Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Wiosenne skakuny

Przy okazji wymiany opon na letnie podskoczyłem dziś do pobliskiego lasku sprawdzić, czy pojawiło się już jakieś robactwo.
    Spotkałem tylko bardzo malutkie skakuny, pospolite muchy i jakieś biegające pająki. Wszystko przy/na leśnej drodze.
    Oto kilka kadrów, wszystko 100%, bez przycinania. Sigma 150 + komplet pierścieni.

1. ku zielonej trawce...

2. z profilu...

3. en face...

4. ... i od d...

5. i jakiś pospolity biegacz, wszędzie go pełno...
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Wigi,jak znajdujesz Sigmę w porównaniu z N105VR...?

Świetne "robale"...tego z piątki ,to i u mnie pełno,ale szybki..za szybki...Po zimie,przecież,powinno toto być osłabione....a tu ja,chyba,raczej....
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    Wigi,jak znajdujesz Sigmę w porównaniu z N105VR...?
    Jakby tu rzec... nie biorąc pod uwagę VR, który przydaje się czasami w zastosownianiach niemakro, to uważam, że Sigma ma lekką przewagę

Zresztą, mam już przygotowane porównaie wszystkich szkieł makro z mojej stopki plus 50/1.4 pod kątem dodatkowego wyciągu, w paru miejscach wyszły zaskakujące wynki. Może już jutro się podzielę
    wigi.pl

Domyślnie

Najbardziej 3, takie klasyczne ujęcie i 4, jak patrzy w siną dal i na czekającą go dalszą drogę
    Naprawdę VR może przeszkadzać w marko? Patrząc jak mi się nieraz niepokorne łapy trzęsą, nie pomyślałbym...
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Jedno z postanowień noworocznych - znajdę skakuna Świetna seria
    Pozdrawiam - Aga
    Trzaski w kuchni || Młode Trzaski
    D70s|N18-70|N50|S70-300|SB-800

Domyślnie

Bardzo fajna seria, zwłaszcza 3. Najchętniej obejrzałbym pająki z mniej "tylnej" strony. Choć tu zdjęcia odwłoków mocno pomagają przy identyfikacji

Kolejno:
    1 i 2 Heliophanus cupreus, samica
    3 i 4 Evarcha falcata, samiec

5 - Pardosa sp., przedstawiciel Pogońcowatych (Lycosidae). Biegaczami określa się chrząszcze z rodziny Carabidae.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

oooo czekamy na test słoików....

a skakun jak profi model

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Domyślnie

Kusicielu.. wspomnienie tego szkiełka, co jakiś czas przyspiesza bicie serca. Wiosna, to i skakunki wyszli
    Ja najbardziej lubie ujęcia en face - te oczy.. oczi czjornyje

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    Naprawdę VR może przeszkadzać w marko? Patrząc jak mi się nieraz niepokorne łapy trzęsą, nie pomyślałbym...
    W makro znacząco spada skuteczność VR (ponoć zyskuje się tylko 1-1,5 działki), a do tego "pływający" obraz w wizjerze utrudnia precyzyjne ustawienie ostrości i kadru. Podobno też VR pogarsza bokeh.

Dzięki Dark za oznaczenia, jestem teraz mądrzejszy

Jeszcze jeden skakun - na gałązce pojedzonej przez korniki

6.
    wigi.pl

Domyślnie

Gratuluje polowania , jak widać na powyższych kadrach - bardzo udane
    Pozdrawiam Artur Moja galeria

Uprawnienia umieszczania postów