Close

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 115

Wątek: Blade RAW-y

Domyślnie

oooo wywolalem "wilka" z lasu
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    oooo wywolalem "wilka" z lasu
    Jestem ciekaw czy pokażę "surowego RAWa"
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

OK, spakowalem 5 RAW-ow.
    Co o nich sadzicie?
    Czy to normalne RAW-y czy moje przewrazliwienie?

http://rapidshare.com/files/223603049/rawy.zip.html

BTW, RAW-y z D80 byly mniej blade.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    BTW, RAW-y z D80 byly mniej blade.
    Ale się uparłeś... czy nie rozumiesz, że to nie zależy od RAWa tylko od softu?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Nie powiem, żeby były specjalnie blade...

I teraz pytanie za sto punktów - nie wyrenderowałeś ich aby, robaczku, do AdobeRGB i nie oglądałeś w jakim irfanie, albo podglądzie systemowym, czy IE?
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 20-04-2009 o 17:33

Domyślnie

Jak dla mnie tez spoko, a teraz ogladam je na tanim jak barszcz monitorze w bibliotece
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    I teraz pytanie za sto punktów - nie wyrenderowałeś ich aby, robaczku, do AdobeRGB i nie oglądałeś w jakim irfanie, albo podglądzie systemowym, czy IE?
    Nie bardzo rozumiem pojecie wyrenderowania do AdobeRGB. W aparacie mam ustawiona przestrzen barw sRGB. Czy to masz na mysli?
    Natomiast RAW-y otwieram w Adobe Camera RAW pod Photoshopem. I wlasnie tam wydaja mi sie bardzo blade.

W niektorych testach pisze, ze D90 ma blade kolory:

Wykonane D90 zdjęcia mogą się wydawać blade, wyprane. Jest to skutkiem tego, że jesteśmy niemal na co dzień przyzwyczajani do oglądania zdjęć o znacznie podbitym nasyceniu (dotyczy to zwłaszcza zdjęć krajobrazowych, stąd taka a nie inna charakterystyka stylu Krajobraz).
    zrodlo - http://www.fotografuj.pl/Article/TES...page/8#content

Przyjrzyjmy się teraz jak Nikon D90 radzi sobie z reprodukcją kolorów w świetle zastanym. Oglądając dość dużą ilość zdjęć nie mogłem oprzeć się wrażeniu niskiego nasycenia kolorów poza czerwienią i bardzo jaskrawymi wersjami innych kolorów. Jednym słowem czerwień i jaskrawe przedmioty w innych kolorach rejestrował się naturalnie, jednak przeciętnie wysycone kolory został zarejestrowane zbyt blado. Nie zaszkodzi więc delikatne podniesienie nasycenia podczas fotografowania w standardowym profilu kolorystycznym.
    zrodlo - http://d90.fotopolis.pl/index.php?n=7816&p=2

I teraz pytanie, czy to tyczy sie RAW-ow. Bo jesli jak pisza "Nie zaszkodzi więc delikatne podniesienie nasycenia podczas fotografowania w standardowym profilu kolorystycznym". Zas ustawienia i tak nie przechodza na RAW-y, to albo maja na mysli wywolywanie RAW-ow w Capture NX2, albo bazuja tylko na JPEG-ach.

Wiem, moge sie wydawac laikiem. Ale ja nie mialem stycznosci z RAW-ami. Wiem, ze z puszki D80 wychodzily one bardziej kolorowe niz z puszki D90. I dlatego chce sie upowenic, czy to przypadlosc tych aparatow, czy trafil mi sie trefny model rejestrujacy RAW-y zbyt blado.

A czy jest sens korekty ekspozycji o -0.3 EV lub -0.7EV? Bo widze, ze bladosc fotek w dni sloneczne potrafi przepalac jasne partie. A moze powinienem zrezygnowac z balansu bieli AUTO na rzecz dnia slonecznego? Robilem troche fotki z ujemnym braketingiem ustawionym na -1 EV i przyznam, ze czesto siegalem po wlasnie wersje minusowa, gdyz normalna byla przepalona. Albo taka sie wydawala.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

A matryca nie ma tu żadnego wpływu?
    d80 to był CCD a d90 to CMOS.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

OK - wolałem sprawdzić, bo mamy tu ostatnio istną inwazję lemmingów, które rzucają się w zgubną otchłań przestrzeni AdobeRGB, zupełnie nie wiedząc co czynią.

NEF-y które wystawiłeś są dość mocno naświetlone, ale jest w nich bardzo dużo informacji w światłach. Wyglądają tak, jakby były naświetlone z użyciem techniki ETTR, tj. naświetlenia na prawą stronę histogramu. W przypadku aparatów cyfrowych tego typu naświetlenie z uwagi na linearną charakterystykę matrycy jest optymalne, należy tylko w czasie ekspozycji chronić światła przed ew. prześwietleniem.

Gdy otwieramy NEF-a na standardowych ustawieniach ACR, faktycznie pozornie może on wyglądać bladawo:

Po pierwsze - doinstaluj Camera Matching Profiles:

Po drugie - po wybraniu renderingu odpowiedniego dla danego zdjęcia przejdź do suwaczków i na początek po prostu przyciśnij "Auto"

Po trzecie - dopraw suwaczkami zdjęcie wedle własnego "widzimisię":

Oczywiście - można też wprowadzić korektę i naświetlać trochę mniej agresywnie
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 20-04-2009 o 22:21 Powód: red.

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów