Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: 300 f4

Domyślnie 300 f4

Witam,

Poszukuję tele do fotografii sportowej, a dokładniej motorsportu (speedway, wyścigi itp...). Ostatnio testowałem Nikona 80-400 VR i muszę przyznać, że na torze w Brnie sprzęt ten wymiękł - tyczy się to przede wszystkim ogniskowej pow. 250 mm. Tak więc obiektyw ten odpada w moi wypadku. Na 300 mm f/2.8 nie stać mnie zatem chodzi mi po głownie to szkło:

http://www.bythom.com/300lens.htm

Co o nim sądzicie? Dodam jeszcze, iż używam Nikona D300 i moim podstawowym obiektywem jest Nikkor 80-200 f/2.8. Do pełni szczęścia potrzebuję jeszcze szkła o ogniskowej co najmniej 300 mm. Z góry dziękuję za pomoc.

Domyślnie

w sensie, że chcesz zmieniać szkła w tzw. między czasie?

Może pomyśl nad sigmą 120-300/2.8
    Naucz się czytać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thmedia Zobacz posta
    Witam,

http://www.bythom.com/300lens.htm

Co o nim sądzicie? Dodam jeszcze, iż używam Nikona D300 i moim podstawowym obiektywem jest Nikkor 80-200 f/2.8. Do pełni szczęścia potrzebuję jeszcze szkła o ogniskowej co najmniej 300 mm. Z góry dziękuję za pomoc.
    Wolny AF - do sportu tez będzie wymiękał, ale szkło ostre i solidne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NeXuS Zobacz posta
    Wolny AF - do sportu tez będzie wymiękał, ale szkło ostre i solidne.
    jest tez wersja af-s, ktorej pod wzgledem szybkosci juz nic nie brakuje

Rycerz
    Gość

Domyślnie

czy AF jest aż tak wolny to bym nie powiedział, ja AF 300/4 robiłem zdjecia ptakom np. sikorom które mają w "pupkach motorki" i wcale nie uważam że są łatwiejsze do złapania w kadrze niż wyścigi rowerowe czy coś w tym stylu

Domyślnie

Po Waszych odpowiedziach widzę, że z AF 300 mm przy dobrym świetle nie powinno być problemu. Jeszcze mam jedno pytanie. Jak jakościowo na granicznej ogniskowej 300 mm spisuje się Nikkor 70-300 VR, choć nie wierzę, aby jakościowo był porównywalny do stałki.

Domyślnie

Wspomniana Sigma jest OK i też o niej myślałem, jednak moje obiektywy pracują często w trudnych warunkach (kurz itd) i jakoś nie mam zaufania co do trwałości Sigmy. Wolę Nikkory

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thmedia Zobacz posta
    Po Waszych odpowiedziach widzę, że z AF 300 mm przy dobrym świetle nie powinno być problemu. Jeszcze mam jedno pytanie. Jak jakościowo na granicznej ogniskowej 300 mm spisuje się Nikkor 70-300 VR, choć nie wierzę, aby jakościowo był porównywalny do stałki.
    nie jest, ale nieco przymkniety nie jest zly w dziale sport wrzucilem motocross robiony tym szielkiem

Domyślnie

Zdjęcia bardzo ładne, jednak chyba zdecyduję się na AF lub AF-S 300 f/4

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów