Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Jaka karta?

Red face D5000

Witam.
    Ja na doczepkę.

Czytam Wasze forum i czytam i aż się boję zapytać.
    Wątki o nowym aparacie D5000 nie są do końca zachęcające do przyznawania się, a nastroje związane z jego pojawieniem sie na rynku różne, ale ja się przyznam.

Jako totalny amator zamówiłam D5000 bo ponoc dla poczatkujących jest strzałem w dziesiątkę.

Doradżcie karte pamięci.

Myślałam o Secure Digital 8GB MODECOM High Capacity Class 6.

Nada się?

Pozdrawiam.

Domyślnie

Nada się, osobiście jednak wolę kilka kart o mniejszej pojemności, tak dla bezpieczeństwa. Z moim D40 uzywam 4GB, 4GB i 2GB, wszystkie Sandisk Ultra II.

Cytat Zamieszczone przez aptekus Zobacz posta
    Jako totalny amator zamówiłam D5000 bo ponoc dla poczatkujących jest strzałem w dziesiątkę.
    Gratuluję zakupu, jako pierwsza lustrzanka to rewelacyjny sprzęt

Sam się przymierzam do zakupu D90, to po prostu trochę bardziej rozbudowane D5000
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 14-05-2009 o 10:24 Powód: łączenie wielokrotnego wpisu

Cool

Cytat Zamieszczone przez ozi1024 Zobacz posta
    Gratuluję zakupu, jako pierwsza lustrzanka to rewelacyjny sprzęt

Sam się przymierzam do zakupu D90, to po prostu trochę bardziej rozbudowane D5000
    D90 tez mnie interesował, ale po 1. droższy,
    a po 2. ja początkująca jestem i mnie oniesmiela ten D90.

Domyślnie SanDisk polecam

Posiadam tego D5000. Mam do niego SanDiska 4GB Extreme III 20MB/s jak i 30 MB/s - różnicy nie widzę za bardzo. Film HD ok. 60 sek. ma wielkość ok. 145 MB - więc jak by liczyć to zapis na SD jest około 2.5MB/s
    D3100|18-105 VR

Domyślnie

A ja odradzam jakiekolwiek karty EMTECa lubią pękać w aparatach wzdłuż spojenia u dziewczyny w D40 zablokował kawałek plastiku styk kart no i była wizyta w serwisie u siostry natomiast rozpadła sie karta przy wsadzaniu do czytnika obyło się bez strat na szczęście.
    D40 +|N 18-55 3,5-5,6|N 35 1,8| 70-300 4-5,6|
    HANIMAR 200 3,5 & 55 1,7|NISSIN 350T|
    2*SanDisk UltraII 2GB

Domyślnie

Fakt, że droższy, ale ma wbudowany silnik AF, co jest ważne, przynajmniej dla mnie. Poza tym nie ma co się onieśmielać, ja mam D40 od roku (wcześniej w ogóle się fotografią nie interesowałem). Minął rok i już mi wielu funkcji brakuje, choćby wspomnianego silnika - można tańsze obiektywy kupować, zresztą jeden taki już mam - 50/1.8. Ale to temat nie na ten wątek raczej.

Domyślnie

Zawsze kupuje sandiska albo inne porzadne karty, i jak ktos juz napisal wczesniej, nie emteca. Mi po prostu przestal dzialac. Polecam sandiska extreme 3. Jest szybka i wlasciwie mozna wczytywac RAWy bezposrednio z karty. I chyba lepiej 4gb. 8gb sa wciaz zbyt drogie. Chyba bezpieczniej miec dwie 4 niz jedna 8.

Jesli chodzi o puszke. To kup D90. Ja tez jestem poczatkujacy ale czuje, ze na dlugo mi wystarczy, a tak za dwa lata stwierdzisz, ze potrzebujesz czegos bardziej pro.

pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez -kamien- ; 14-05-2009 o 14:12

Domyślnie

Ja dla odmiany posiadam dwie karty f-my Transcend 16GB i sobie chwalę. Pierwszą kupiłem w grudniu 2008 za ok90zł, drugą ok 3 tyg temu za 129zł w tym samym sklepie (kurs się zmienił chyba). Napstrykałem trochę ponad 7000 fotek bez żadnych problemów na pierwszej, często używając opcji zdjęć seryjnych, nagrywania filmików, zrzucania do PC itd. Nie miałem też zadnych problemów pt. błąd CHR czy coś takiego o czym pełno tu było swego czasu na forum. Do drugiej karty dojrzewałem długo, chorowałem na SD EXTREME III 30MB i ostatecznie skończyło się na Transcend za 1/3 wartości Sandiska i nie żałuję.
    D90 | AF-S Nikkor 18-105 VR| AF-S Nikkor 70-300 VR| SB-900 | MB-D80 | i takie tam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blox Zobacz posta
    A ja odradzam jakiekolwiek karty EMTECa lubią pękać w aparatach wzdłuż spojenia u dziewczyny w D40 zablokował kawałek plastiku styk kart no i była wizyta w serwisie u siostry natomiast rozpadła sie karta przy wsadzaniu do czytnika obyło się bez strat na szczęście.
    Plyty ich produkcji tez sa tragiczne... ech, gdzie ten stary, dobry BASF?

Transcend to dobra firma jest, choc malo u nas znana.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Polecam Sandisk'a. Zdecydowanie. Warto zapłacić trochę więcej i mieć pewność i gwarancję. Szkoda straconych ujęć. Mnie nigdy nie zawiódł. Zresztą Sandisk jest "odpowiedzialny" za CF i SD (można sobie sprawdzić na wikipedii).

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów