Szukaj
Krokusy wyszły pięknie, zdjęcia mają potencjał, ale wypadałoby jeszcze trochę poprawcować nad obróbką...
Na zdjęciu ładnie wyszła partia krokusów, natomiast partie gór porośniętych choinami i nieba są niedoświetlone, trochę mdłe i zażółcone. Proponowałbym lokalnie wyciągnąć partię choin, zwiększyć kontrast śródtonowy i pchnąć ich zieleń w kierunku szmaragdowej, oraz lokalnie skontrastować i ochłodzić partię nieba.
Czornyj, czy coś w tym stylu?
Dokładnie. Moje gratulacje, wyszło ci to znacznie lepiej, niż mnie samemu
Możesz jeszcze ew. trochę zwiększyć lokalnie kontrast śródtonowy partii lasu - wytnij go na osobną warstwę, filtr other>highpass, potem desaturate (shift+ctrl+u) i zmień tryb mieszania warstwy na overlay, a potem wygumkuj krawędzie.
ostatnia wersja trójki rewelacyjna, piękny widok.
Nikon D200 + S17-70 2.8-4.5 + N50 1.8 + N70-300Vr
"Im bardziej Puchatek zaglądał do środka, tym bardziej Prosiaczka tam nie było."
Zrobiłem ale chyba za mało wygumowałem krawędzie.
Dzięki za pomoc. Widzę jednak, że ta połówka, którą stosuję, lekko ociepla.
piekny widok!
Put some fun between your legs
-ride a horse
Szkoda czasu na te archaiczne, analogowe metody
Statyw, dwie ekspozycje i mamy połówkę lepszą niż wszystkie Cokiny i Lee na świecie.
Bierzemy ekspozycję naświetloną normalnie
Nakładamy na nią warstwę z ekspozycją niedoświetloną, na którą nakładamy maskę z gradientem (ha! możemy dowolnie sterować gradacją naszej połówki, a nawet dowolnie go malować, kształtować itd.!)
Jak widać nasza połówka jest idealnie neutralna
A do tego możemy precyzyjnie sterować sobie jej intensywnością
I gdzie do naszej wspaniałej, cyfrowej, hiperturbouniwersalnej połówki tej prymitywnej, szklanej i drogiej popierdułce?![]()
Skontaktuj się z nami