Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Jakieś robacki

Domyślnie Jakieś robacki

1

2

3

Wiem że brakuje ostrości ale wiało jak cholera

Domyślnie

Kadry , światełko kuleją .Przysłona do tak obszernych kadrów stanowczo za duża .Potencjał sprzętowy masz , bardzo dobry sprzęt do makro .Wykorzystaj go .
    Pozdrawiam Artur Moja galeria

Domyślnie

mam go niedawno i się uczę!dzięki za cenne rady

Domyślnie

dokładnie jak Artur piszę , popracuj nad światłem , spróbuj wyodrębnić obiekt z tła

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Domyślnie

Zmniejszę przysłonę wtedy wyodrębnie obiek z tła oka z przodu dopalać sabinką żeby światło było delikatniejsze??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luzaczek82 Zobacz posta
    Zmniejszę przysłonę wtedy wyodrębnie obiek z tła oka z przodu dopalać sabinką żeby światło było delikatniejsze??
    Możesz dopalać , tylko zrób sobie na lampę dyfuzorek . To jaką technikę wybierzesz czy walkę z zastanym , czy oprzesz się o błyskowe w celu dopalania , zależy tylko od ciebie.Każdy od czegoś zaczynał , a już na pewno każdy pasjonat fotografii makro liznął lampy.Przez ostatnie lata mojego hobby notorycznie używałem lampy , dopiero od tego sezonu zacząłem się uczyć się wykorzystywać światło zastane.Proponuje ci abyś zajrzał pod link http://www.stopa.cso.pl/index.php?st=technika/staresp. Jest to prosty dyfuzor , ale bardzo skuteczny. Zrób sobie takie ustrojstwo na palnik , pozbędziesz się brzydkich cieni .
    Pozdrawiam Artur Moja galeria

Domyślnie

Statyw. Przede wszystkim porządny statyw. Wiem, że może to trochę niewygodne ale nie ma to jak światło zastane (no może po za tym w środku dnia )

A ze zdjęć najciekwszy kadr na 2 tylko jak pisali Przedmówcy jakość kuleje.
    Ale chyba światła nie brakowało?
    N i L

Domyślnie

Bullter dyfuzorek mam zrobiony ale ten będzie lepszy do makro co podałeś linka Sławek statyw posiadam i to porządny ale jak bym rozstawił nogi i ruszył krzaczkami to robaczków by już nie było co do światła to nie brakowało było nawet za ostre a ja nie potrafiłem go wykorzystać i tyle

Domyślnie

Wiatr wywiał Coreus marginatus z kadru na trójeczce

Jak pisali przedmówcy, przy błyskowym świetle da się zrobić z ręki, ale trzeba mocniej przymknąć przysłonę (większa głębia ostrości i szansa złapania w nią obiektu) i podbić ISO. Statyw raczej przy wietrze odpada, sytuacje są zbyt dynamiczne.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Uprawnienia umieszczania postów