Szukaj
no cóż - poza filmikami (które na moje amatorskie potrzeby nawet się przydają czasem) to pragnę zauwazyć że D90 ma też lepszą matrycę od D80...tak więc ewolucja nie tylko idzie w stronę wodotrysków.
Nie jest to takie pewne. Poza tym, że ta matryca jest tańsza w produkcji, to jest porównywalna, a niektórzy twierdzą, że gorsza od CCD. IMO z tą wyższością CMOS-a to mit i niczym takim, co by powalało na kolana, się nie różni. Warto też zapoznać się z tym: CCD vs CMOS
PS
A te wszystkie "achy" i "ochy", to zwykły marketing, który miał usprawiedliwić Canona, że używa tańszych rozwiązań od konkurencji.
Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 23-05-2009 o 17:05
Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia...Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8
Na poczatku watku padlo zdanie ze obecnie ceny uzywanych D80ek sa wyzsze od nowych w przeszlosci. Ma to zwiazek nie tak z popytem co z stosunkiem kursow walutowych. Importerzy kupuja puchy z azji a te male ludziki lubia tylko euro badz dolary a czesciej dolary. Tak wiec importer musi poniesc podwojne ryzyko walutowe (wymiana zlotowek na dolary i stosunek kursu dolara do ich waluty). Ma to taki sam zwiazek jak z waszymi kredytami hipotecznymi. Poprostu podrozaly nie ze wzgledu na mala podaz lecz ze wzgledu roznic kursowych. Jeszcze pol roku temu euro "kosztowalo" grosze tak jak dolar a obecnie kursy powrocily do dawnego poziomu przez co i Nikosie "podrozaly".
Kolejne generacje aparatow musza posiadac jakas nowa wartosc dodana by klient chcial go kupic. Widac klienci chca z SLRow uczynic standardowe glupolki i robic na auto. Tak nie oszukujmy sie wiekszosc ludzi kupuje lustrzanki bo sa trendy i wypada miec. Nie maja pojecia o zadnych podstawach a ich aparat nigdy nie doswiadcza zadnego innego trybu jak AUTO. Jak widac brakowalo klientom takich gadzetow to i sie w koncu pojawily.
To tak samo jak z autami. kiedys szyby elektryczne dyly super dodatkiem za ktory slono sie doplacalo a dzis sa w standardzie za to xenony czy bixenony sa cool a za pare lat tez beda standardem.
Mnie osobicie boli ze producenci nie dodaja bardziej uzytecznych funkcji z wyzszych modeli jak np liczba punktow AF, uzytecznego ISO, czy ilosci klatek na sekunde. Te parametry pozostaja na prawie tym samym poziomie i znacznie wolniej pojawiaja sie w nizszych modelach. Stary D50 pomimo ze byl skierowany do typowych amatorow posiadal 5 punktow AF a obecnie D60 jego nastepca posiada tylko 3 punkty AF. :/
Ale sie rozpisalem,
Pozdrawiam![]()
Gdyby Pan Bog byl za przednim napedem to by ludzie na rekach chodzili.
D50 + Sigma 18-50 F2.8 EX DC Macro HSM + SB600
D90 to następca D80 a D60 i D40 pewnie jeszcze będą produkowane bo sa przeznaczone dla innego użytkownika mniej awansowanego
jeszcze 2 tyg temu szukałem D80 i dosłownie spóźniłem się o tydzień lub dwa. kumpel widział D80 z 18-55 w auchan Rumia za ok 2300 zł może trochę więcej , body było za 1999, oczywiście już następnej parti nie było.
w Euro RTV AGD były w całym kraju 2 wystawowe w Olsztynie i Chojnicach, i w ciągu kilku dni zostały sprzedane, nawet pracownik sklepu sprawdzał w kompie , że jeszcze są, po 2 dniach jak osobiście pojechałem nie było.
tak właśnie tropiłem ostatnie egzemplarze na rynku w sprzedaży sklepowej...
CCD vs CMOS nie ma sensu ponieważ jedno ma coś czego nie ma drugie i na odwrót.
W CCD są lepsze kolory za to używalne ISO niskie, a w CMOS kolory są trochę gorsze za to używalne ISO bardzo wysokie.
Taka sama dyskusja dlaczego Boże Narodzeni a nie Wielkanoc
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
X-T10, XF35, XF18-55, MK320
pozdrawiam, Wojtek
Skontaktuj się z nami