Close

Strona 19 z 26 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 256

Domyślnie

No, zawsze jest ten pierwszy raz.Za dwa tygodnie się wszystko wyjaśni.
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    [..]W D70 Górny próg możesz ustawić, ale nie musisz, ponieważ również przy ustawieniu Auto ISO, to Ty decydujesz jaka będzie jego wartość.
    Nie używałem w D70s autoISO, bo nie akceptowałem szumów np 1600, a tej chwili nie mam tego aparatu ale wydaje mi się, że górnego progu ISO nie można ustawić.. poprostu może dojść do 1600, a na 800 nie ma ogranicznika

Gdzie można w menu takie cóś ustawić?

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    Nie używałem w D70s autoISO, bo nie akceptowałem szumów np 1600, a tej chwili nie mam tego aparatu ale wydaje mi się, że górnego progu ISO nie można ustawić.. poprostu może dojść do 1600, a na 800 nie ma ogranicznika

Gdzie można w menu takie cóś ustawić?

.
    Napisałem, że górnego progu nie musisz ustawiać ponieważ przy ustawieniu Auto ISO cały czas kontrolujesz wartość ISO w wizjerze.

Dla przykładu, jeżeli w trybie M dla danych wartości przesłony i czasu, aparat ustawi ISO np. na 1600., a Ty uznasz, że 800 to wartość maksymalna jaką jesteś gotów zaakceptować, zmieniasz wartość czasu i/lub przesłony, kontrolując w wizjerze jak zmienia się wartość ISO. Kiedy zejdzie do poziomu akceptowalnego, np. 800 robisz zdjęcie. Proste i wygodne.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

marekm, jednak w D70(s) nie zobaczymy wartości ISO w wizjerze ( na górnym LCD tak), natomiast ja patrze na autoISO, które jest tematem wątku, jako ( w założeniu) pewne ułatwienie przy robieniu zdjęć, jak również tryb A, który najcześciej uzywam.

Tak jak napisałem w tym aparacie autoISO nie zachęca do robienia zdjęć w trybie A, natomiast proponowany przez Ciebie sposób jest odejsciem od automatyki

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    marekm, jednak w D70(s) nie zobaczymy wartości ISO w wizjerze ( na górnym LCD tak), natomiast ja patrze na autoISO, które jest tematem wątku, jako ( w założeniu) pewne ułatwienie przy robieniu zdjęć, jak również tryb A, który najcześciej uzywam.

Tak jak napisałem w tym aparacie autoISO nie zachęca do robienia zdjęć w trybie A, natomiast proponowany przez Ciebie sposób jest odejsciem od automatyki

.
    Od pierwszego posta podkreślałem, że kontrola ISO przez fotografującego w trybie Auto ISO jest możliwa od modelu D90.

Domyślnie

marekm - a nie sadzisz że czas i przysłona to parametry mające o wiele istotniejszy wpływ na zdjęcie, niż wartość ISO?
    A co za tym idzie, czy będziesz manipulował głębią ostrości, i/albo czasem migawki (zdjęcie poruszone bądź nie, zamrożenie ruchu itp.)
    tylko po to by nie przeskoczyć na wyższe ISO?
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T-M-S Zobacz posta
    marekm - a nie sadzisz że czas i przysłona to parametry mające o wiele istotniejszy wpływ na zdjęcie, niż wartość ISO?
    A co za tym idzie, czy będziesz manipulował głębią ostrości, i/albo czasem migawki (zdjęcie poruszone bądź nie, zamrożenie ruchu itp.)
    tylko po to by nie przeskoczyć na wyższe ISO?
    Nigdzie tego nie napisałem. Przeczytaj uważnie moje posty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    Napisałem, że górnego progu nie musisz ustawiać ponieważ przy ustawieniu Auto ISO cały czas kontrolujesz wartość ISO w wizjerze.

Dla przykładu, jeżeli w trybie M dla danych wartości przesłony i czasu, aparat ustawi ISO np. na 1600., a Ty uznasz, że 800 to wartość maksymalna jaką jesteś gotów zaakceptować, zmieniasz wartość czasu i/lub przesłony, kontrolując w wizjerze jak zmienia się wartość ISO. Kiedy zejdzie do poziomu akceptowalnego, np. 800 robisz zdjęcie. Proste i wygodne.
    tutaj jest kilka słów które mają mniej więcej taki sens
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T-M-S Zobacz posta
    tutaj jest kilka słów które mają mniej więcej taki sens
    Obawiam się, że wyłącznie "mniej więcej".

Komunikat jaki staram się przekazać w moich postach jest cały czas taki sam:

Od modelu D90 (podgląd wartości ISO w wizjerze), w trybie M nie ma znaczenia czy ISO ustawiasz pokrętłem czy automatycznie (Auto ISO). W obu przypadkach kontrola nad ostateczną wartością ISO jest dokładnie taka sama.

To którą kombinacją czasu, przesłony oraz ISO wybierzesz dla danego zdjęcia zależy wyłącznie od Ciebie. Auto ISO nie ma z tym nic wspólnego.

Idę kosić trawę.

Domyślnie

nie do końca bo, włączając AutoISO decydujesz "na sztywno" jaką wartości czasu ma ona utrzymywać, co nijak ma się do rzeczywistości, zwłaszcza jeśli używasz zooma,
    gdzie ogniskowe, a co za tym idzie czas (nazwijmy go "bezpiecznym") także ulega zmianom,
    zatem, zakładając że zależy Ci na określonym efekcie, kombinacje czasu i przysłony są raczej z góry określone i jedynym parametrem który pozostaje do zmiany
    jest właśnie ISO.
    Ja absolutnie nie neguję tego że masz kontrolę nad tą funkcją, całkowicie się z Tobą zgadzam w tej kwestii
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Strona 19 z 26 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów