Witam,
Kupiłem właśnie NX2 i tak sie zastanawiam czy mogę sobie go zainstalować na 2 kompach
w domu? Szukałem gdzieś warunków licencji ale wiedze ze Nikon za bardzo nie pilnuje takich tematów.
Pozdrawiam.
Szukaj
Witam,
Kupiłem właśnie NX2 i tak sie zastanawiam czy mogę sobie go zainstalować na 2 kompach
w domu? Szukałem gdzieś warunków licencji ale wiedze ze Nikon za bardzo nie pilnuje takich tematów.
Pozdrawiam.
Nikon System
mozesz na 2, przy trzecimn powinno juz marudzic
podpis nieczytelny
Potwierdzam, swego czasu dzwoniłem do Nikona i potwierdzili że na dwóch kompach można, mogą być nawet dwie różne wersje np. jedna na macu, druga na PC.
Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30
a co powinno marudzić?
To nie jest tak- możesz zainstalować sobie nawet na 40-tu kompach. Przyjmie licencję za każdym razem- musi!
Jeśli nie przyjmuje, to dzwonisz i odnawiają Ci na jakichś zasadach handlowych klucz (niby bez kosztów dodatkowych, ale samo łączenie się z nimi generuje już koszt).
Nie czytałem tej licencji, bo po wykorzystaniu zasady "try & buy" stwierdziłem, że nie ma sensu kupować tego programu ale na 99% jest tam zapis, że możesz używać go jedynie na dwóch hostach. Przy czym- UWAGA-> drugim może być jedynie laptop(!) i to podczas, kiedy oba należą do tego samego kupującego. Tak jest prawie w każdym niesystemowym oprogramowaniu. Tak jest przy CS4, tak jest przy Office i wielu innych.
Uczmy się kupować legalne oprogramowanie. Nie jestem zwolennikiem piractwa i nie będę tego popierał!
Moje usługi są przez to droższe, ale nie dość, że w pełni legalne, to też w pełni profesjonalne.
Często klient ma to gdzieś, na szczęście coraz rzadziej.
Nie wiem, jak profesjonalizm idzie w parze z legalnością.
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
instalator zamarudzi, przy "aktywacji" sprawdza jak czesto klucz jest uzywany. moga ustawic np 2x/6 miesiecy i juz. przy trzecim poprosi cie o telefon do serwisu. podobniej ka robi adobe czy ms z vista
generalnie czytajac twoja wypowiedz mysle ze od zmiany tego co zacytowalem powiniens zaczacNie czytałem tej licencji,
podpis nieczytelny
Nie jest to prawdą. Nie obawiaj się- zainstaluj sobie to na kilkunastu kompach, ale wiedz że nie będzie to legalne.
Adobe i MS robią to w inny sposób, ale jak czytasz dokładniej, to napisałem "niesystemowe" czyli MS, tak samo jak Mac OS sprawdza system inaczej. Jeśli chcesz, to wytłumaczę, ale nie od tego to forum.
Adobe też sobie możesz zainstalować na kilku kompach i nic się nie stanie. Dopiero zacznie wołać przy którymś update, ale to też nie uruchomi machiny Panów z BSI i nikt nie przyjdzie do Twojego domu sprawdzić. Chyba, że instalujesz w firmie- tam sprawa ma się inaczej.
Tak jak powiedziałem- chętnie udzielę odpowiedzi, jeśli w zamiarze będzie legalne wykorzystanie softu. Jeśli będzie podtekst nielegalności, to zignoruję.
Valvit- nie interesuje mnie to oprogramowanie NX, więc nie będę czytał tej licencji. Jeśli chcesz zakupić ten program, to Ty masz ją najpierw znać, zanim wydasz na niego choćby złotówkę, ale na 100% nie jest tak, że mogę go zainstalować na dwóch stanowiskach stacjonarnych, albo na dwóch przenośnych. Nie wprowadzajmy kolegów w błąd. Jeśli na dwóch, to na jednym stacjonarnym i na jednym mobilnym i to przy założeniu, że jestem jedynym właścicielem obu. Nie mylić też, że mam mobilny laptop, to sobie na nim zainstaluję a firmowy stacjonarny, to tam też mogę. Otóż NIE! Oba stanowiska muszą należeć do jednego właściciela czyli jeśli mam zakład i kupiłem do niego Capture NX, to mam prawo zainstalować go jedynie na zakładowym stacjonarnym i zakładowym laptopie czy notebooku (tu raczej nie pójdzie). Jeśli laptop jest kupiony przeze mnie osobiście i nie mam go w wykazie zakładowym, to muszę dokupić drugą licencję NX.
Jesli ten przykład nie jest jeszcze jasny, to wytłumaczę to inaczej.
@velaskez to bardzo proste- jeśli nie jesteś legalny, to pachniesz amatorszczyzną, żeby nie określać tego bardziej po imieniu.
Ostatnio edytowane przez accept ; 07-04-2009 o 18:38 Powód: interpunkcja
Skontaktuj się z nami