Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Raz do roku w Chochołowskiej

Zapraszam
    1.
    2.
    3.
    4.

Domyślnie

Krokusy wyszły pięknie, zdjęcia mają potencjał, ale wypadałoby jeszcze trochę poprawcować nad obróbką...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Krokusy wyszły pięknie, zdjęcia mają potencjał, ale wypadałoby jeszcze trochę poprawcować nad obróbką...
    Co byś doradził, ws obróbki?

Domyślnie

Na zdjęciu ładnie wyszła partia krokusów, natomiast partie gór porośniętych choinami i nieba są niedoświetlone, trochę mdłe i zażółcone. Proponowałbym lokalnie wyciągnąć partię choin, zwiększyć kontrast śródtonowy i pchnąć ich zieleń w kierunku szmaragdowej, oraz lokalnie skontrastować i ochłodzić partię nieba.

Domyślnie

Czornyj, czy coś w tym stylu?

Domyślnie

Dokładnie. Moje gratulacje, wyszło ci to znacznie lepiej, niż mnie samemu

Możesz jeszcze ew. trochę zwiększyć lokalnie kontrast śródtonowy partii lasu - wytnij go na osobną warstwę, filtr other>highpass, potem desaturate (shift+ctrl+u) i zmień tryb mieszania warstwy na overlay, a potem wygumkuj krawędzie.

Domyślnie

ostatnia wersja trójki rewelacyjna, piękny widok.
    Nikon D200 + S17-70 2.8-4.5 + N50 1.8 + N70-300Vr
    "Im bardziej Puchatek zaglądał do środka, tym bardziej Prosiaczka tam nie było."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Możesz jeszcze ew. trochę zwiększyć lokalnie kontrast śródtonowy partii lasu - wytnij go na osobną warstwę, filtr other>highpass, potem desaturate (shift+ctrl+u) i zmień tryb mieszania warstwy na overlay, a potem wygumkuj krawędzie.
    Zrobiłem ale chyba za mało wygumowałem krawędzie.
    Dzięki za pomoc. Widzę jednak, że ta połówka, którą stosuję, lekko ociepla.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurekb Zobacz posta
    Dzięki za pomoc. Widzę jednak, że ta połówka, którą stosuję, lekko ociepla.
    Szkoda czasu na te archaiczne, analogowe metody

Statyw, dwie ekspozycje i mamy połówkę lepszą niż wszystkie Cokiny i Lee na świecie.

Bierzemy ekspozycję naświetloną normalnie

Nakładamy na nią warstwę z ekspozycją niedoświetloną, na którą nakładamy maskę z gradientem (ha! możemy dowolnie sterować gradacją naszej połówki, a nawet dowolnie go malować, kształtować itd.!)

Jak widać nasza połówka jest idealnie neutralna

A do tego możemy precyzyjnie sterować sobie jej intensywnością

I gdzie do naszej wspaniałej, cyfrowej, hiperturbouniwersalnej połówki tej prymitywnej, szklanej i drogiej popierdułce?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów