Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Koniec D80?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez telly Zobacz posta
    Podejrzewam, że gdyby nadal w sprzedaży były D80, wiele osób, które obecnie decyduje się na D90, kupiłoby jednak D80.
    Pozwalam sobie wątpić
    No chyba, że za pół ceny.

PS
    Żeby uprzedzić pytania, miałem D80 i D700, mam D90.
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woytec60 Zobacz posta
    Pozwalam sobie wątpić
    No chyba, że za pół ceny.
    Nie chodziło mi o obecną cenę D80, tylko o cenę, jaką miało, gdy było w sprzedaży. Wówczas różnica byłaby faktycznie mniej więcej taka, jak woytec60 wskazuje.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jumbox Zobacz posta
    D90 ma też lepszą matrycę od D80...
    Nie jest to takie pewne. Poza tym, że ta matryca jest tańsza w produkcji, to jest porównywalna, a niektórzy twierdzą, że gorsza od CCD. IMO z tą wyższością CMOS-a to mit i niczym takim, co by powalało na kolana, się nie różni. Warto też zapoznać się z tym: CCD vs CMOS

PS
    A te wszystkie "achy" i "ochy", to zwykły marketing, który miał usprawiedliwić Canona, że używa tańszych rozwiązań od konkurencji.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 23-05-2009 o 17:05
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Oszczędny w słowach Awatar Najkon
    Miasto
    Malopolska/Lubelskie

Domyślnie

Na poczatku watku padlo zdanie ze obecnie ceny uzywanych D80ek sa wyzsze od nowych w przeszlosci. Ma to zwiazek nie tak z popytem co z stosunkiem kursow walutowych. Importerzy kupuja puchy z azji a te male ludziki lubia tylko euro badz dolary a czesciej dolary. Tak wiec importer musi poniesc podwojne ryzyko walutowe (wymiana zlotowek na dolary i stosunek kursu dolara do ich waluty). Ma to taki sam zwiazek jak z waszymi kredytami hipotecznymi. Poprostu podrozaly nie ze wzgledu na mala podaz lecz ze wzgledu roznic kursowych. Jeszcze pol roku temu euro "kosztowalo" grosze tak jak dolar a obecnie kursy powrocily do dawnego poziomu przez co i Nikosie "podrozaly".

Kolejne generacje aparatow musza posiadac jakas nowa wartosc dodana by klient chcial go kupic. Widac klienci chca z SLRow uczynic standardowe glupolki i robic na auto. Tak nie oszukujmy sie wiekszosc ludzi kupuje lustrzanki bo sa trendy i wypada miec. Nie maja pojecia o zadnych podstawach a ich aparat nigdy nie doswiadcza zadnego innego trybu jak AUTO. Jak widac brakowalo klientom takich gadzetow to i sie w koncu pojawily.
    To tak samo jak z autami. kiedys szyby elektryczne dyly super dodatkiem za ktory slono sie doplacalo a dzis sa w standardzie za to xenony czy bixenony sa cool a za pare lat tez beda standardem.

Mnie osobicie boli ze producenci nie dodaja bardziej uzytecznych funkcji z wyzszych modeli jak np liczba punktow AF, uzytecznego ISO, czy ilosci klatek na sekunde. Te parametry pozostaja na prawie tym samym poziomie i znacznie wolniej pojawiaja sie w nizszych modelach. Stary D50 pomimo ze byl skierowany do typowych amatorow posiadal 5 punktow AF a obecnie D60 jego nastepca posiada tylko 3 punkty AF. :/

Ale sie rozpisalem,

Pozdrawiam
    Gdyby Pan Bog byl za przednim napedem to by ludzie na rekach chodzili.

D50 + Sigma 18-50 F2.8 EX DC Macro HSM + SB600

Domyślnie

D90 to następca D80 a D60 i D40 pewnie jeszcze będą produkowane bo sa przeznaczone dla innego użytkownika mniej awansowanego

Domyślnie

jeszcze 2 tyg temu szukałem D80 i dosłownie spóźniłem się o tydzień lub dwa. kumpel widział D80 z 18-55 w auchan Rumia za ok 2300 zł może trochę więcej , body było za 1999, oczywiście już następnej parti nie było.

w Euro RTV AGD były w całym kraju 2 wystawowe w Olsztynie i Chojnicach, i w ciągu kilku dni zostały sprzedane, nawet pracownik sklepu sprawdzał w kompie , że jeszcze są, po 2 dniach jak osobiście pojechałem nie było.

tak właśnie tropiłem ostatnie egzemplarze na rynku w sprzedaży sklepowej...

Oszczędny w słowach Awatar abiele
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Nie jest to takie pewne. Poza tym, że ta matryca jest tańsza w produkcji, to jest porównywalna, a niektórzy twierdzą, że gorsza od CCD. IMO z tą wyższością CMOS-a to mit i niczym takim, co by powalało na kolana, się nie różni. Warto też zapoznać się z tym: CCD vs CMOS

PS
    A te wszystkie "achy" i "ochy", to zwykły marketing, który miał usprawiedliwić Canona, że używa tańszych rozwiązań od konkurencji.
    Czytałeś ten bełkot? Ja, owszem, i nie ma tam nic, co wskazywałoby, że rzeczywiście CCD góruje nad CMOS..
    D90, N55-300VR, N18-105VR, N35/1,8, sb-600

Domyślnie

CCD vs CMOS nie ma sensu ponieważ jedno ma coś czego nie ma drugie i na odwrót.
    W CCD są lepsze kolory za to używalne ISO niskie, a w CMOS kolory są trochę gorsze za to używalne ISO bardzo wysokie.
    Taka sama dyskusja dlaczego Boże Narodzeni a nie Wielkanoc
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

jumbox - a z ciekawości, zrób fotę na założonym deklu z czasem naświetlania rzędu 3", iso 800 i sprawdź czy nie powyskakiwały hoty/stucki/bady....

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów