie "zaliczyłem"
    - oczywiście Bodrum z jego zamkiem
    - Efez i dom Matki Bożej
    - Pamukkale i Heriapolis
    - Grecki Kos
    - bliżej nie określona wioska w okolicach Bodrum
    - wycieczki typu Boat Trip
    oraz zwiedzanie lokalnego przemysłu i rękodzieła - nie zawsze planowane
    Ostatnio edytowane przez KECIF ; 19-06-2009 o 21:44

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12