Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Portret, moda, studio, plener

Witam, i na wstępie już chciałbym przeprosić ze nudzę, ale poprostu nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto, które zdołałem uzbierać
    Mianowicie mam do wydania ok 1500 zł, i chciałbym kopic obiektyw z AF-S do mody, portretu, plener, studio.
    Zastanawiam się nad nową stalką 50 nikkora i tamronem 28-75. Oba mają swoje wady, i nie wiem który będzie odpowiedniejszy. Mozę macie oprócz tego jeszcze jakieś propozycje, i proszę o sensowne opinie.
    Pozdrawiam

Jędrzej Gadziński Awatar jendryn
    Miasto
    Frankfurt am Main

Domyślnie

Opcja szukaj... naprawde wszystko już zostało napisane o tych szkłach
    D700 16,17-35,35

Domyślnie

no tak, ale juz sie naprawde o tym naczytałem, i mam trochę mętlik w głowie, dlatego ze opinie sa bardzo zróżnicowane

Domyślnie

50/1,4 i 28-75/2,8 to zupełnie inne szkła

dla mnie głównym atutem 50 jest światło, jeżeli tego nie potrzebujesz bo zamierzasz pracować na większych przysłonach to możesz olać 50/1,4 i kupić taniego Nikkora 50/1,8

Tamron ma fajny zakres szczególnie jeśli podepniesz go pod FX i jest bardziej uniwersalny ale to na czym ci zależy (uniwersalności czy świetle i co za tym idzie obrazowaniem 50/1,4 którego na Tamronie nie uzyskasz) zależy już od ciebie i sam sobie musisz na te pytanie odpowiedzieć

a tak na marginesie to dla mnie najbardziej uniwersalnym szkłem jest 35/2

Domyślnie

napisalem ze musze miec AFS, wiec te szkla ktore wymieniles odpadaja. Ja wlasciwie chcialbym tamrona, tylko przy f2.8 jest dosc slaby, to chyba jedyny minus jaki widze

Domyślnie

Moim zdaniem koncentruj się na zoomie, nawet kosztem światła, ostrości, szybkości itp. Stałki to piękna rzecz ale z jedną ogniskową to można ocipiec.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shane Zobacz posta
    Stałki to piękna rzecz ale z jedną ogniskową to można ocipiec.
    można się rozwijać i być bardziej kreatywnym

Domyślnie

portret, moda, studio, plener za 1500. Duże wymagania. Czyli tak naprawdę szukasz czegoś uniwersalnego, co sprawdzi się wszędzie.
    Chyba więc 50-tka...
    Kiedyś Zenit, później Nikon i Canon, obecnie Leica wspierana Sony RX100 mk2 wraz z analogami.
    Prywatnie: http://lopal/blogspot.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emsolo Zobacz posta
    no tak, ale juz sie naprawde o tym naczytałem, i mam trochę mętlik w głowie, dlatego ze opinie sa bardzo zróżnicowane
    nie rozumiem dlaczego sie spodziewasz w swoim wątku usłyszeć co innego. Opinie tu tez będą różne, tym bardziej przy takim budżecie. Bo gdyby budżet był nieograniczony to byś dostał listę szkieł za ponad 20 tys.
    Każda z propozycji jaka może tu paść będzie miała swoje plusy i minusy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emsolo Zobacz posta
    napisalem ze musze miec AFS, wiec te szkla ktore wymieniles odpadaja. Ja wlasciwie chcialbym tamrona, tylko przy f2.8 jest dosc slaby, to chyba jedyny minus jaki widze
    Istnieją też 50 1.4 AF S.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów