Bylem tam, doswiadczenia takiego jak inni forumowicze w kadrowaniu nie mam ale wiem ze tam o precyzyjny i ciekawy kadr ciezko taka zielona pustynia z pagorkami
Szukaj
Bylem tam, doswiadczenia takiego jak inni forumowicze w kadrowaniu nie mam ale wiem ze tam o precyzyjny i ciekawy kadr ciezko taka zielona pustynia z pagorkami
Żaden ze mnie spec od krajobrazu, ale spróbuję. Wydaje mi się, że największym problemem tych kadrów jest brak wyrazistości i planów. Są dość płaskie, bez wyraźnej separacji i rozgraniczenia kolorów. Przestrzeń można najczęściej podkreślić czekając na odpowiednie słońce a dodatkowo rozdzielić plany poprzez zmianę temperatury barwowej na tychże (bliższe plany są ciepłe, dalekie chłodne).
Może być?
no już lepiej
fushiro - jest sporo racji w tym co mówisz, problem w tym, że jak już wcześniej napisałem, miałem ograniczenie czasowe i trasę do pokonanie więc oczekiwanie na lepsze światło
raczej trudno. Poza tym, odległości też nie są aż takie duże, by przejrzystość powietrza mogła mieć wpływ na kolor.
Kolejna sprawa teren jest jaki jest, na pewno można znaleźć lepsze ujęcia, ale wymaga to zejścia ze szlaku, na to sobie nie mogłem pozwolić.
Potraktujmy to więc jako reportaż z wyprawy, ulgowo nieco
W każdym razie dzięki za odpowiedź!
D50 i parę klamotów l
Zapraszam na TMS fotogaleria
Spoko, miło mi. Ja traktuję komentarze jako wymianę pomysłów. Ludzie piszą masę bzdur, często się mylą, ale zawsze znajdzie się jakiś ciekawy pomysł. Ostatnio zacząłem podpatrywać malarzy i matkę naturę. W obu przypadkach widoki chwytające za serce mają fajne światło i plany bardzo wyraźnie podzielone kolorami (lasy w oddali są wręcz niebieskie).
Ja właśnie po to wrzucam fotki na forum, wszelkie uwagi, sugestie to ma dużą wartość, pod warunkiem że są to komentarze mające uzasadnienie.
Są miejscówki które trudno sknocić (Szkocja na przykład), a inne choćbyś nie wiem co robił, nie będą zwalać z nóg, do tego wszystkiego dochodzą wszelkie ograniczenia, także sprzętowe.
No ale ja do miana mistrza landszaftu nie aspirujęa wycieczkę uważam za udaną i fotki z niej także.
Pozdrawiam!!!
D50 i parę klamotów l
ja tam nie widzę nic do dopracowania
Bo nie umiesz. Każde zdjęcie trzeba "dopieścić", obojętnie jakie ono by nie było. Nieistotne czy jest to krajobraz, architektura, portret, itp. Jest to również niezależne od tego czy akurat udało Ci się strzelić kadr życia, czy nie. Zrzut z matrycy nigdy nie pokaże tego co widziałeś, co chcesz pokazać, lub co siedzi w twojej głowie.
Skoro masz wykształcenie plastyczne powinieneś wiedzieć o czym piszę. Separacja planów w malarstwie krajobrazu to chyba jedna z podstawowych technik, prawda? Masz sporą przewagę nad początkującymi fotografami, wykorzystaj to. Kup tablet (300zł), weź pióro do ręki i sam coś "wymaluj" na swoich fotografiach.
Aby nie być posądzonym o ignorancję, że o uwagi proszę, a potem je mimo ucha puszczam, wrzucam kolejne kadry.
Wziąłem sobie do serca wszystko co tutaj powiedzieliście, o obróbce zwłaszcza, pogrzebałem trochę i mam nadzieję że jest lepiej, no chociaż trochę lepiej
1-ka już była, trochę ją poprawiłem, a reszta to nowe ujęcia.
1.
2.
3.
4.
D50 i parę klamotów l
chyba chcesz dostać po uszach od moderatora za takie rozmiary na forum - zajrzyj do regulaminu
zdjecia ładne lepsze i to o wiele od porzednich![]()
D50 i parę klamotów l
Skontaktuj się z nami