Kto mówi o aktywacji? Nie musisz tego wcale aktywować. Poza tym nikt nie ma takiego obowiązku wedle Adobe.
Nie będę naprowadzał jak to zrobić, jak już wspomniałem dlaczego.
Rejestracja NIGDY nie jest czyszczona na serwerach w Adobe! Przy sprzedaży pakietu albo programu informacja jest odnotowywana, ale przenigdy nie może być kasowana.
Valwit, za "stary" jestem na takie teksty. Nigdy nie wypowiadam się tak zdecydowanie, jeśli nie jestem czegoś pewien. W tym przypadku, jak widać też się nie myliłem i nie atakuj mnie, proszę, bo forum ma wyjaśniać takie przypadki a nie generować niepotrzebnych konfliktów. Sprowokowało to do jakiejś dyskusji i sprawdzenia, choć dalej nie wiadomo do końca...
Dystrybutora czy przedstawiciela? Pewnie masz namyśli przedstawiciela, bo oczywiście dystrybutora nie musi nikt słuchać.
Obawiam się, że tak nie jest
Kupując pakiet CS4 zapytałem polskiego przedstawiciela Adobe na spotkaniu w Wawie czy honorowane są prawa licencyjne softu zakupionego poza granicami. Odpowiedź brzmiała pozytywnie. O to samo zapytałem Executiva z Adobe w Londynie, który przyleciał tam na spotkanie z San Jose. Odpowiedział, że oni zezwalają na korzystanie we wszelkich regionalnych lokalizacjach swoich produktów, ale wyznacznikiem konsekwencji są prawa danego kraju. Ich prawo nie będzie egzekwowane jeśli regionalny przepis stoi w konflikcie z ich prawem, toteż dystrybutor danego kraju musi samodzielnie to jasno określić.
Możesz sobie kupić oprogramowanie za granicą, ale korzystać z niego legalnie możesz jedynie wtedy, jeśli zgodził się na to krajowy przedstawiciel, bo to on odpowiada za krajowy rozwój tego produktu. On też otrzymuje ogromne pieniądze na szkolenia z danego produktu w tym kraju. Tak jest również w przypadku Adobe.
Poza tym- jaki język jest językiem obowiązującym w naszym kraju? Polski a nie angielski, więc nie może obowiązywać umowa (bo licencja jest umową) którą podpisałeś w języku angielskim. Na tym argumencie kończy się każda dyskusja albo reklamacja sądowa.
Poza tym trzeba tu rozróżnić bardzo istotną kwestią: jak pracować legalnie, jeśli przywiozłem sobie oprogramowanie z zagranicy.
- jeśli przywiozłem z krajów Unii Europejskiej, to wystarczy rozliczyć go wedle przepisów, które wyczytałem tutaj- dość prosta procedura
- jeśli natomiast zakupiłem w USA albo Kanadzie, to każda księgowa powinna wiedzieć- trzeba towar oclić i wliczyć w koszty uzyskania przychodu- z tym jest trochę więcej biegania, bo trzeba też przetłumaczyć rachunek (może być wydruk internetowy)
Teraz następuje pytanie- czy mogę pracować legalnie nie wliczając programów do kosztów uzyskania przychodu?
Tu spotkałem się z kilkoma opiniami. Każdy prawnik mówi inaczej, każda księgowa ma swoje zdanie.
Według mnie MOGĘ, ale nie będę podlegał oczywiście żadnym odliczeniom z tego tytułu. Po przeliczeniu to się jednak opłaca.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami