Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: D90 vs D200

Domyślnie D90 vs D200

Witam
    Jest to mój pierwszy post na tym forum niedawno rozstałem się z Canon 350D i planuje zmianę systemu na NIKON . Mam mały dylemat czy D90 albo starszy system D200. Troszkę poczytałem i trochę zastanawiam się nad matrycą i szumy w D200.
    Nikon D80 jest uboższą wersją nikona D200 bogatsza ilość ustawień itp. Od razu powiem ze nie zależy mi na takich cechach jak szybkość zdjęć w serii i uszczelnionym korpusie.
    W D90 tryb LV i nagrywanie filmów jest zbędne, – ale dochodzi przetwornik obrazu z D300.
    Z C350D byłem raczej zadowolony a data premiery 350D a D200 jest dość mała. Może ktoś opisze mi jeszcze inne zalety , ewentualne wady ?

Domyślnie

To jeszcze moze sucha faktografia:
    zestawienie na dpreview, zestawienie na optyczne oraz zestawienie na dxomark.

W zasadzie najwieksze roznice juz wymieniles - matryca w d90 (na plus w stosunku do d200, co nie znaczy, ze ta w d200 jest zla), live view (oraz filmy) - zawsze lepiej jesli jest niz jesli tego nie ma (na plus dla d90), obudowa (ciut wiekszy, uszczelniony korpus ze stopu magnezowego) - dla d200, szybkostrzelnosc dla d200 (ale minimalnie).
    Oprocz tego jest pare drobiazgow, ktore moga byc dla Ciebie malo znaczace, ale jednak - d90 ma port podczerwieni do zdalnego sterowania (w d200 mozna uzywac sterowania radiowego podlaczajac odbiornik do gniazda wezyka spustowego), d200 ma mozliwosc pomiaru swiatla z manualnymi nikkorami (AFAIK d90 - nie), d90 ma wiekszy ekran LCD (3" vs 2,5") o lepszej rozdzielczosci. D200 ma chyba tez wieksza deklarowana zywotnosc migawki niz D90 (150 tys. vs. 100 tys. wyzwolen migawki) I pewnie cos jeszcze by sie znalazlo...

Gdyby mnie bylo stac na nowego D90 bralbym ten korpus, bo o nowego d200 w sensownej cenie obecnie trudno.
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miazio Zobacz posta
    Od razu powiem ze nie zależy mi na takich cechach jak szybkość zdjęć w serii i uszczelnionym korpusie.
    W takim razie odpowiedz jest prosta - D90. Jesli nie potrzebne Ci wspomniane cechy w aparacie nawet sie nie zastanawiaj.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    W takim razie odpowiedz jest prosta - D90. Jesli nie potrzebne Ci wspomniane cechy w aparacie nawet sie nie zastanawiaj.
    Tak jak swider ,dodam: świetny lcd, niskoszumiąca matryca, wybór jest prosty.
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

Mialem podobny dylemat. Skoro D80 jest ubozsza wersja D200, zas D90 ubozsza wersja D300, to w relacji D90 vs D200 na korzysc przemawia D90. Lepsza matryca - CMOS, mniejsze szumy. D200 to stara technologia. Moze i jest szczelniejszy, ale jesli jak piszesz nie zalezy Ci na szczelnosci, to bierz D90. Nie mowiac o tym, ze jest chyba nieco tanszy.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

ja kupiłem D90, ale od kiedy zakochałem się z manualnych obiektywach naprawdę żałuję, ze nie mam DXXXm chociaż z D90 na manualach też się da, ale jest trochę trudniej (tryb M, 2-3 strzały i zerkanie na histogram). Jeśli manualne obiektywy Cię nie interesują to tylko D90, który da Ci realtywnie lepszy obrazek zwłaszcza na wyższych czułościach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    Moze i jest szczelniejszy, ale jesli jak piszesz nie zalezy Ci na szczelnosci, to bierz D90. Nie mowiac o tym, ze jest chyba nieco tanszy.

Masz rację przejrzałem sobie sample na pixel-peeper.com i jeżeli chodzi o szumy D90 z D200 nie można porównywać bo posiadają inne matryce na CCD i CMOS a wszystko przemawia za D90 jako, że aparat planuje zakupić pewnie po wakacjach to mam jeszcze czas na zebranie wszystkich za i przeciw. Jeżeli chodzi o koszt to D200 rozważałbym zakupić jako używana i wychodzi ok 1tyś złoty na jego korzyść.
    A jest tu ktos kto uzywał 2 modele i moze sie obiektywnie wypowiedzieć ?

Domyślnie

Ten tysiąc złotych, co Ci pozostaje gdybyś wybrał używane D200, to możesz wykorzystać na jakieś szkiełko. A jeśli planujesz dopiero po wakacjach zakupić nowy aparat, to masz jeszcze sporo czasu, żeby się dokładnie rozejrzeć. Z doświadczenia wiem, że zdążysz w między czasie jeszcze kilka razy zmienić zdanie Pozdrawiam.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa/Gdynia

Domyślnie

Witam! To mój pierwszy post na tym forum.

Nie chcę zakładać nowego tematu bo moje pytanie dotyczy dokładnie tej kwestii która została tu poruszona. Jestem początkujący i zastanawiam się który korpus wybrać. D90 jest droższy niż D200, bajery jak LV, tryby tematyczne czy nagrywanie filmów wydają mi się raczej zbędne (chcę aparat który zmusi mnie do fotograficznego myślenia), jednak za d90 przemawiaja niższe szumy.

Właśnie jak to jest z tymi matrycami? Czy te szumy są faktycznie tak dramatyczne czy po prostu powstała swoista paranoja na tym punkcie? W D200 zainteresowała mnie jeszcze możliwość pomiaru światła z obiektywami manualnymi bez procesora. Od jakiegoś czasu bawię się fotografią analogową (jak na razie system M42 ale z czasem chcę się przesiąść na jakieś stare analogi nikona). Myślę, że posiadanie cyfrowego korpusu który obsłuży manualne obiektywy jest korzystne... Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że to nie jest pełna klatka ale chyba nie ma problemu ze stosowaniem obiektywów pełnoklatkowych w aparatach z matrycą DX? Zmieni się chyba tylko kąt widzenia, prawda?

Biorąc pod uwagę to co napisałem powyżej - który aparat lepiej kupić na dzień dzisiejszy? Czy lepiej iść w trochę nowszy aparat z mniejszymi szumami i bajerami jakim jest d90 czy raczej w solidne, nieco już stare body D200?
    Ogólnie stać mnie jedynie na sprzęt używany i na tym polu się rozglądam.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów