No, zawsze jest ten pierwszy raz.Za dwa tygodnie się wszystko wyjaśni.
Szukaj
No, zawsze jest ten pierwszy raz.Za dwa tygodnie się wszystko wyjaśni.
Pozdrawiam Marcin Bąk
FUDŻI
. . . - - - . . .
Bla, bla, bla
Napisałem, że górnego progu nie musisz ustawiać ponieważ przy ustawieniu Auto ISO cały czas kontrolujesz wartość ISO w wizjerze.
Dla przykładu, jeżeli w trybie M dla danych wartości przesłony i czasu, aparat ustawi ISO np. na 1600., a Ty uznasz, że 800 to wartość maksymalna jaką jesteś gotów zaakceptować, zmieniasz wartość czasu i/lub przesłony, kontrolując w wizjerze jak zmienia się wartość ISO. Kiedy zejdzie do poziomu akceptowalnego, np. 800 robisz zdjęcie. Proste i wygodne.
X-T10, XF35, XF18-55, MK320
marekm, jednak w D70(s) nie zobaczymy wartości ISO w wizjerze ( na górnym LCD tak), natomiast ja patrze na autoISO, które jest tematem wątku, jako ( w założeniu) pewne ułatwienie przy robieniu zdjęć, jak również tryb A, który najcześciej uzywam.
Tak jak napisałem w tym aparacie autoISO nie zachęca do robienia zdjęć w trybie A, natomiast proponowany przez Ciebie sposób jest odejsciem od automatyki
.
. . . - - - . . .
Bla, bla, bla
marekm - a nie sadzisz że czas i przysłona to parametry mające o wiele istotniejszy wpływ na zdjęcie, niż wartość ISO?
A co za tym idzie, czy będziesz manipulował głębią ostrości, i/albo czasem migawki (zdjęcie poruszone bądź nie, zamrożenie ruchu itp.)
tylko po to by nie przeskoczyć na wyższe ISO?
D50 i parę klamotów l
Zapraszam na TMS fotogaleria
D50 i parę klamotów l
Obawiam się, że wyłącznie "mniej więcej".
Komunikat jaki staram się przekazać w moich postach jest cały czas taki sam:
Od modelu D90 (podgląd wartości ISO w wizjerze), w trybie M nie ma znaczenia czy ISO ustawiasz pokrętłem czy automatycznie (Auto ISO). W obu przypadkach kontrola nad ostateczną wartością ISO jest dokładnie taka sama.
To którą kombinacją czasu, przesłony oraz ISO wybierzesz dla danego zdjęcia zależy wyłącznie od Ciebie. Auto ISO nie ma z tym nic wspólnego.
Idę kosić trawę.![]()
X-T10, XF35, XF18-55, MK320
nie do końca bo, włączając AutoISO decydujesz "na sztywno" jaką wartości czasu ma ona utrzymywać, co nijak ma się do rzeczywistości, zwłaszcza jeśli używasz zooma,
gdzie ogniskowe, a co za tym idzie czas (nazwijmy go "bezpiecznym") także ulega zmianom,
zatem, zakładając że zależy Ci na określonym efekcie, kombinacje czasu i przysłony są raczej z góry określone i jedynym parametrem który pozostaje do zmiany
jest właśnie ISO.
Ja absolutnie nie neguję tego że masz kontrolę nad tą funkcją, całkowicie się z Tobą zgadzam w tej kwestii
D50 i parę klamotów l
Skontaktuj się z nami